ΠΑΣΙΣΤΕ-ΣΙΑΕΚ: Τα Κολλέγια αργοπεθαίνουν. Κανένα ενδιαφέρον από την Κυβέρνηση


Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ο Σύνδεσμος Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης με ανακοίνωσή τους κατηγορούν το Υπουργείο Παιδείας για περιφρόνηση και διάκριση σε βάρος των Kολλεγίων. Σημειώνουν επίσης ότι είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο το Υπουργείο Παιδείας να έχει επισκεφθεί πρόσφατα την Κίνα με την συνοδεία μόνο από Δημόσια και Ιδιωτικά Πανεπιστήμια με σκοπό την σύναψη συμφωνιών για αλληλοαναγνώριση των τίτλων σπουδών που προσφέρονται μόνο από Πανεπιστήμια των δύο χωρών.

Οι δυο Σύνδεσμοι επισημαίνουν ότι «η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε επιτρεπτό όριο αντοχής και το Κράτος καλείται να αναλάβει τις ευθύνες του και να προχωρήσει άμεσα στις ενδεδειγμένες ενέργειες για στήριξη προώθηση και ανάπτυξη της «Εκπαιδευτικής Βιομηχανίας» στο σύνολο της και συγκεκριμένα της αδικημένης Ιδιωτικής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τα Κολλέγια».

Αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους ΠΑΣΙΣΤΕ και ΣΙΑΕΚ

«Η παρούσα Κυβέρνηση κληρονόμησε από την ίδρυση της τρομερά προβλήματα όσο αφορά:

α)  Το εθνικό πρόβλημα που διαιωνίζεται για 39 χρόνια

β)  Την οικονομία που ευρίσκετο στα πρόθυρα της κατάρρευσης

Κυπριακό Πρόβλημα

Στο εθνικό πρόβλημα που είναι καθαρά πολιτικό επικροτούμε τους χειρισμούς του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη για μια λύση που θα υιοθετεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για μία Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία για όλους του νομικούς κατοίκους της μέσα στα πλαίσια του ευρωπαϊκού κεκτημένου με μία διεθνή προσωπικότητα και κυριαρχία απαλλαγμένη από τα στρατεύματα.

Αιμάσσουσα Οικονομία - Εκπαίδευση

Όσο αφορά την οικονομία δεν αμφισβητείται ότι η σημερινή Κυβέρνηση κληρονόμησε μια υπό κατάρρευση οικονομία μέσα σε ένα χαώδες περιβάλλον.  Ευτυχώς οι στοχευμένες ενέργειες απέτρεψαν την κατάρρευση της οικονομίας.

Σωστά η Κυβέρνηση με στοχευμένες ενέργειες επέλεξε εκείνους τους τομείς της οικονομίας που θα μπορούσαν να αποδώσουν ταχύτερα και τους στήριξε δυναμικά όπως είναι ο Τουρισμός.

Σωστά η Κυβέρνηση με έξυπνους σχεδιασμούς κατέβαλε προσπάθειες για αύξηση των θέσεων εργασίας και μείωση της ανεργίας.  Δυστυχώς το ποσοστό της ανεργίας δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται.

  • Η Κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να συμμορφωθεί με ένα Μνημόνιο οδοστρωτήρα και εις πίστη όλων όσων δούλεψαν στοχευμένα η Κύπρος εισέπραξε τα εύσημα.
  • Είναι ευλογία από το θεό η ανακάλυψη υδατανθράκων και πετρελαίου από τις πρόσφατες ενδείξεις.  Αυτός ο φυσικός πλούτος με σωστούς χειρισμούς πιθανόν να αποδειχθεί σωτήριος για το Εθνικό πρόβλημα αλλά και για την οικονομία.
  • Η Κυβέρνηση είχε να επιλύσει προβλήματα που είχαν σχέση με την δυσλειτουργική αλλά και αγκυλωμένη Κυβερνητική μηχανή καθώς και τους Ημικρατικούς Οργανισμούς που κάποιοι  (ευχόμεθα η μειοψηφία) μετέτρεψαν σε φέουδα τους.
  • Η Κυβέρνηση είχε να χειριστεί και να διασώσει το Χρηματοοικονομικό Σύστημα που ευρίσκετο υπό διάλυση.  Σε κάποιο βαθμό το πέτυχε.
  • Όμως δεν καταγράφηκε κανένα έμπρακτο ενδιαφέρον και καμία στοχευμένη ενέργεια εκ μέρους της Κυβέρνησης για στήριξη της Ιδιωτικής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενός ζωντανού Εκπαιδευτικού αλλά και Οικονομικού Τομέα.

