Πέραν των 8,6 εκ. ευρώ μπορεί να αντλήσει η Κύπρος από το Erasmus +


H Κύπρος θα λάβει συνολικά 8,6 εκατομμύρια ευρώ το 2014 από το Erasmus + θα έχει δηλαδή αύξηση 14 % σε σύγκριση με τη χρηματοδότηση που έλαβε το 2013, ενώ η ετήσια χρηματοδότηση θα αυξάνεται κάθε έτος έως το 2020.
Σύμφωνα με την ενημέρωση της οποίας έτυχε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων από τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία Γιώργο Μαρκοπουλιώτη και την αναπληρωτή επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου Κύπρου Αλεξάνδρα Ατταλίδου, το Erasmus+ είναι το νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό.

Ο κ. Μαρκοπουλιώτης υπογράμμισε ότι το Erasmus + είναι από τις μεγάλες επιτυχίες, τόσο από πλευράς ουσίας όσο και κονδυλίων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και βεβαίως της αρμόδιας Επιτρόπου για αυτήν την πρόταση Ανδρούλλας Βασιλείου.

Όπως είπε ο κ. Μαρκοπουλιώτης, η συνολική χρηματοδότηση προς τις συμμετέχουσες χώρες για φέτος ανέρχεται σε 1,8 δις ευρώ.

Η κ. Ατταλίδου ανέφερε ότι από την 1η Ιανουαρίου μέχρι 24 Μαρτίου υποβλήθηκαν από Κυπρίους 180 αιτήσεις, και πρόσθεσε ότι στο προηγούμενο πρόγραμμα έλαβαν μέρος 10.000 Κύπριοι.

Στο υπόμνημα που κατέθεσε η κ. Ατταλίδου στην Επιτροπή της Βουλής, αναφέρεται ότι το πρόγραμμα θα διευκολύνει την καλύτερη συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων και εργοδοτών ώστε να εξασφαλίζεται ότι οι σπουδαστές θα επωφελούνται από προγράμματα σπουδών συναφή με τις δεξιότητες που χρειάζεται η αγορά εργασίας και επιπλέον θα βοηθήσει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τις οργανώσεις νεολαίας να αναπτύξουν στενότερες σχέσεις με τις επιχειρήσεις. Περαιτέρω, το πρόγραμμα θα υποστηρίξει την πολιτική μεταρρύθμιση σε τομείς προτεραιότητας, όπως οι ψηφιακές δεξιότητες και η αυξημένη διασύνδεση της αγοράς εργασίας με την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.

Όπως ανέφερε η κ. Ατταλίδου, θα δρομολογηθεί, επίσης, η ηλεκτρονική πλατφόρμα (EPALE) για εκπαίδευση ενηλίκων στη Ευρώπη.

Ο κ. Μαρκοπουλιώτης σε υπόμνημα που επίσης κατέθεσε στην Επιτροπή τήν ενημερώνει ότι το πρόγραμμα θα τρέξει από το 2014 έως το 2020 και θα προσφέρει υποστήριξη σε περισσότερους από 4 εκατομμύρια ανθρώπους για σπουδές, εργασία ή εθελοντισμό στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκοπουλιώτη το Erasmus+ αντικαθιστά πολλά υφιστάμενα προγράμματα της ΕΕ που καλύπτουν όλους τους τομείς της εκπαίδευσης, όπως το πρόγραμμα δια βίου μάθησης - Erasmus (τριτοβάθμια εκπαίδευση), το Leonardo da Vinci (επαγγελματική εκπαίδευση), το Comenius και το «Νεολαία σε δράση».

Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό για σπουδαστές, διδάσκοντες, μαθητευόμενους, εθελοντές, διοργανωτές δραστηριοτήτων για νέους και άτομα που εργάζονται σε «φυτώρια» του αθλητισμού, σημειώνει και αναφέρει ότι επιπλέον, θα παρέχει χρηματοδότηση για εταιρικές σχέσεις μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, οργανώσεων νέων, επιχειρήσεων, τοπικών και περιφερειακών αρχών και ΜΚΟ και υποστήριξη για μεταρρυθμίσεις στα κράτη μέλη, για τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης και για την προώθηση της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας και της απασχολησιμότητας.

Επίσης, αναφέρει ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη υποστήριξη για πλατφόρμες πληροφορικής, όπως η e-twinning, για τη σύνδεση σχολείων και άλλων παρόχων μάθησης μέσω του διαδικτύου.

Επίσης, ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στη Λευκωσία σημειώνει ότι για πρώτη φορά, το Erasmus + περιλαμβάνει υποστήριξη για τον αθλητισμό. Θα χορηγήσει περίπου 265 εκατομμύρια ευρώ κατά τα επόμενα επτά έτη για την αντιμετώπιση διασυνοριακών απειλών όπως, το «στήσιμο» αγώνων, και το ντόπινγκ και ότι θα υποστηρίξει διακρατικά έργα στα οποία συμμετέχουν αθλητικές οργανώσεις σε τοπικό επίπεδο, που προωθούν π.χ. τη σωστή διακυβέρνηση, την ισότητα των φύλων, την κοινωνική ένταξη, τη διπλή σταδιοδρομία και τη σωματική άσκηση για όλους.

