Η ΠΟΕΔ, με μακροσκελή της ανακοίνωσή καλεί το Υπουργείο Παιδείας να αναλάβει τις ευθύνες του για τα όσα καταγράφονται στην επιστολή του Γενικού Ελεγκτή και να του να απαντήσει γραπτώς. Αν δεν το πράξει προσθέτει, τότε το δημόσιο σχολείο και οι εκπαιδευτικοί στο σύνολό τους υποσκάπτονται ανοίκεια και επικίνδυνα.
Αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔ:
«Η προάσπιση του πολυσήμαντου και πολυδιάστατου έργου που επιτελούν οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία και η στήριξη του δημόσιου σχολείου αποτελούν ευθύνη, πρωτίστως, του ίδιου του Υπουργείου Παιδείας. Το Υπουργείο οφείλει να τεκμηριώσει επαρκώς όλα όσα ισχύουν και εφαρμόζονται στην εκπαίδευση στη βάση νομοθεσιών, κανονισμών και αποφάσεων. Ιδιαίτερα ως προς τις αναφορές της επιστολής του Γενικού Ελεγκτή (ημερομηνίας 11 Μαΐου, 2016), περί παρατυπιών ή μη σύννομων παραχωρήσεων αυτό, έχει υποχρέωση να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για το ποιες είναι αυτές, ποιους αφορούν, στη βάση ποιας λογικής παραχωρούνται, πώς σκοπεύει να τις διαχειριστεί στη συνέχεια, προκειμένου να μην αφήνονται σκιές και να μην θυματοποιούνται οι εκπαιδευτικοί και ταυτόχρονα να δέχονται άδικους και ανυπόστατους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.
Ενώ η ΠΟΕΔ αναγνωρίζει τον ουσιαστικό ρόλο του ανεξάρτητου θεσμού της Ελεγκτικής Υπηρεσίας του Κράτους και την αναγκαιότητα αυτός να ελέγχει τη διαχείριση των δημόσιων δαπανών προς όφελος του Κράτους αλλά και του φορολογούμενου πολίτη, στην παρούσα ενέργεια του διαπιστώνει αναφορές εκτός αυτών των πλαισίων, οι οποίες απαξιώνουν το έργο του εκπαιδευτικού με επιλεκτική επίκληση δεδομένων, τα οποία δεν αντανακλούν την πραγματικότητα. Η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών δεν πρέπει να περνά μέσα από την αμφισβήτηση του κύρους του εκπαιδευτικού και την αποψίλωση του δημόσιου σχολείου.
Η ΠΟΕΔ έχει επανειλημμένα απαιτήσει από το Υπουργείο Παιδείας να παρουσιάζει σωστά και αιτιολογημένα τα ισχύοντα στην εκπαίδευση και τις ακολουθούμενες πολιτικές, στη βάση των πραγματικών αναγκών και των έγκυρων συγκριτικών δεδομένων. Η υπόσκαψη, η αποψίλωση και η απαξίωση του δημόσιου σχολείου και των λειτουργών του πρέπει να σταματήσουν. Το Υπουργείο Παιδείας έχει υποχρέωση να τεκμηριώσει και να δικαιολογήσει επαρκώς τις εκπαιδευτικές του πολιτικές.
Η παρουσίαση τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο της σωστής και πραγματικής κατάστασης που ισχύει στα σχολεία επιβάλλεται να γίνει χωρίς άλλη, σκόπιμη ή μη, καθυστέρηση. Οι διάφορες κρατικές υπηρεσίες αλλά και υπηρεσίες ευρωπαϊκές ή διεθνείς επιβάλλεται να τύχουν ενδελεχούς, σωστής και τεκμηριωμένης ενημέρωσης για όλα όσα ισχύουν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.
Ως ΠΟΕΔ, αναφερόμενοι στις βαθμίδες που εκπροσωπούμε, δηλώνουμε με περισσή ειλικρίνεια ότι στη Δημοτική, Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση η στελέχωση των σχολικών μονάδων γίνεται στη βάση των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου και των Κανονισμών που έχουν συζητηθεί και εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Εδώ και αρκετά χρόνια έχουν τεθεί ενώπιον του Υπουργείου κρίσιμα και πολύ σημαντικά ζητήματα που πρέπει να τύχουν αποτελεσματικού χειρισμού στην προσπάθεια για ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Δυστυχώς, παραμένουν σε στασιμότητα με την επίκληση της οικονομικής κρίσης και των «οροφών» στην εκπαίδευση. Κάτι, που δεν αποδέχεται η ΠΟΕΔ και εκφράζει την έντονη διαφωνία της σε τέτοιες προσεγγίσεις στον κρίσιμο τομέα στης εκπαίδευσης.
Είναι αδιανόητη η έλλειψη πολιτικής βούλησης που καταγράφεται από την επίσημη πλευρά για επίλυση των σοβαρών ζητημάτων που ταλανίζουν το εκπαιδευτικό μας σύστημα, επί σειρά ετών, που ενδεικτικά είναι:
Η ΠΟΕΔ, σε σχέση με τους εκπαιδευτικούς δημοτικής, προδημοτικής και ειδικής εκπαίδευσης σημειώνει τα ακόλουθα, τα οποία βασίζονται και στις Εκθέσεις διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, όπως η Έκθεση Ευρυδίκη και άλλες:
Η επιλεκτική αναφορά και εκμετάλλευση δεδομένων ερευνών, εγχώριων και διεθνών, Εκθέσεων, όπως η Ευρυδίκη, συνοδευόμενες από αφορισμούς κατά των εκπαιδευτικών, μόνο αλλότριες σκοπιμότητες εξυπηρετούν, αφού η υποστήριξη που χρειάζονται τα σχολεία για να διαχειριστούν τις δυσκολίες και τα προβλήματα δεν υπάρχει.
Εν κατακλείδι, το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και παραθέτοντας όλα όσα απαιτούνται για να τεκμηριώσουν τις πολιτικές που ακολουθούνται, να δώσει αδιαμφισβήτητες απαντήσεις τόσο στον Γενικό Ελεγκτή όσο και σε οποιουσδήποτε κατά καιρούς πλήττουν και προσβάλλουν τους εγοδοτούμενούς του και στην ουσία τη Δημόσια Εκπαίδευση. Αν δεν το πράξει αυτό τις επόμενες μέρες τόσο δημόσια όσο και με επιστολή-απάντηση στον Γενικό Ελεγκτή, τότε το δημόσιο σχολείο και οι εκπαιδευτικοί στο σύνολό τους υποσκάπτονται ανοίκεια και επικίνδυνα. Η ανοχή, η μη αντίδραση του Υπουργείου και η ελλιπής ενημέρωση όλων των αρμοδίων και εμπλεκομένων δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί σκόπιμη και υποβολιμαία, με ό,τι αυτά σημαίνουν.
Το ΥΠΠ να αναλάβει τις ευθύνες του για να στηρίξει όσα εν γνώσει του εφαρμόζει για χρόνια και ταυτόχρονα να απαιτήσει με παρρησία όσα άλλα αναγκαία απαιτούνται για υλοποίηση των διακηρύξεών του. Τα λόγια να γίνουν, επιτέλους, έργα».