Πιάσαμε πάτο;


ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΤΑΣΟΥ*

Σε πολλούς τομείς ναι! Στις αρχές και αξίες, στην αξιοκρατία, στην απονομή δικαιοσύνης, στην πολιτική, στην αριστεία και πάτο πιάσαμε και παρακάτω. Στην παιδεία, όχι κύριοι! Ακόμη παλεύεται.

Παλεύεται χάρη στους πολλούς ακόμη, της πρώτης γραμμής, που με κόπο, φιλότιμο και όραμα κουβαλούν στις πλάτες τους ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα. Προσοχή λοιπόν, υπεύθυνοι και συνυπεύθυνοι, μην τους χάσουμε και αυτούς, γιατί τα Σχέδια Διορισμών δεν πρόκειται ποτέ να τους αντικαταστήσουν. Δέστε τις εκατοντάδες εγκυκλίους που στέλλονται στα σχολεία. Σε πόσες από αυτές η διεκπεραίωσή τους απαιτεί από τους εκπαιδευτικούς ψηλούς βαθμούς σε εξετάσεις και πολλά πτυχία  παρά ανθρωπιά, μεράκι, όραμα και αγάπη για αυτό που κάνουν;

 Για να αποφύγουμε τον πάτο:

(α) Δώστε προσοχή στους εκπαιδευτικούς που τιμούν αυτό που κάνουν και κερδίστε πίσω αυτούς που έχουν παρασυρθεί από το σύστημα. Το υφιστάμενο Σύστημα Αξιολόγησης μόνο η λέξη «ντροπή» μπορεί να το χαρακτηρίσει. 

(β) Αξιολογείστε με ανοιχτό μυαλό και χωρίς παρωπίδες το Λύκειο Κατευθύνσεων. Σίγουρα τα πράγματα έχουν βελτιωθεί αισθητά, όμως υπάρχουν σοβαρές στρεβλώσεις που χρειάζονται επειγόντως αναθεώρηση.

(γ) Το υφιστάμενο σύστημα αξιολόγησης του μαθητή, στην ουσία δεν υπάρχει, σίγουρα δεν λειτουργεί προς τη βελτίωση των αποτελεσμάτων, την καλλιέργεια δεξιοτήτων και την δόμηση της γνώσης. Το προτεινόμενο σύστημα δεν πρόκειται να διορθώσει κάτι. Αντίθετα, αν δεν αλλάξουν βασικοί παράμετροι που επηρεάζουν την διαδικασία της μάθησης και της αξιολόγησης τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα. Οι εξετάσεις στο τέλος του τετραμήνου θα έχουν νόημα και θα είναι προς το συμφέρον του μαθητή και της εκπαίδευσης όταν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες. Περισσότερο νόημα θα έχουν επίσης, αν το αναλυτικό των μαθημάτων σπάσει σε τετράμηνα με ανεξάρτητη αξιολόγηση και αν καθοριστούν διαφορετικά επίπεδα σε βασικά μαθήματα, όπως Ελληνικά Ι,ΙΙ,  κλπ (τα Ελληνικά Ι το παίρνουν όλοι, το δεύτερο επίπεδο να προσφέρεται σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις). Νόημα θα έχουν όταν οι τάξεις γίνουν μεικτής ετοιμότητας με όλους τους μαθητές, που βρίσκονται εκεί, να κατέχουν τις προαπαιτούμενες γνώσεις. Νόημα θα έχουν, αν το αναλυτικό ανταποκρίνεται στον ωφέλιμο διδακτικό χρόνο και στο επίπεδο των μαθητών στους οποίους προσφέρεται. Αυτό που δεν κάνει καθόλου νόημα είναι η οριακή κατάσταση που βιώνουν τα σχολεία στην περίοδο των εξετάσεων, η οποία θα μεταφερθεί και στο τέλος του πρώτου τετραμήνου.

(δ) Ακούστε τι έχουν να σας πουν αυτοί που ζουν καθημερινά στα σχολεία. Οι άλλοι δεν καταλαβαίνουν τι πραγματικά συμβαίνει.

Πραγματικό νόημα θα έχουν όλα τα πιο πάνω, αν αποφασίσουμε ποιος είναι ο σκοπός και ο προσανατολισμός της Δημόσιας Λυκειακής Εκπαίδευσης.

*Διευθυντής Λυκείου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











103