Πέτρος Θ. Στυλιανού: Άνιση μεταχείριση της πολιτείας σε βάρος των φοιτητων των κολλεγίων


Ο κ. Στυλιανού παραθέτει ως παράδειγμα την παραχώρηση του φοιτητικού πακέτου στους φοιτητές των δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων καθώς και των δημόσιων Σχολών Τριτοβάθμιας ενώ δεν παραχωρείται στους φοιτητές τών Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (κυρίως τών Ιδιωτικών Κολλεγίων). Με τον κ. Πέτρο Στυλιανού είχαμε μια σύντομη συνομιλία.

Άνιση μεταχείριση

ΕΡ: Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ανώτερη Εκπαίδευση στην Κύπρο;

ΑΠ: Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ανώτερη Εκπαίδευση στην Κύπρο είναι η άνιση μεταχείριση εκ μέρους τής πολιτείας μεταξύ τών Δημόσιων Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τών Ιδιωτικών Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης – ΙΣΤΕ (κυρίως τών ιδιωτικών κολλεγίων).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα άνισης μεταχείρισης είναι η πλήρης οικονομική στήριξη τών Δημόσιων Σχολών σε αντίθεση με την παντελή έλλειψη οικονομικής βοήθειας προς τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (κυρίως τών Ιδιωτικών Κολλεγίων).

Μια άλλη δυσμενής διάκριση αφορά τον τρόπο εισδοχής αλλοδαπών φοιτητών που επιτρέπει στις πανεπιστημιακές σχολές (κυρίως ιδιωτικές) την απευθείας έγκριση αλλοδαπών φοιτητών σε αντίθεση με τις διαδικασίες έγκρισης αλλοδαπών φοιτητών για φοίτηση στα ιδιωτικά κολλέγια που γίνεται από λειτουργούς τού Υπουργείου Παιδείας & Πολιτισμού.

Επιπλέον ακόμη ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ιδιωτική Ανώτερη Εκπαίδευση στην Κύπρο είναι η έλλειψη στοιχείων για τις άμεσες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ανάγκες της αγοράς εργασίας σε επαγγέλματα.

Ο ρόλος των Ιδιωτικών Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι συμπληρωματικός προς το ρόλο των Δημόσιων Σχολών και Πανεπιστημίων και καθορίζεται από την ευελιξία και την ταχύτητα με την οποία μπορεί να υλοποιήσει τις αποφάσεις του ο Ιδιωτικός Τομέας. Για να λειτουργήσει όμως το σύστημα αποδοτικά, θα πρέπει να υπάρχουν έγκαιρα, έγκυρες προβλέψεις για τις ανάγκες της Οικονομίας σε ανθρώπινο δυναμικό, κάτι που δυστυχώς δεν υπάρχει.

Το φοιτητικό πακέτο

ΕΡ: Εντοπίζετε οποιαδήποτε κενά στη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία τών Σχολών Ανώτερης Εκπαίδευσης; Αν ναι, τι πρέπει να αλλάξει;

ΑΠ: Τα παραδείγματα που αναφέρονται πιο πάνω είναι ενδεικτικά κάποιων από τα κενά στη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία τών Σχολών Ανώτερης Εκπαίδευσης στην Κύπρο και που ασφαλώς θα πρέπει να πληρωθούν.

Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που αφορά τις ρυθμίσεις για το φοιτητικό πακέτο που παραχωρείται στους φοιτητές τών Δημόσιων και Ιδιωτικών Πανεπιστημίων και στους φοιτητές των Δημόσιων Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά δεν παραχωρείται στους φοιτητές τών Ιδιωτικών Κολλεγίων.

Κάτι παρόμοιο ισχύει και με την επιχορήγηση εκ μέρους τού κράτους (από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού – ΑνΑΔ) της πρακτικής εξάσκησης φοιτητών ξενοδοχειακών κλάδων Δημόσιας Σχολής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΑΞΙΚ) κατά τους θερινούς μήνες σε ξενοδοχειακές μονάδες κάτι που δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση τών φοιτητών Ιδιωτικών Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Ιδιωτικών κολλεγίων) που φοιτούν σε ίδιους κλάδους (αξιολογημένα προγράμματα Ξενοδοχειακών κλάδων).

Επιπλέον στόχος της Νομοθεσίας για τη λειτουργία των Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι να καθορίσει ένα σωστό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργούν και θα αναπτύσσονται οι Σχολές, ώστε να υλοποιούν τους στόχους για τους οποίους τους δώθηκε άδεια λειτουργίας από την Πολιτεία. Οι στόχοι αυτοί είναι βασικά η παροχή Εκπαίδευσης ή Εκπαίδευσης και Κατάρτησης στα πλαίσια της δια Βίου Μάθησης. Ευρύτερος επίσης στόχος είναι να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό κέντρο παροχής υπηρεσιών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Έχουμε την άποψη ότι η ανάπτυξη των Ιδιωτικών Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν μπορεί να επιτευχθεί με τις σημερινές διαδικασίες της Αρμόδιας Αρχής και με τον αριθμό του προσωπικού το οποίο καλείται να υλοποιήσει τις διαδικασίες αυτές.

