«Πολιτική, Εκπαιδευτική Πολιτική και Διδασκαλικός Συνδικαλισμός στην Κύπρο»
Την Τρίτη, 25 Απριλίου στις 5:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου του Δρα Ανδρέα Κασουλίδη «Πολιτική, Εκπαιδευτική Πολιτική και Διδασκαλικός Συνδικαλισμός στην Κύπρο (1960-1974)». Η παρουσίαση φιλοξενείται στην Αίθουσα Τελετών του Α΄ Λυκείου Πάφου και συνδιοργανώνεται από την Επαρχιακή Επιτροπή της ΠΟΕΔ Πάφου και τις εκδόσεις Ηλία Επιφανίου.
Στις 900 περίπου σελίδες του βιβλίου, το οποίο ήδη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ηλία Επιφανίου, παρουσιάζεται η θεμελίωση της Εκπαίδευσης στην Κύπρο στην πιο ευαίσθητη ίσως περίοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, μέσα από το βιβλίο, το οποίο αποτέλεσε τη διδακτορική διατριβή του συγγραφέα, αναδεικνύεται ο σημαντικός ρόλος και η πολυεπίπεδη δράση των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα στο επίπεδο των πολιτικών γεγονότων αλλά και της «γένεσης» και της αναδιαμόρφωσης της εκπαιδευτικής πολιτικής της μετα-ανεξαρτησιακής περιόδου. Ξεχωριστή θέση στο βιβλίο έχουν οι αγώνες των εκπαιδευτικών για αναγνώριση του έργου και της προσφοράς τους στην πιο ταραχώδη ίσως περίοδο της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας.
Την παρουσίαση θα προλογίσει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Δρ. Κώστας Καδής, ενώ σύντομους χαιρετισμούς στην εκδήλωση θα απευθύνουν ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Πάφου κ. Γιώργος Γεωργιάδης και ο εκδότης κ. Ηλίας Επιφανίου. Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει από τον Πρώτο Λειτουργό Εκπαίδευσης Πάφου Δρα Κώστα Χαμπιαούρη και τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔ κ. Φίλιο Φυλακτού ενώ η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με αντιφώνηση από τον συγγραφέα.
Καθώς στην εποχή μας παρατηρούμε να αναφύονται στην επικαιρότητα ζητήματα που έχουν τις ρίζες τους στην εκπαιδευτική μας ιστορία – την άγνωστη στους περισσότερους από εμάς – συνειδητοποιούμε σήμερα, περισσότερο από ποτέ, την ανάγκη να γνωρίσουμε τη σύγχρονη ιστορία μας και να γίνουμε σοφότεροι μέσα από την πορεία των όσων προηγήθηκαν στον ιστορικό χρόνο. Η παρουσίαση απευθύνεται κυρίως στον εκπαιδευτικό κόσμο, τόσο στους εν ενεργεία όσο και σε όσους έχουν αφυπηρετήσει (και ενδεχομένως να έχουν βιώσει τη συγκεκριμένη περίοδο). Απευθύνεται, ταυτόχρονα, και σε όλους όσοι επιδεικνύουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πολιτική ιστορία του τόπου μας, η οποία φωτίζεται μέσα από έναν διαφορετικό φακό αυτή τη φορά, το φακό της Εκπαίδευσης και των λειτουργών της.