ΠΟ.ΣΥ.ΓΟ.Π.Ε.Α Στόχος η καλύτερη κατανόηση απ όλους μας των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία


Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρίες 2018 (3 Δεκεμβρίου) η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες (ΠΟ.ΣΥ.ΓΟ.Π.Ε.Α) αναφέρει:

«Η 3η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 1992 ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η επιλογή της ημερομηνίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υιοθέτηση του Προγράμματος Δράσης για τα ΑμεΑ, από το Διεθνή Οργανισμό στις 3 Δεκεμβρίου 1982, το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, στις 30 Μαρτίου 2007 (Η Κύπρος την επικύρωσε το 2011).

Η Ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις Κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις τοπικές κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία, να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής αυτών των ατόμων και να υλοποιήσουν μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν την κοινωνική τους ενσωμάτωση. Στόχος της ημέρας είναι η καλύτερη κατανόηση απ' όλους μας των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία - και ιδιαίτερα του δικαιώματός τους για αξιοπρεπή διαβίωση και ευημερία - καθώς και η πληροφόρηση και κατ' επέκταση, η ευαισθητοποίηση σχετικά με τα οφέλη της ενσωμάτωσης των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της ζωής, είτε αυτή είναι οικονομική, είτε πολιτική, κοινωνική ή και πολιτιστική.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία δεν αφορά αποκλειστικά τις ψυχικές ή/και σωματικές αναπηρίες, αλλά και όλες τις άλλες μορφές αναπηρίας, περιλαμβανομένου του αυτισμού, του συνδρόμου Down, της σκλήρυνσης κατά πλάκας κ.ο.κ. Συγκεκριμένα, ο όρος αναπηρία αναφέρεται στον περιορισμό λόγου, έργου ή άμεσης αντίληψης. Είναι αποτέλεσμα οργανικών ή περιβαλλοντικών αιτιών που δημιουργούν ένα σύνολο εμποδίων σε σημαντικές πτυχές της ζωής, όπως η αυτοεξυπηρέτηση, η απασχόληση, η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία και η γενικότερη κοινωνική συμμετοχή.
Σύμφωνα με το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρία, ένα στα έξι άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει κάποιου είδους αναπηρία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο άτομα σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία, το 80% των οποίων ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι περίπου 190,000,000 άτομα αντιμετωπίζουν σημαντικές και πρακτικές δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή.
Το θέμα αυτής της χρονιάς είναι: «
Ενδυνάμωση των Ατόμων με Αναπηρία και
Διασφάλιση της Ένταξης και Ισότητας»
. Το φετινό θέμα επικεντρώνεται στην
ενδυνάμωση των ατόμων με αναπηρία για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, χωρίς αποκλεισμούς, και εμπίπτει στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030 (του ΟΗΕ) που προωθεί τη συνεχή ανάπτυξη. Η Ατζέντα 2030 υπόσχεται να «
μην αφήσει κανέναν πίσω» («leave no one behind»).
Έτσι λοιπόν, τα άτομα με αναπηρία, ως δικαιούχοι και παράγοντες αλλαγής, μπορούν να είναι παρόντες στην προώθηση μιας ανθεκτικής κοινωνίας, μιας κοινωνίας προσβάσιμης για όλους ανεξαιρέτως. Οι Κυβερνήσεις, τα άτομα με αναπηρία, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, ο ιδιωτικός τομέας και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, θα πρέπει να εργαστούν ως μια «ομάδα» για να οδηγηθούμε σε μια πιο ανθρωποκεντρική κοινωνία στην oποία θα υπάρχει πραγματική ισότητα και θα εξασφαλίζεται ο σεβασμός της ιδιαιτερότητας αυτών των ατόμων.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία θα πραγματοποιηθούν, από τις 3 μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου 2018, εκδηλώσεις και δράσεις ενημέρωσης σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου
».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










182