Το μέλημα της Πολιτείας για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Ιδιωτική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με το οποίο συμφωνούμε απόλυτα, αρχίζει με τη διασφάλιση της ποιότητας στις διαδικασίες της, με την αύξηση της παραγωγικότητας των υπηρεσιών της, την ύπαρξη καλά εκπαιδευμένου και ικανοποιητικού σε αριθμό προσωπικού και τη λήψη αυστηρών μέτρων για όσες Σχολές δεν τηρούν τη Νομοθεσία.    

 

Μειώνεται ο αριθμός των αλλοδαπών φοιτητών

ΕΡ: Ποια είναι η εικόνα με τους ξένους φοιτητές; Στο παρελθόν υπήρχαν προβλήματα λόγω περιορισμών τής πολιτείας; Σήμερα η κατάσταση είναι καλύτερη;

ΑΠ: Η εικόνα με τους ξένους φοιτητές προβληματίζει τις σχολές Ανώτερης Εκπαίδευσης γιατί δεν έγινε μέχρι τώρα κατορθωτή η πραγματοποίηση τού στόχου που κατά καιρούς δημόσια διατυπώνεται για την αναβάθμιση τής Κύπρου σε «περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο». Οι αριθμοί τών αλλοδαπών φοιτητών συνεχώς μειώνονται για διάφορους λόγους (π.χ. χρονοβόρες και πολυέξοδες διαδικασίες, ανταγωνισμός με άλλες χώρες, οικονομικοί λόγοι, ευκαιρίες μερικής απασχόλησης κ.ά.)

Γύρω από το θέμα των αλλοδαπών φοιτητών υπάρχει παρεξήγηση. Ενώ αναγνωρίζεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις έγινε κατάχρηση από κάποιους αλλοδαπούς φοιτητές του δικαιώματος παραμονής στην Κύπρο, εντούτοις δεν πρέπει να αντικρύζονται όλοι οι ξένοι φοιτητές ως παράνομοι μετανάστες. Πάρα πολλοί ξένοι φοιτητές, που φοιτούν σε Αξιολογημένους - Πιστοποιημένους κλάδους των Κυπριακών Ιδιωτικών Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή σε Ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην Κύπρο, φοιτούν κανονικά και γίνονται καλοί πρέσβεις της Κύπρου όταν επιστρέψουν στην Πατρίδα τους.

Είναι λοιπόν ανάγκη, η Πολιτεία να μην βλέπει το θέμα ισοπεδωτικά, αλλά να βοηθήσει τις Σχολές που έχουν Αξιολογημένους - Πιστοποιημένους Κλάδους Σπουδών και αποδεδειγμένα επιτελούν σοβαρό εκπαιδευτικό έργο να φέρνουν ξένους φοιτητές στην Κύπρο.

 

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια τις Ανώτερες Σχολές;

ΕΡ: Πόσο έχουν επηρεάσει τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια τις Ανώτερες Σχολές;

ΑΠ: Η ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων ασφαλώς έχει επηρεάσει σε κάποιο βαθμό τις ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ιδιαίτερα αυτές που πρόσφεραν τους ίδιους κλάδους σπουδών και σε μικρότερο βαθμό σχολές που έχουν κυρίως επαγγελματικούς κλάδους, όπως στην περίπτωση τού KES College που προσφέρει διετείς και τριετείς πρωτοποριακούς επαγγελματικούς κλάδους που έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας.

 

Οικονομική κρίση

ΕΡ: Έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση την Ιδιωτική Ανώτερη Εκπαίδευση και το KES COLLEGE ιδιαίτερα; Υπάρχουν εισηγήσεις για αντιμετώπιση τού προβλήματος;

ΑΠ: Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει ασφαλώς και την Ιδιωτική Ανώτερη Εκπαίδευση στην Κύπρο. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το ΚES College που στηρίζεται αποκλειστικά στα δίδακτρα των φοιτητών του για τη λειτουργία του (συντήρηση/επέκταση κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, μισθολόγιο διδακτικού και διοικητικού προσωπικού κ.α.) έχει επηρεαστεί λόγω της οικονομικής δυσπραγίας αρκετών γονέων των φοιτητών του.

Επιπλέον λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, χώρες από τις οποίες παραδοσιακά έρχονταν φοιτητές για να φοιτήσουν στις Κυπριακές Ιδιωτικές Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, έχουν περιοριστεί οι εγγραφές αλλοδαπών φοιτητών σε μεγάλο βαθμό με σοβαρό αντίκτυπο στα οικονομικά των ΙΣΤΕ.

Έτσι θα πρέπει το κράτος πολύ σοβαρά να εξεύρει άμεσα τρόπους για να βοηθήσει την Ιδιωτική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και στο εξωτερικό για να μπορέσει να διαδραματίσει τον πολύ σημαντικό ρόλος της.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










184