"Περιμένουμε την έγκριση του υπ. Οικονομικών για λειτουργία μεταλυκειακών τμημάτων"


Η συνομιλία μας με τον κ. Μαρκάτζιη ακολουθεί:

ΕΡ: Υπήρχαν σκέψεις για δημιουργία μεταλυκειακών τμημάτων. Που βρίσκεται το θέμα;

ΑΠ: Το προωθούμε. Υπάρχει μια πρόταση από τη διεύθυνση Τεχνικής Εκπαίδευσης προς το υπουργείο Οικονομικών, όπου παραθέτουμε μια πρόταση που αφορά τα μεταλυκειακά προγράμματα. Έχουμε μιλήσει αρκετές φορές με το υπουργείο Προγραμματισμού και αναμένουμε εντός των ημερών να έχουμε τη θέση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία ευελπιστούμε ότι θα είναι θετική για να προωθήσουμε την πρότασή μας στο Υπουργικό Συμβούλιο. Έχουμε εξασφαλίσει τη συγχρηματοδότηση αυτών των προγραμμάτων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο

ΕΡ: Ποιοι μαθητές θα πηγαίνουν στα μεταλυκειακά τμήματα;

ΑΠ: Κυρίως οι απόφοιτοι των λυκείων και των τεχνικών σχολών. Θα δώσουμε επίσης την ευκαιρία να έρχονται οι απόφοιτοι του συστήματος μαθητείας. Αυτά θα τα επεξεργαστούμε με κάποια μελέτη που θα ετοιμάσουμε.

ΕΡ: Ποιους θα κλάδους θα έχουν τα μεταλυκειακά λύκεια.

ΑΠ: Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να πω. Μόλις πάρουμε την έγκριση του Υπουργικού θα κάνουμε μια μικρή έρευνα αγοράς για να μας δείξει ακριβώς ποιες ειδικότητες χρειάζεται αυτή τη στιγμή η αγορά.

Τα μεταλυκειακά προγράμματα δεν θα έχουν αν κάνουν τίποτε με τα σταθερά προγράμματα που προφέρουμε στη Μέση Εκπαίδευση. Εδώ μιλάμε για εξειδίκευση. Μιλάμε για πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης όπου θα δώσουμε γνώσεις, δεξιότητες ικανότητες στο άτομο, για να μπει με αξιώσεις στην αγορά εργασίας.

Σήμερα η αγορά εργασίας μπορεί να ζητά εξειδικευμένους ηλεκτρολόγους σε ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, αύριο μπορεί αν ζητά σε αυτοματισμούς, τα επόμενα χρόνια μπορεί να ζητά κάτι με το φυσικό αέριο. Τα προγράμματα των μεταλυκειακών θα έχουν άμεση σχέση με τις ανάγκες της βιομηχανίας. Τα παιδιά που θα ακολουθούν τα μεταλυκειακά δεν θα έχουν πρώτιστο στόχο την ανώτερη εκπαίδευση. Πρώτιστος στόχος θα είναι να μπουν στην αγορά εργασίας με καλό μισθό.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










211