Περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασίας σε επιστημονικούς τομείς συμφώνησαν ΙΚυ και Πρέσβης Ιράν


Στην περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, περιλαμβανομένης της συνεργασίας ανταλλαγής επισκέψεων ανώτατων αξιωματούχων του Ινστιτούτου Κύπρου (ΙΚυ) και των Ιρανικών Ινστιτούτων, συμφώνησε τον ΙΚυ Κώστας Παπανικόλας και ο Ιρανός Πρέσβης στην Κύπρο Ρεζά Ζαμπίμπ.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΙΚυ, ο κ. Ζαμπίμπ επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Κύπρου στην Αθαλάσσα, όπου ενημερώθηκε για την πορεία στρατηγικής ανάπτυξης του Ινστιτούτου και τα μέχρι στιγμής επιτεύγματα του.
Στο επίκεντρο τη συνάντησης τέθηκαν οι προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ του Ινστιτούτου Κύπρου και των Ιρανικών Ερευνητικών και Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων σε επιστημονικούς και εκπαιδευτικούς τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Συζητήθηκαν επίσης οι προκλήσεις και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, τα οποία σχετίζονται με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως επεισόδια σκόνης, ξηρασία και λειψυδρία, καθώς και θέματα διατήρησης της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, χαρακτηρίστηκαν ως ευκαιρίες για συνεργασία και εκπόνηση κοινών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών.
Ο Πρόεδρος του ΙΚυ, καθηγητής Κώστας Ν. Παπανικόλας, παρουσίασε στον κ. Ζαμπίμπ τις σημαντικές επιτυχίες του Ινστιτούτου στους τομείς της Ηλιακής Ενέργειας και Αφαλάτωσης, της Κλιματικής Αλλαγής, της Υπερυπολογισμικής Επιστήμης και της Μελέτης και Διατήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, οι οποίες αναδεικνύουν τον περιφερειακό χαρακτήρα του ΙΚυ και το καθιερώνουν ως επιστημονικό κέντρο αριστείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τόσο στον τομέα της έρευνας, αλλά και σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών.
Αναγνωρίζοντας την υψηλή ποιότητα των ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αλλά και τη μακρόχρονη παράδοση της ακαδημαϊκής αριστείας των Ιρανικών Πανεπιστημίων και Ινστιτούτων, ο κ. Παπανικόλας επεσήμανε ότι επιστήμονες και φοιτητές και από τις δύο χώρες θα μπορούσαν να ωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό, από κοινές δράσεις και προγράμματα.
Από την πλευρά του, ο κ. Ζαμπίμπ υπογράμμισε τη μοναδική γεωπολιτική θέση της Κύπρου, δηλώνοντας ότι το ΙΚυ μπορεί να καταστεί γέφυρα στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας μεταξύ της ΕΕ, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, προάγοντας την ευημερία στην περιοχή.
Καταλήγοντας, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επιδιωχθεί ενεργά στο άμεσο μέλλον περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασίας στους παραπάνω τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής επισκέψεων ανώτατων αξιωματούχων του Ινστιτούτου Κύπρου και των Ιρανικών Ινστιτούτων.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










193