ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΝΑΓΗ*
Νέο Σχέδιο Διορισμών, ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο το οποίο δε φαίνεται ικανό να λειτουργήσει προς όφελος της παιδείας του τόπου. Τα πάντα χιλιοειπωμένα.
Το σχέδιο λοιπόν που παραδόθηκε από τον ΥΠΠ προ ημερών περιλαμβάνει ελάχιστες τροποποιήσεις σε σχέση με το προηγούμενο. Ποιος ο σκοπός να συζητηθεί το σχέδιο μέσα από ένα ατέρμονο διάλογο από τη στιγμή που ήδη απορρίφθηκε; Θα συζητούσαμε για παράδειγμα ως πολιτεία ένα νέο σχέδιο ΑΝΑΝ;
Σχέδιο το οποίο δεν εξαιρεί συμβασιούχους και αντικαταστάτες εκπαιδευτικούς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Επαγγελματικά ανήθικο και κοινωνικά άδικο. Είναι απαράδεκτο, άτομα που εργάζονται για χρόνια στην εκπαίδευση, κάτω από ένα συγκεκριμένο καθεστώς και με συγκεκριμένα δεδομένα να θυματοποιηθούν στο όνομα της μεταρρύθμισης είτε αυτά τα άτομα είναι συμβασιούχοι είτε αντικαταστάτες.
Παζάρι για χάρη του διαλόγου; Ποιοι θα σωθούν και ποιοι όχι; Αν δηλαδή το σενάριο αποδοχής του σχεδίου ισχύσει ο διάλογος θα πάρει τη μορφή ενός παζαρέματος αναφορικά με τον αριθμό των μονιμοποιήσεων; Οι υπόλοιποι εν ενεργεία συνάδελφοι τι θα απογίνουν;
Από την άλλη, αρκετές πρόνοιες του σχεδίου στερούνται λογικής και κυρίως ο τρόπος υπολογισμού της βαρύτητας των διαφόρων κριτηρίων. Ένα παράδειγμα θα μπορούσε να αποτελέσει η μοριοδότηση του πτυχίου έναντι του μεταπτυχιακού τίτλου. Πώς είναι δυνατό να δίνονται μόνο 3 μονάδες στους αριστεύσαντες πτυχιούχους οι οποίοι με κόπο και μόχθο κέρδισαν το αριστείο ενώ την ίδια στιγμή να δίνονται σε όλους τους υποψήφιους, αριστεύσαντες πτυχιούχους και μη, 15 μονάδες για ένα μεταπτυχιακό τίτλο τη σημασία του οποίου δεν υποβαθμίζω. Εξάλλου, τα σχέδια υπηρεσίας στην εκπαίδευση δεν απαιτούν τίτλο μεταπτυχιακού επιπέδου ως προϋπόθεση για είσοδο στον εργασιακό αυτό χώρο. Κατ' επέκταση, η μοριοδότηση του πτυχίου και κυρίως των αριστευσάντων εκπαιδευτικών θα έπρεπε να ήταν σαφώς μεγαλύτερη από τη στιγμή που η φιλοσοφία του σχεδίου είναι τέτοια ώστε να αναζητεί τους πιο ικανούς. Στο σημείο αυτό είναι χρήσιμο να τονιστεί πως οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί, πέραν των δεκάδων γραπτών εξετάσεων, στα πλαίσια του πανεπιστημιακού προγράμματος βαθμολογούνται εν δράση, δηλαδή αξιολογούνται οι διδακτικές τους ικανότητες μέσα στην τάξη!
Ένα άλλο ζήτημα που πολύ εύλογα προκαλεί ερωτήματα έχει να κάνει με τις εξετάσεις. Υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα που να καταδεικνύουν πως μέσα από τις εξετάσεις θα επιλέγονται οι καλύτεροι εκπαιδευτικοί ή απλά το σύστημα θα εκμεταλλεύεται και θα βασανίζει εκατοντάδες συναδέλφους; Για πόσες θέσεις θα διαγωνίζονται οι υποψήφιοι; Για ελάχιστες θέσεις το χρόνο η πολιτεία θα διοργανώνει εξετάσεις; Επιπρόσθετα, η όλη διαδικασία που προνοείται στο νέο σχέδιο λαμβάνοντας υπόψη τις ελάχιστες αφυπηρετήσεις σε συνδυασμό με την αύξηση των αριθμών των υποψήφιων εκπαιδευτικών στους καταλόγους διοριστέων και τη σημαντικότατη υποβάθμιση του επαγγέλματος, ποιους υποψήφιους είναι πιθανότερο να προσελκύσει; Τους άριστους μαθητές της κοινωνίας οι οποίοι μπορούν να διακριθούν σε άλλους πιο ελκυστικούς επαγγελματικούς τομείς και με μεγαλύτερες πιθανότητες εργοδότησης ή τους λιγότερο ικανούς; Η δική μου λογική μέσα και από τη μελέτη διαφόρων στοιχείων λέει πως η εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου όχι μόνο δε θα επιτελέσει το σκοπό του αλλά θα έχει αρνητικότατες συνέπειες για τους υποψήφιους εκπαιδευτικούς. Επιπλέον, οι αριθμοί στους καταλόγους διοριστέων θα εκτροχιαστούν εφόσον και η κουτσή Μαρία θα θελήσει να δοκιμάσει την τύχη της όπως και τότε, στην εποχή του χρηματιστηρίου.
Κύριοι του ΥΠΠ και συντάκτες του σχεδίου, από τις αποφάσεις σας κρίνεται το μέλλον της παιδείας του τόπου. Τους ώμους σας βαραίνουν ασήκωτες ευθύνες που θα επηρεάσουν γενιές μαθητών και εκπαιδευτικών. Η εφαρμογή του σχεδίου και μόνο θα αποτελέσει το νέο μεγάλο σκάνδαλο για το οποίο θα μιλούν οι επόμενες γενιές. Και η κουτσή Μαρία για ακόμη μια φορά θα απογοητευτεί όπως και τότε όταν εναπόθεσε τα χρήματα της στο χρηματιστήριο, επηρεαζόμενη από την ελπίδα που της πούλησαν για ένα καλύτερο μέλλον.
Μέσα από αυτό το περίτεχνο πολιτικό παιχνίδι κρύβονται συμφέροντα. Κάθε κίνηση αποκαλύπτει ένα νέο κομμάτι του σχεδίου για την παιδεία. Τελικά αυτά τα συμφέροντα είναι τέτοια ώστε να θυματοποιήσουν παιδιά, εκπαιδευτικούς και γενικά την εκπαίδευση του τόπου μας;
*Συμβασιούχος Δάσκαλος