Παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Κασουλίδη «Διδασκαλικός Συνδικαλισμός στην Κύπρο (1960-1974)»


Το  βιβλίο του Δρα Ανδρέα Κασουλίδη «Πολιτική, Εκπαιδευτική Πολιτική και Διδασκαλικός Συνδικαλισμός στην Κύπρο (1960-1974)» παρουσιάστηκε το απόγευμα στην Πάφο, παρουσία του υπουργού  Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή, δασκάλων και καθηγητών καθώς και αρκετών φίλων και εκτιμητών  του συγγραφέα.

Προλογίζοντας ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού ανέφερε ότι «το βιβλίο “Πολιτική, Εκπαιδευτική Πολιτική και Διδασκαλικός Συνδικαλισμός στην Κύπρο (1960-1974)” του Ανδρέα Κασουλίδη, φωτίζει μέσα από μια διαφορετική οπτική του εκπαιδευτικού κόσμου και ειδικότερα την οπτική της συλλογικής έκφρασης των δασκάλων, της ΠΟΕΔ, μια από τις πιο ευαίσθητες χρονικές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας μας. Μια χρονική περίοδο στη διάρκεια της οποίας τίθενται τα θεμέλια της Κυπριακής Εκπαίδευσης, συγκροτούνται οι πρώτοι θεσμοί και θεσπίζονται οι πρώτες εκπαιδευτικές νομοθεσίες».

Αναφερόμενος στον συγγραφέα ο κ. Καδής είπε ότι «Ο Ανδρέας Κασουλίδης, πέρα από εξαίρετος  τεχνοκράτης, είναι βαθύτατος γνώστης  των δεδομένων του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Η συνεισφορά του στο διάλογο για τη διαμόρφωση των μεταρρυθμιστικών μας πολιτικών υπήρξε ιδιαίτερα χρήσιμη και σημαντική. Αυτό όμως που διακρίνει  περισσότερο τον Ανδρέα είναι το γνήσιο ενδιαφέρον του  για την παιδεία και τον τόπο του, γεγονός που μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κανείς από τα πρώτα λεπτά που θα συζητήσει μαζί του αλλά και που  αποτυπώνεται αυθεντικά και στο έργο που παρουσιάζεται σήμερα».

Η παρουσίαση του  βιβλίου  πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Α Λυκείου Πάφου από τον Πρώτο Λειτουργό Εκπαίδευσης, παιδαγωγό και ερευνητή δρα Κώστα Χαμπιαούρη και τον πρόεδρο του Δ.Σ. της ΠΟΕΔ Φίλιο Φυλακτού.

 Ο δρ. Κώστας Χαμπιαούρης ανάφερε ανάμεσα σε άλλα ότι το βιβλίο του Ανδρέα  Κασουλίδη «Πολιτική, Εκπαιδευτική Πολιτική και Διδασκαλικός Συνδικαλισμός στην Κύπρο (1960-1974)» πλούσιο σε βιβλιογραφικές αναφορές πολλών χρόνων  έρχεται να καλύψει τις γνώσεις μας όσον αφορά τις εκπαιδευτικές πολιτικές  της κρίσιμης χρονικής περιόδου της Κύπρου  στα πρώτα χρόνια ζωής της ανεξαρτησίας της. Τα έντονα  πολιτικά γεγονότα αυτής της εποχής δεν αφήνουν ανεπηρέαστη την  ελληνοκυπριακή εκπαίδευση που προσπαθεί  να ορθοποδήσει και να χαράξει τη δική της πολιτική μέσα από  συγκρουόμενες κάθε φορά απόψεις. Μελετώντας τις σελίδες του βιβλίου αυτού βιώνουμε  όλες τις προσπάθειες δημιουργίας εκπαιδευτικής πολιτικής μέσα από τη  μεγάλη σύγκρουση που καθορίζει και την πορεία της».

Ο κ. Φίλιος Φυλακτού ανέφερε ότι το βιβλίο του Ανδρέα Κασουλίδη τιμά  την ίδια την ΠΟΕΔ γιατί καταγράφει την ιστορία της οργάνωσης. «Το βιβλίο αυτό όποιος το πάρει στα χέρια του με σκοπό να το μελετήσει, δεν τελειώνει  ούτε  σε μια μέρα, ούτε σε ένα μήνα ούτε και σε ένα χρόνο. Έχει μια διάρκεια. Το βιβλίο από μόνο του απευθύνει στον αναγνώστη  μια συνεχή πρόκληση – πρόσκληση για πιο εμβριθή μελέτη ακόμα και αποσπασματική.

Το ταξίδι πρόσθεσε ο κ. Φυλακτού  αρχίζει από την πρώτη σελίδα  του βιβλίου μέχρι την  895η σελίδα και είναι ένα ταξίδι ατέρμονο  γιατί έχει  τις ρίζες του στο παρελθόν και συνδέεται  - επεκτείνεται μαζί με το πέρασμα του ασταμάτητου χρόνου στο παρόν και στο μέλλον»

Στην αντιφώνηση του ο συγγραφέας δρ. Ανδρέας Κασουλίδης, ευχαριστώντας τον υπουργό Παιδείας και όλους τους παρευρισκόμενους είπε ότι «το ταξίδι για την εκπόνηση  της παρούσας έκδοσης θα μπορούσε να λάβει πολλούς χαρακτηρισμούς και επίθετα  και ίσως μεταξύ τους συγκρουόμενα. Επίπονο αλλά ευχάριστο, πολυετές αλλά περιπετειώδες, σε καμιά όμως περίπτωση το ταξίδι αυτό δεν υπήρξε μοναχικό και γι’ αυτό ευχαριστώ όλους όσους με στήριξαν είτε για να πάρω  τη δύναμη να συνεχίσω είτε  για να μην ξεφύγω από την πορεία μου».

Την εκδήλωση οργάνωσαν από κοινού  η  Επαρχιακή Επιτροπή της ΠΟΕΔ Πάφου και οι εκδόσεις Ηλία Επιφανίου. Από μέρους των διοργανωτών απηύθυναν χαιρετισμούς ο πρόεδρος της επαρχιακής επιτροπής  Πάφου της ΠΟΕΔ  Γιώργος Γεωργιάδης και εκ μέρους των εκδόσεων Επιφανίου, ο κ. Ηλίας Επιφανίου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











196