Ποδοσφαιρική τραγωδία - Πολιτική άβυσσος


ΤΟΥ ΞΕΝΗ Χ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ*

«Ανδρέα μου, πρέπει να φανείς δυνατός και ψύχραιμος… θα βλέπεις από εδώ και πέρα με το ένα μάτι, δυστυχώς το δεξί μάτι το χάσαμε, θα μπορείς να εργάζεσαι». Αυτά  ήταν τα πρώτα λόγια του θεράποντος ιατρού   στον άτυχο φίλαθλο  που έπεσε θύμα των επεισοδίων  που διαδραματίστηκαν πριν από τον πρόσφατο αγώνα ΑΠΟΕΛ—ΑΕΛ. Στον απόηχο της τραγικής μοίρας του μονόφθαλμου, πια, Ανδρέα, αστυνομία, πολιτικοί ταγοί και παράγοντες των δύο σωματείων επιχειρούν να βρούν τον ένοχο των επεισοδίων που οδήγησε σε τραυματισμούς και αρκετές συλλήψεις υπόπτων. Παίζοντας  το παιγνίδι της κολοκυθιάς, οι μεν , οι δε και οι άλλοι, προσπαθούν να αποποιηθούν τον δικών τους ευθυνών για το αιματηρό συναπάντημα. Η αστυνομία ισχυρίζεται ότι δε φταίει, κατηγορώντας τα σωματεία και τους οπαδούς τους ότι δεν τήρησαν τα συμφωνηθέντα. Από την πλευρά τους, τα σωματεία επικρίνουν με δριμύτητα την αστυνομία ότι δεν εφάρμοσε το σχέδιο και τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφάλειας για εμπέδωση του νόμου και της τάξης έξω από το γήπεδο.

Δεν ξέρουμε ποιος έχει δίκαιο και ποιος άδικο. Αυτό που ξέρουμε, είναι ότι παρόμοιες σκηνές είδαμε πολλές τους τελευταίους μήνες, με επίκεντρο τις φυλακές, το προαύλιο της Βουλής και τον χώρο στη Λεμεσό όπου θα μιλούσε ο Μεχμέτ Αλή Ταλάτ. Σε όλες τις περιπτώσεις στο μάτι του κυκλώνα ήταν η αστυνομία,  εξ’ ου και η ψυχρή εκπαραθύρωση του αρχηγού της Δύναμης και ο θυελλώδης πολιτικός σάλος που ακολούθησε.                         

Μέσα αυτό το κωμικοτραγικό σκηνικό, είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Γινόμαστε ξανά μάρτυρες της κραυγαλέας αδυναμίας του κράτους να προστατεύσει τους πολίτες του. Ξαναβλέπουμε τον αρμόδιο υπουργό να συγκαλεί συσκέψεις επί συσκέψεων για να διαπιστώσει τι πάει στραβά και γενικώς να διαγνώσει, τις πταίει προκειμένου να εξευρεθούν λύσεις. Αυτά όλα όμως, μόνο γέλωτα προκαλούν γιατί ο οι πολίτες αντιλαμβάνονται πλέον ότι μοναδικός υπεύθυνος για όλα αυτά είναι η ανυπαρξία αξιόπιστου και οργανωμένου κράτους που να εφαρμόζει τους νόμους και να θωρακίζει τους θεσμούς. Είναι με πολλή στεναχώρια που βλέπουμε στην Κύπρο του 21ου αιώνα τα  τους θεσμούς να καταρρακώνονται και την πολιτική ζωή να καρκινοβατεί, με κορύφωση την  τραπεζική κατάρρευση, την οικονομική τραγωδία  του Μαρτίου του 2013 και εν γένει την κρατική χρεοκοπία.

Δυστυχώς, μέσα σαυτόν τον κυκεώνα, το ποδόσφαιρο, ως το δημοφιλέστερο άθλημα που μαγεύει τα πλατειά στρώματα του πληθυσμού, έτυχε σκληρότατης εκμετάλλευσης από τους οικονομικούς κερδοσκόπους και τους πολιτικούς καιροσκόπους οι οποίοι το  έθεσαν στις κορυφαίες προτεραιότητες των άνομων συμφερόντων τους. Ποδόσφαιρο και πολιτική αποτελούν εδώ και καιρό τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος για το οποίο η Κυπριακή κοινωνία πληρώνει πανάκριβο τίμημα.  Του λόγου το αληθές αποτυπώνει και η συγκλονιστική δημόσια δήλωση του τότε υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Σοφοκλή Σοφοκλέους ότι νονοί της νύχτας ελέγχουν το ποδόσφαιρο, επηρεάζοντας μάλιστα σοβαρές πολιτικές αποφάσεις. Δυστυχώς, κανείς δε συγκινήθηκε από τις δηλώσεις αυτές, ούτε και αυτή η Γενική Εισαγγελεία η οποία όφειλε να κινηθεί πάραυτα και αυτεπάγγελτα για να εξετάσει τα όσα κρύβονται πίσω από τις δηλώσεις του τότε  πολιτικού προιστάμενου της αστυνομίας. Το κακό λοιπόν παραμονεύει και την χώρα υπονομεύει εδώ και πολύ καιρό με αποτέλεσμα η μακαρία Κύπρος να μοιάζει σήμερα σαν ένα απέραντο  Μαρί γεμάτο γκαστρωμένα εμπορευματοκιβώτια της πολιτικής αναξιοπιστίας και της κοινωνικοοικονομικής ασυδοσίας, που σύρουν τον τόπο στον αργό θάνατο.

Μέσα σ’ αυτό το σκοτεινό σκηνικό, μέγα ζητούμενο είναι η εξυγίανση του δημόσιου βίου που θα θέσει τις κραταιές βάσεις και τους στέρεους θεμελιούς για επανίδρυση του κράτους οδηγώντας το λαό και την Κύπρο σένα ελπιδοφόρο αύριο. Όλα τα άλλα, συσκέψεις, παρασυσκέψεις και πολιτικές δεσμεύσεις, ιδιαίτερα ενόψει εκλογών, θα αποτελούν μια νέα μεγάλη τρύπα μέσα στο νερό με πρώτα θύματα τον κάθε ανυποψίαστο Ανδρέα  πού του διάλυσαν το μάτι ή τον κάθε φουκκαριάρη άνεργο ή χαμηλοεισοδηματία που θα του εκποιήσουν το σπίτι του οι τράπεζες υπό τις ευλογίες του κράτους.

*Πρόεδρος Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










199