Κοινή ανακοίνωση των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ αναφέρει:
«Οι χθεσινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με τον δήθεν εξορθολογισμό του εκπαιδευτικού έργου στο Δημόσιο Σχολείο είναι, τουλάχιστον, απαράδεκτες, προκλητικές και συνεπώς δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις. Θεωρούμε ότι ούτε από την Πολιτεία και την Κοινωνία θα πρέπει να γίνουν ανεχτές και αποδεχτές τέτοιες αντιδημοκρατικές, ετσιθελικές και προκλητικές αποφάσεις, οι οποίες τεχνηέντως δεν ξεκαθαρίστηκαν επίσημα μέσα από τις μέχρι σήμερα ανακοινώσεις τους. Αποφάσεις που, δυστυχώς, δεν αφήνουν οποιοδήποτε περιθώριο συζήτησης.
Οι πιο πάνω αποφάσεις λήφθηκαν μονομερώς, χωρίς να προηγηθεί ο ενδεδειγμένος και νομοθετικά ρυθμισμένος θεσμικός διάλογος σε οποιοδήποτε στάδιο. Κατά παγκόσμια πρωτοτυπία φιμώνονται οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, οι οποίες παραγνωρίζονται προκλητικά και παράνομα.
Το Δημόσιο Σχολείο διαλύεται εκούσια από τον ίδιο τον Υπουργό Παιδείας, το Υπουργείο Παιδείας και την Κυβέρνηση, με αποφάσεις που πλήττουν πρωτόγνωρα την παρεχόμενη εκπαίδευση στα παιδιά και την αποκλειστική ευθύνη φέρει η παρούσα Κυβέρνηση.
Οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις ως πρώτη αντίδραση αποφάσισαν:
Τέλος, σημειώνουμε εμφατικά ότι η αντίδραση και τα μέτρα των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων θα είναι ανάλογα των προκλητικών, απαράδεκτων και ατεκμηρίωτων αποφάσεων».