ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Α. ΠΟΛΗ*
Η ηγεσία της ΠΟΕΔ εκπροσωπεί ένα κλάδο που η συντριπτική του πλειοψηφία είναι γυναίκες. Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΕΥ για το 2015¹, το 84,7% των εκπαιδευτικών της Δημοτικής Εκπαίδευσης ανήκουν στο λεγόμενο «ασθενές φύλο». Η λογική συνεπαγωγή της σύνθεσης του διδασκαλικού πληθυσμού, είναι ότι αυτή θα έπρεπε να αντανακλάται στα σώματα της συντεχνίας. Για παράδειγμα, αφού οι γυναίκες αποτελούν πέραν του 84% του διδασκαλικού πληθυσμού, θα έπρεπε τουλάχιστον είκοσι ένα από τα είκοσι πέντε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔ² να είναι γυναίκες. Όμως…
Η τραγική ειρωνεία είναι ότι κατά την τριετία 2014-17 τα είκοσι ένα από τα είκοσι πέντε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔ δεν είναι γυναίκες αλλά άντρες. Οι κινήσεις των δασκάλων που συχνά πυκνά καταθέτουν προτάσεις για τροποποίηση του καταστατικού της συντεχνίαςουδέποτε έκαναν προτάσεις για θεσμική αύξηση της παρουσίας του γυναικείου φύλου στα ηγετικά δώματα της ΠΟΕΔ. Η πρόταση μου για θεραπεία της διάκρισης εις βάρος των γυναικών συναδέλφων είναι η ακόλουθη:
Αναμένω όπως οι ηγέτες της συντεχνίας λάβουν θέση στις προτάσεις μου και όχι να τις αποσιωπήσουν. Να αποδείξουν έτσι ότι οι κατά καιρούς προτάσεις τους για αλλαγή του καταστατικού της ΠΟΕΔ δεν αποσκοπούν μόνο στην εξυπηρέτηση παραταξιακών συμφερόντων.
Πηγές Πληροφοριών
*ΒΓΓ ΑΚΙΔΑ 2014-17