Περί ανθρώπινου πανεπιστημίου ο λόγος


ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ*

Διανύουμε μια περίοδο όπου η δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Κύπρο δέχεται μια ανέλεητη επίθεση από παντού. Δυστυχώς, κάποιοι και πιο συγκεκριμένα κάποια εκ των τμημάτων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου αδυνατούν να αντισταθμίσουν τη σοβαρότητα του προβλήματος και περί άλλων τυρβάζουν. Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα είναι η Σχολή Μηχανικής.

Η εν λόγω σχολή προ ημερών, σε μια παράτυπη συνεδρία, χωρίς την παρουσία των εκπροσώπων των φοιτητών, αφού φρόντισαν να τους αποκλείσουν με το μη κάλεσμα τους, αναγκάζει όλους μας να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας περί ανθρώπινου πανεπιστημίου. H απόφαση ανάμεσα σε άλλα επισημαίνει: 

«viii) Ο μέγιστος αριθμός ECTS που δικαιούται να εγγραφεί φοιτητής ανά εξάμηνο είναι ο κανονικός φόρτος του εξαμήνου και επιπλέον ένα μάθημα. Από τον κανόνα αυτό εξαιρείται η Διπλωματική Μελέτη».

Αυτό για όσους δεν είναι οικείοι με το θέμα, θα έχει και ως αποτέλεσμα, ότι ένα επιπλέον μάθημα θα μπορείς να εγγραφείς σε κάθε εξάμηνο, στερώντας σου το δικαίωμα να προσθέσεις μαθήματα εαν τυχόν απότυχες προηγουμένως. Να σημειωθεί ότι η εν λόγω απόφαση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους κανονισμούς, την πρακτική και τον τρόπο λειτουργίας του άλλου δημόσιου ιδρύματος, του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς επίσης και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου μέχρι πρότινος. Αυτό έχει ως άμεσο αποτέλεσμα τη δημιουργία φοιτητών πολλών ταχυτήτων καθιστώντας το ίδιο το σύστημα άδικο ως προς την εφαρμογή του.

Είναι φανερό πως με την παράνομη μονομερή απόφαση του συμβουλίου έχει προδιαγραφεί ένα μέλλον δυσσοίονο στους φοιτητές της σχολής. Τους υποχρεώνει ουσιαστικά να φοιτήσουν αυτόματα πέντε ίσως και έξι χρόνια αντί για τέσσερα που είναι το προβλεπόμενο. Είναι αδιανόητο σ’ ένα δημόσιο τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα, το επίκεντρο να είναι μόνο πως θα αυξηθεί η ακαδημαική αριστεία με το να γίνονται διαγραφές φοιτητών με χαμηλές επιδόσεις και όχι πως θα προσφέρουμε τα εφόδια στους νέους να μορφωθούν ολοκληρωμένα.

Σε τόσο δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διανύουμε, αυτή η απόφαση στέλνει τους φοιτητές των δημοσίων ιδρυμάτων απ' ευθείας στα ιδιωτικά συμφέροντα, αφού θα υπάρξουν άμεσες, διαγραφές χωρίς καμιά προσπάθεια σύμπνοιας. Αναγκάζοντας τους ίδιους τους φοιτητές και τις οικογένειες τους, να επιβαρυνθούν με επιπλέον έξοδα, μέσα σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που βιώνουμε.

Θα μου πείτε, τι είναι να μην μπορείς να εγγραφείς σε όσα μαθήματα δικαιούσαι το εξάμηνο και να αργείς να πάρεις τίτλο σπουδών για ένα, δύο χρόνια ή στην εσχάτη να μην πάρεις ποτέ; Είναι το λιγότερο 10000 ευρώ σε κάθε οικογένεια το χρόνο, είναι το λιγότερο 10000 ευρώ σε κάθε σπίτι όπου υπάρχουν δάνεια, είναι το λιγότερο 10000 ευρώ στις τσέπες που θα μπουν στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών πανεπιστημίων, είναι 10000 ευρώ λιγότερα για να αγοράσει φαγητό μια οικογένεια, να πληρώσει το ρεύμα, το νερό και άλλα αγαθά πρώτης ανάγκης. Και τέλος, είναι χιλιάδες όνειρα τα οποία θα μείνουν ανεκπλήρωτα για δεκάδες νέους οι οποίοι εμπιστεύτηκαν ένα δημόσιο ίδρυμα για να μορφωθούν και που στην πορεία τους κλείνει την πόρτα κατάμουτρα.

Για ακόμα μια φορά θέλω να καλέσω τους αρμόδιους όπως αρθεί η άτυπη απόφαση στην οποία οι κύριοι εμπλεκόμενοι δεν είχαν λόγο, ούτε ενημέρωση. Σύμφωνα με τους κανόνες του πανεπιστημίου ότι θέμα αφορά τους φοιτητές, οι εκποσώποι των φοιτητών σε κάθε σώμα πρέπει να είναι παρών εκφράζοντας την άποψη τους με έχουν δικαίωμα ψήφου. Σε αυτή την περίπτωση δεν εφαρμόστηκε, και τώρα δεκάδες συμφοιτητές μας έχουν βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων ένα βήμα πριν να διακόψουν τις σπουδές τους.

Για μας, σε τέτοιου είδους αποφάσεις δεν υπάρχουν συμβιβασμοί. Το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα θα αντιδράσει και θα στηρίξει το δικαίωμα των νέων στην δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δεν κουτσουρεύουμε την παιδεία μας με ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΜΟΝΟΜΕΡΕΙΣ αποφάσεις. Όπως είπε και ο Λύντον Τζόνσον ‘’Η φτώχεια δεν μπορεί να είναι εμπόδιο για τη μόρφωση, και η μόρφωση πρέπει να είναι ένας τρόπος απόδρασης από τη φτώχεια.’’  Όχι το αντίθετο!

*Μέλος Γενικής Γραμματείας ΠΟΦΕΝ

Αντιπρόεδρος ΦΕΤΕΠΑΚ

Εκπρόσωπος φοιτητών στο Συμβούλιο της Σχολής Μηχανικής του ΤΕΠΑΚ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










142