Περί δικαίου (1)


ΤΗΣ ΔΕΣΠΩΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗ*

Παραμένουμε αμετακίνητοι στο πάγιο αίτημα του Σ.Ε.Π.ΚΑ*. Το επαναλαμβάνω μέχρι να το εμπεδώσουν και να το πραγματοποιήσουν οι αρμόδιοι. Κατοχύρωση του μόνιμου διορισμού όλων των εκπαιδευτικών που ολοκλήρωσαν με επιτυχία το Πρόγραμμα Προϋπηρεσιακής Κατάρτισης το συντομότερο δυνατό και πριν την εφαρμογή οποιουδήποτε νέου συστήματος διορισμών. Το Υπουργείο γνωρίζει πολύ καλά αυτό το χρέος απέναντι στους 1050 αποφοίτους της Προϋπηρεσιακής Κατάρτισης.

Το εν λόγω πρόγραμμα συγχρηματοδοτήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία και τα Ευρωπαικά Ταμεία με σκοπό την επιμόρφωση και επιλογή των κατάλληλων εκπαιδευτικών που βάσει του Προγραμματισμού του ΥΠΠ χρειάζονταν για να στελεχώσουν σε μόνιμο καθεστώς τα δημόσια σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης.

Πετώντας αυτούς τους εκπαιδευτικούς έξω από το σύστημα πετούν και τα εκατομμύρια που επενδύθηκαν για το Πρόγραμμα Προυπηρεσιακής Κατάρτισης, γεγονός καθόλα μεμπτό για τον κάθε φορολογούμενο Κύπριο ή άλλο Ευρωπαίο. Ποια θα είναι άραγε η δική τους αντίδραση αν μάθουν ότι οι κόποι και τα χρήματά τους δεν επιτέλεσαν από πλευράς Υπουργείου Παιδείας τον τελικό σκοπό για τον οποίο χορηγήθηκαν; Και ότι για τον ίδιο σκοπό αποκόπτεται εφάπαξ εισφορά 0,8%-2% από τους δημοσίους υπαλλήλους και εκπαιδευτικούς χωρίς το αντίτιμο της δέσμευσης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας που ήταν ο επαναδιορισμός των συμβασιούχων; Πως θα αντιδράσουν άραγε όταν τους ανακοινώσουμε ότι το Υπουργείο είναι διατεθιμένο να ξοδέψει άλλα τόσα σε ένα πειραματικό νέο σχέδιο πρόσληψης, με αμφίβολη αξιοκρατία και επιστημονικώςμη τεκμηριωμένα κριτήρια επιλογής των ικανοτέρων;(π.χ Με ποια λογική ένα άσχετο μεταπτυχιακό ή ένα άσχετο με το γνωστικό αντικείμενο διδακτορικό μοριοδοτείται περισσότερο από  10 έτη εκπαιδευτικής πείρας;)

Οι εκπαιδευτικοί που παρακολούθησαν το Πρόγραμμα Προϋπηρεσιακής Κατάρτισης υποχρεώθηκαν να το παρακολουθήσουν τη χρονιά που κλήθηκαν με βάση τους ισχύοντες Κανονισμούς (Νόμος του 2008, Αριθμός 84(Ι)-Περί Δημοσίας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας) γιατί ο Νόμος αναφέρει ότι «εκπαιδευτικός ο οποίος αρνηθεί την πρόσκληση για το Πρόγραμμα τότε διαγράφεται από τον οικείο πίνακα διοριστέων εκτός σε περιπτώσεις για λόγους υγείας, εγκυμοσύνης και φοίτησης σε Μεταπτυχιακό ή Διδακτορικό επίπεδο».

Έχοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω και σε συνδυασμό με τη φύση διδασκαλίας των θεωρητικών μαθημάτων και της πρακτικής εξάσκησης κατά τη σχολική εμπειρία,οι εκπαιδευτικοί παραιτήθηκαν από τις εργασίες τουςσε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα καθώς επίσης από Ιδιωτικές Σχολές Μέσης Εκπαίδευσης στην Κύπρο. Αρκετοί επαναπατρίστηκαν με τις οικογένειές τους από το εξωτερικό για να μην χάσουν αυτό το δικαίωμα αφού η επιστολή-πρόσκληση που στάληκε από την Ε.Ε.Υ, πέραν από τον εκβιαστικό της χαρακτήρα, είχε δημιουργήσει εύλογες προσδοκίες ότι όταν τελειώσει με επιτυχία το Πρόγραμμα της Προϋπηρεσιακής Κατάρτισης θα διοριστεί στα Δημόσια Σχολεία την επόμενη ή μεθεπόμενη σχολική χρονιά.

Τα πλείστα μέλη του Συνδέσμου εργάστηκαν ή εργάζονται στα δημόσια σχολεία τα τελευταία 2-9 χρόνια είτε ως συμβασιούχοι-έκτακτοι ή αντικαταστάτες. Οι ίδιοι και οι οικογένειές τους τα τελευταία χρόνια βιώνουν την αβεβαιότητα,την απογοήτευση, την ανεργία και τον συνεχή εμπαιγμό του Υπουργείου και των εκάστοτε κυβερνήσεων που βασίζονται στα νούμερα συμβασιούχων της προηγούμενης χρονιάς και εκούσιααγνοούν τους συναδέλφους που πρόσφεραν την υπηρεσία τους σε προηγούμενα χρόνιαή προσφέρουν επί σειρά ετών ως αντικαταστάτες ή έκτακτοι.

Αν μιλήσουμε με νομικούς όρους, στη γλώσσα της επαγγελματικής κατεύθυνσης του Υπουργού Παιδείας και του Προέδρου της Δημοκρατίας, τότε ίσως θα έπρεπε να μιλήσουμε περί ψυχικής οδύνης, απώλεια καριέρας και περί δικαίου αίσθημα ή περί δικαίου.. Πολιτεία.

*Γραμματέας Σ.Ε.Π.ΚΑ –Σύνδεσμος Εκπαιδευτικών Προϋπηρεσιακής Κατάρτισης




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











167