Περιβαλλοντικό Εκπαιδευτικό Πανηγύρι για την Παγκόσμια Μέρα Υγρότοπων


    Με αφορμή την παγκόσμια μέρα υγρότοπων πραγματοποιήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2018 στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αθαλάσσας περιβαλλοντικό εκπαιδευτικό πανηγύρι, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών του τόπου μας σε θέματα σχετικά με τους υγρότοπους. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο με τη συνεργασία του Οργανισμού Terra Cypria, του Πτηνολογικού Συνδέσμου, του Τμήματος Περιβάλλοντος και του Τμήματος Δασών. Στην εκδήλωση συμμετείχαν 270 παιδιά της Στ’ τάξης όλων των δημοτικών σχολείων της Αγλαντζιάς, τα οποία είχαν την ευκαιρία μέσα από οργανωμένους εκπαιδευτικούς σταθμούς, να γνωρίσουν κατά τρόπο διαδραστικό, παιγνιώδη, δημιουργικό και πειραματικό διάφορες πτυχές που άπτονται της προστασίας και της διατήρησης των υγρότοπων του τόπου μας, όπως επίσης και να ενημερωθούν για τις αιτίες υποβάθμισης των υγρότοπων, αλλά και την αξία τους όχι μόνο από περιβαλλοντικής, αλλά και από κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής σκοπιάς.

 Στην εκδήλωση παρέστη ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής, όπως επίσης και η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Ολυμπία Στυλιανού, οι οποίοι πέρα από την περιήγησή τους στους διάφορους εκπαιδευτικούς σταθμούς της εκδήλωσης, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν γενικότερα για τις δράσεις και τα προγράμματα που αναπτύσσονται στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αθαλάσσας σε σχέση με τα θέματα του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης.

  Οι μαθητές, με την καθοδήγηση έμπειρων εκπαιδευτών, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα κύρια στοιχεία που συνθέτουν έναν υγρότοπο, την οικολογική του αξία και τους κινδύνους που τον απειλούν, όπως επίσης και με τη χρήση μοντέλων να εντοπίσουν πρακτικά τα αίτια υποβάθμισής του, συζητώντας παράλληλα μέτρα ορθολογικής διαχείρισής του. Παράλληλα, τα παιδιά μέσα από τους διάφορους σταθμούς είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν τη σημασία των υγρότοπων ως βιότοπων για πολλά είδη και να εξοικειωθούν με τα υγροτοπικά ασπόνδυλα, όπως επίσης με τη χρήση τηλεσκοπίων και με τη βοήθεια κλείδας αναγνώρισης πτηνών να ασκηθούν στην πτηνοπαρατήρηση και στην αναγνώριση υδρόβιων οργανισμών. Τέλος, μέσα από το κυνήγι θησαυρού τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους τύπους βλάστησης που υπάρχουν περιμετρικά της λίμνης.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα από τη συγκεκριμένη εκδήλωση αναδείχθηκε, πέρα από την προστασία των υγροτόπων, η σημασία της ενεργούς εμπλοκής σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, για την διατήρηση και την διαχείριση τους. Με σημείο αναφοράς τους μαθητές, ως τους μελλοντικούς πολίτες και με γνώμονα τη συνεργασία ανάμεσα στα ενδιαφερόμενα μέρη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καταδείχθηκε ότι η διατήρηση και η προστασία των υγροτόπων θα πρέπει να αποτελεί θέμα συστηματικής ενασχόλησης, άμεσα συνδεδεμένο με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










217