Πίσω από την εξωραϊσμένη εικόνα βρίσκεται η πραγματικότητα


ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Α. ΠΟΛΗ*  

Λιγότερο από ένας χρόνος μας χωρίζει από τις βουλευτικές εκλογές του 2016. Στα πλαίσια αυτά οι πρόσφατες στομφώδεις εξαγγελίες της κυβέρνησης για έξοδο από την ύφεση, θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και για εκτέλεση  έργων μισού δις ευρώ σε όλες τις επαρχίες, δεν μπορούν παρά να σηματοδοτούν μια προσπάθεια για εξωραϊσμό της εικόνας της εξουσίας εν’ όψει της επερχόμενης αναμέτρησης.

Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η κυβέρνηση χειρίζεται άριστα το επικοινωνιακό παιγνίδι, όμως αν ψάξουμε λίγο προσεκτικότερα, εύκολα μπορούμε να δούμε ότι η εικόνα της οικονομικής και της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης δεν είναι τόσο ειδυλλιακή.

Μείωση των δημοσίων εσόδων

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών τα έσοδα του κράτους, το πρώτο εξάμηνο του 2015  ήταν €2935,8 εκ. έναντι εσόδων €3016,7 εκ. το πρώτο εξάμηνο του 2014. Η υστέρηση των εσόδων του πρώτου εξαμήνου κατά €80,9 εκ. συνδυάστηκε με αύξηση  των δημοσίων δαπανών κατά  €65,5 εκ. με αποτέλεσμα διεύρυνση του ελλείμματος του εξαμήνου κατά €140,1 εκ. Εφόσον το μόνιμο ευαγγέλιο του Υπουργού Οικονομικών είναι « όχι νέοι φόροι και αντιμετώπιση της όποιας οικονομικής αστοχίας με περικοπή δαπανών» είναι πολύ  πιθανόν να δούμε νέες μειώσεις μισθών μετά ..τις βουλευτικές εκλογές.

Αύξηση της ανεργίας

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, η ανεργία στην Κύπρο αυξήθηκε τον Ιούνιο του 2015 στο 16,2% έναντι 16% το Μάιο του ίδιου χρόνου. Σημειώνουμε ότι τον Ιούνιο του 2014 η ανεργία ήταν πάλι στο 16% γεγονός που δείχνει ότι δεν υπάρχουν σημεία αναθέρμανσης της οικονομίας. Η ανεργία και η συνακόλουθη φτώχια γίνεται ο μόνιμος εφιαλτικός σύντροφος μεγάλης μερίδας του κυπριακού λαού. Η Κύπρος είναι τρίτη πανευρωπαϊκά χώρα σε ποσοστό ανεργίας, υπολειπόμενη μόνο της Ελλάδας (25,6%) και της Ισπανίας ( 22,5%). Η διψήφια ποσοστιαία ανεργία είναι η μακροχρόνια μόνιμη αρρώστια της ευρωζώνης και τα μέτρα που λαμβάνονται είναι όπως ένας γιατρός να προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον καρκίνο με ασπιρίνες.

Κύρια θύματα οι νέοι και τα παιδιά

Η ανεργία για άτομα κάτω των 25 ετών αγγίζει το δραματικό 37,1%, ενώ οι «τυχεροί» νέοι  που βρίσκουν δουλειά στον εργατικό παράδεισο της Κύπρου φυτοζωούν με μισθούς πείνας των €500. Σε δύσκολη θέση βρίσκονται και πολλά παιδιά, αφού, με βάση την εγκύκλιο του ΥΠΠ αρ. 4598 ημερομηνίας 12/6/2015 η παροχή σίτισης σε άπορα παιδιά στα δημοτικά σχολεία είναι αδήριτη ανάγκη και θα συνεχιστεί και το σχολικό έτος 2015-2016.

Λύση του Κυπριακού και οικονομία

Ενώ η κυβέρνηση δεν παύει να λέει με έμφαση ότι πιθανή λύση του Κυπριακού θα δώσει ευκαιρίες ανάπτυξης, δεν μας αναφέρει με ποια έσοδα θα συντηρείται η περίπλοκη κυβερνητική δομή που θα δημιουργηθεί μετά τη λύση. Ένα μικρό νησί με πληθυσμό που μόλις και μετά βίας θα φτάνει το ένα εκατομμύριο, θα πρέπει να συντηρεί τρία κράτη (2 τοπικά και το ομοσπονδιακό). Η τερατώδης αυτή δομή   θα αποτελείται από τρεις δημόσιες υπηρεσίες, τρεις αστυνομίες, τέσσερις βουλές και άγνωστο  αριθμό τοπικών και ομοσπονδιακών υπουργείων.  Μια κυβέρνηση που υποτίθεται ότι τα τελευταία χρόνια αγωνίζεται να μειώσει το μέγεθος της κρατικής υπηρεσίας, δεν φαίνεται να προβληματίζεται από το γεγονός ότι οι κρατικές υπηρεσίες που θα πρέπει να συντηρούν μετά τη λύση οι φορολογούμενοι θα αβγατίσουν και θα γίνουν τρεις. Το γεγονός ότι το κόστος της όποιας λύσης, την πρώτη δεκαετία της εφαρμογής της, δεν θα είναι μικρότερο των 40 δις ευρώ ( μετεγκατάσταση τουρκοκυπρίων και εποίκων από περιοχές που θα επιστραφούν, αποζημιώσεις, ανταλλαγές και επιστροφές περιουσιών και το συνακόλουθο οικονομικό αλλά και διοικητικό κόστος για διαχείριση τους, ανακατασκευή οδικού δικτύου και οικιστικών μονάδων Αμμοχώστου και νεκρής ζώνης) δεν φαίνεται να προβληματίζει την κυβέρνηση.  Τα χρήματα αυτά δεν θα τα δώσει κανένας δωρητής και θα πρέπει να βρεθούν με κρατικό δανεισμό από την τρόικα (ή τις «αγορές») γεγονός που θα τριπλασιάσει το υφιστάμενο  δημόσιο χρέος, κάνοντας το οικονομικό μας πρόβλημα πολύ χειρότερο από αυτό της Ελλάδας.

Υστερόγραφο

Βρισκόμαστε ακόμα πολύ μακριά από την ανάκαμψη και δυστυχώς η οικονομία δεν είναι απλώς επικοινωνιακό παιγνίδι. Διακυβεύονται πάρα πολλά τόσο από τις οικονομικές όσο και από τις πολιτικές εξελίξεις και επιλογές της κυβέρνησης. Ας ελπίσουμε, παρά το ότι δεν υπάρχουν οι σχετικές ενδείξεις, ότι η κυβέρνηση διαμορφώνει ένα αξιόπιστο σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης.

*Εκπαιδευτικός




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










160