Περαιτέρω, επισημαίνει ότι το πρόγραμμα τίθεται σε εφαρμογή σε μια εποχή κατά την οποία περίπου έξι εκατομμύρια νέοι στην ΕΕ είναι άνεργοι, ενώ τα επίπεδα ανεργίας στους νέους ξεπερνούν το 50% στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Κροατία και το 40% στην Κύπρο.

Περαιτέρω αναφέρει ότι υπάρχουν περισσότερες από 2 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας και το ένα τρίτο των εργοδοτών αναφέρει ότι δυσκολεύεται να βρει προσωπικό με τις δεξιότητες που χρειάζεται και ότι ο στόχος είναι με το Erasmus+ να αντιμετωπισθεί το χάσμα δεξιοτήτων, παρέχοντας ευκαιρίες για σπουδές, κατάρτιση ή απόκτηση εμπειριών στο εξωτερικό.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πρόδρομος Προδρόμου που προέδρευσε της συνεδρίας ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφορά ιδιαίτερα την Κύπρο, η οποία ίσως να μπορεί να αντλήσει πέραν των 8,6 εκ.

Πρόσθεσε ότι αφορά 2 εκατομμύρια φοιτητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ολόκληρη την Ευρώπη, 650.000 φοιτητές επαγγελματικών σχολών, 800.000 καθηγητές, εκπαιδευτικούς και επιμορφωτές, 200.000 μεταπτυχιακούς φοιτητές και αρκετές άλλες κατηγορίες ανθρώπων.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η μεγάλη καινοτομία που περιέχεται στο πρόγραμμα Erasmus + είναι οι δράσεις για τον αθλητισμό και χαρακτήρισε ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι θα χρηματοδοτηθούν διακρατικές δράσεις στον τομέα του αθλητισμού και ενδεχομένως αυτό που ονομάζουν «φυτώρια» αθλητισμού και αναμένεται ότι και σε αυτή την προγραμματική περίοδο οι ενδιαφερόμενοι θα αποταθούν στον εθνικό φορέα της Κύπρου, που είναι το ίδρυμα των προγραμμάτων δια βίου μάθησης.

Ερωτηθείς εάν στο πρόγραμμα υπάρχει δυνατότητα και για τους εντελώς ανειδίκευτούς ανθρώπους να αποκτήσουν κάποια επαγγελματικά προσόντα ώστε να μπορέσουν να εισέλθουν στην αγορά εργασίας, είπε ότι το πρόγραμμα ανοίγει τις δυνατότητες στους νέους να αποκτήσουν προσόντα και εμπειρίες σε άλλες χώρες.
Πρόσθεσε πως ήδη υπάρχουν σειρά μεταπτυχιακών προγραμμάτων επιπέδου «master», τα οποία απαιτούν τη φοίτηση σε περισσότερες από μία χώρα και πανεπιστήμια, έτσι διευκολύνονται άνθρωποι να αποκτήσουν αυτά τα προσόντα.

Είπε ότι περαιτέρω εκτός από τους φοιτητές της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, με το πρόγραμμα αυτό ανοίγονται δυνατότητες για τομείς στους οποίους πάσχει η Κύπρος, δηλαδή ανθρώπους, οι οποίοι κάνουν επαγγελματική εκπαίδευση σε συστήματα μαθητείας να αποκτήσουν εμπειρίες και ενδεχομένως ειδικεύσεις.

Είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα από το οποίο πιστεύουμε ότι οι Κύπριοι μπορούν να επωφεληθούν και να ξεπεράσουμε τα ποσά που κατανέμονται σε κάθε κράτος, μέσα από τα ανταγωνιστικά προγράμματα στα οποία μπορούν οι Κύπριοι να έχουν πρόσβαση.

Κατά τον κ. Μαρκοπουλιώτη, η Κύπρος μπορεί να επωφεληθεί περαιτέρω από υποτροφίες για διακρατικά έργα αθλητισμού και από τη δράση Jean Monnet σχετικά με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Αναφέρει, τέλος, ότι εκτιμάται ότι 15.000 (αύξηση 50%) Κύπριοι θα μπορέσουν να επωφεληθούν από το Erasmus + κατά τα επόμενα επτά έτη.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι η ενημέρωση για το πρόγραμμα και τις δυνατότητες είναι επαρκής σε επίπεδο πανεπιστημίων, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή αναμένει από τους αρμόδιους φορείς να ενημερώσουν όσο γίνεται περισσότερο και εκτός του συστήματος εκπαίδευσης και κυρίως να γίνει μια δημιουργική εργασία για το χώρο του αθλητισμού που είναι καινούργιος.

Αφού διευκρίνισε ότι το ποσό και το εύρος της συμμετοχής είναι περιορισμένο, εντούτοις ανέφερε ότι η γεωγραφική θέση και η προϊστορία και της Κύπρου δίνει την ευκαιρία για διακρατικές δράσεις στο χώρο αυτό.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










156