 

Ο ρόλος της Ιδιωτικής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΙΤΕ) για:

(α)  Μετατροπή της Κύπρου σε Περιφερειακό Κέντρο Υπηρεσιών και Εκπαίδευσης.

(β) Συμμετοχή της ITE στην Προσπάθεια Επανεκκίνησης και Σταθεροποίησης της Οικονομίας.

Η επανεκκίνηση, ανάπτυξη και σταθεροποίηση της Οικονομίας δεν επιτυγχάνεται μόνο με εντατικοποίηση της Τουριστική Βιομηχανίας και άλλων συναφών τομέων όπως οι Χρηματοοικονομικές δραστηριότητες, που σωστά γίνονται.

Από την άλλη είναι ανεπίτρεπτο να αφήνονται άλλοι ζωντανοί τομείς της οικονομίας εντελώς ανεκμετάλλευτοι όπως είναι γενικά οι Υπηρεσίες και ειδικά η «Εκπαιδευτική Βιομηχανία» το μερίδιο της οποίας στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν κατέχει ιδιάζουσα θέση σε άλλες Ευρωπαϊκές και μη Ευρωπαϊκές Χώρες.

Είναι ανεπίτρεπτο και συνάμα απαράδεκτο άλλα και άξιο απορίας να μην οργανωθούν κατάλληλα και να αξιοποιηθούν προς την επίλυση του κοινού οικονομικού προβλήματος όλοι οι οικονομικά δραστηριοποιημένοι ιδιωτικοί οργανισμοί όπως η Ιδιωτική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και συγκεκριμένα τα κολλέγια.Η κυβέρνηση επιτρέπει την στήριξη των τριών Δημόσιων Πανεπιστημίων και των πέντε Ιδιωτικών Πανεπιστημίων μόνο.

Είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο το Υπουργείο Παιδείας να έχει επισκεφθεί πρόσφατα την Κίνα με την συνοδεία μόνο από Δημόσια και Ιδιωτικά Πανεπιστήμια με σκοπό την σύναψη συμφωνιών για αλληλοαναγνώριση των τίτλων σπουδών που προσφέρονται μόνο από Πανεπιστήμια των δύο χωρών.

Γιατί αυτή η διάκριση και περιφρόνηση προς τα Κολλέγια;  Υπάρχουν οι πρόνοιες του περί  Ιδιωτικής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νόμου 1996-2010 που ελέγχουν την ίδρυση και λειτουργία των κολλεγίων, πλείστα των οποίων έχουν αξιολογήσει τα περισσότερα από τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών τους.

Εάν το Κυπριακό κράτος δεν αποφάσισε πώς να διαχειριστεί τα Ιδιωτικά Κολλέγια, θα ήταν φρονιμότερο να εισηγηθεί την αποζημίωση και εξαγορά όσων επιθυμούν.  Σε διαφορετική περίπτωση δεν υπάρχει εξήγηση για την παρατηρούμενη αδιαφορία και περιφρονητική συμπεριφορά.

Ζητούμε την άμεση παρέμβαση της Κυβέρνησης για διόρθωση και αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ιδιωτικής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα των Κολλεγίων που καταδικάστηκαν σε αργό θάνατο με το σύστημα της αφαίμαξης της ρευστότητας των

Εάν και εφόσον υπάρχουν αποδεδειγμένα λανθασμένοι χειρισμοί και συμπεριφορές από κάποια κολλέγια είναι καθήκον του Κράτους να μεριμνήσει για την διόρθωση των κακώς εχόντων αντί της ισοπέδωσης και εξόντωσης του τομέα.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε επιτρεπτό όριο αντοχής και το Κράτος καλείται να αναλάβει τις ευθύνες του και να προχωρήσει άμεσα στις ενδεδειγμένες ενέργειες για στήριξη προώθηση και ανάπτυξη της «Εκπαιδευτικής Βιομηχανίας» στο σύνολο της και συγκεκριμένα της αδικημένης Ιδιωτικής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τα  κολλέγια»




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










138