ΠΟΦΕΝ και ΔΗΣΥ συζήτησαν τα προβλήματα των φοιτητών


Η αύξηση των διδάκτρων σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, η χαρτογράφηση της ανώτατης εκπαίδευσης, το κλείσιμο σχολών στην Ελλάδα που αφήνει εκτεθειμένους Κύπριους φοιτητές, και γενικά τα προβλήματα που προκύπτουν για τους φοιτητές λόγω της οικονομικής κρίσης, συζήτησαν σήμερα η Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ) με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΔΗΣΥ Νίκο Τορναρίτη.

Ο κ. Τορναρίτης διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου της ΠΟΦΕΝ ότι θα εγγραφεί άμεσα θέμα στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής που αφορά τα προβλήματα γενικότερα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές των ιδιωτικών πανεπιστημίων και ότι ο ΔΗΣΥ θα συνεχίσει να στηρίζει το φοιτητικό κίνημα και τη νέα γενιά που έχει θυματοποιηθεί λόγω της κρίσης.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΦΕΝ Χαράλαμπος Χριστοφόρου ανέφερε ότι η φοιτητική νεολαία του τόπου ανέλαβε το βάρος της οικονομικής κρίσης που της αναλογεί και ζητά να μην στοχοποιηθεί περαιτέρω, προσθέτοντας ότι ο πραγματικός πλούτος της Κύπρου βρίσκεται στο νέο ανθρώπινο δυναμικό που εκπηγάζει μέσα από τα πανεπιστήμια.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι "δυστυχώς η Κύπρος σήμερα βρίσκεται κάτω από μία ιδιαίτερη κατάσταση, λόγω της οικονομικής κρίσης και ο τομέας της παιδείας δεν έχει μείνει ανέπαφος και αυτή είναι μία πραγματικότητα", προσθέτοντας ότι "ακούσαμε ότι υπάρχει πρόθεση από δύο ιδιωτικά πανεπιστήμια να αυξήσουν τα δίδακτρα σπουδών, και πολλά άλλα θέματα μικρότερης εμβέλειας που αφορούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια".

"Η θέση του ΔΗΣΥ είναι ότι, παρόλο που αναγνωρίζουμε ότι όλοι εδώ στην Κύπρο έχουν κτυπηθεί από την οικονομική κρίση - και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια - θεωρούμε ότι δεν είναι λογική η αύξηση των διδάκτρων αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο. Για αυτόν ακριβώς το λόγο καλούμε τους υπεύθυνους των συγκεκριμένων ιδιωτικών πανεπιστημίων να ξανασκεφτούν τη συγκεκριμένη τους πρόταση και θέση, και να την αναθεωρήσουν", είπε.

Ο κ. Τορναρίτης σημείωσε ότι "θα εγγράψουμε άμεσα θέμα στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής που αφορά τα προβλήματα γενικότερα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές των ιδιωτικών πανεπιστημίων".

Ο ΔΗΣΥ στηρίζει έντονα τη χαρτογράφηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Κύπρο

"Όσον αφορά τη μεγαλύτερη εικόνα, πρέπει να πω ότι ο ΔΗΣΥ στηρίζει έντονα τη χαρτογράφηση της ανώτατης εκπαίδευσης στην Κύπρο - και δημόσιας και ιδιωτικής. Δεν μπορεί να συνεχίσουν να δίδονται οι θέσεις που δίδονται σε συγκεκριμένα τμήματα σπουδών και να είναι υποβαθμισμένες οι θέσεις σε άλλα τμήματα και σε άλλες σχολές", είπε.

Πρόσθεσε ότι "πρέπει το κράτος, η πολιτεία, η οικογένεια, ανασυντάσσοντας τις δυνάμεις του, να αποφασίσει και να ενεργοποιήσει ένα σύστημα μέσα από το οποίο θα υπάρχει ένας επιστημονικά καταρτισμένος, σοβαρός και ευέλικτος επαγγελματικός προσανατολισμός, ο οποίος θα καθοδηγεί επιστημονικά τον κάθε μελλούμενο φοιτητή για την πορεία ζωής του, για τη μόρφωση την οποία θέλει να ακολουθήσει".

"Ναι στην αγάπη για την παιδεία και το τί θέλει ο καθένας να σπουδάσει. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τις ειδικές οικονομικές συνθήκες που περνά η πατρίδα μας", επεσήμανε.

Ο κ. Τορναρίτης εξήγησε ότι "για αυτό λέμε ότι υπάρχουν οι έρευνες για παράδειγμα της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού που μπορεί κάποιος να συμβουλευθεί και από εκεί και πέρα, κυρίαρχα, το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να δώσει τις δικές του κατευθύνσεις".

"Το θεωρούμε το συγκεκριμένο πάρα πολύ σημαντικό για την περαιτέρω πορεία των εκπαιδευτικών πραγμάτων στον τόπο μας", είπε.

Το κλείσιμο σχολών στην Ελλάδα

Ανέφερε, επίσης, ότι "τέθηκε και το θέμα που αφορά το κλείσιμο σχολών στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές μας, οι οποίοι κέρδισαν μια θέση στα συγκεκριμένα πανεπιστήμια, να μένουν εκτεθειμένοι".

Ο κ. Τορναρίτης σημείωσε ότι "αυτή είναι μία πραγματικότητα και μια πραγματικότητα αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Αυτό που εμείς μπορούμε να κάνουμε τη συγκεκριμένη στιγμή είναι να ενημερώσουμε για το θέμα την ελληνική Κυβέρνηση", επισημαίνοντας ότι "δεν μπορεί να παρέμβει η Κυπριακή Δημοκρατία σε ένα άλλο κράτος.

"Από εκεί και πέρα, δηλώνουμε ως ΔΗΣΥ ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το φοιτητικό κίνημα της Κύπρου, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη νέα γενιά, γιατί το πιστεύουμε έντονα ότι είναι η γενιά που κουβαλά στους ώμους της τα μεγαλύτερα βάρη και τις μεγαλύτερες ευθύνες άλλων, τα μεγαλύτερα βάρη όμως της οικονομικής κρίσης. Έχει θυματοποιηθεί η νέα γενιά της πατρίδας μας. Αυτή είναι μια παραδοχή και αυτό που εμείς οφείλουμε να κάνουμε είναι να αγωνιστούμε για να πετύχουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους νέους που μεγαλώνουμε στα σπίτια μας, που μορφώνουμε στα σχολεία και στα πανεπιστήμια μας", είπε.

Η Κυπριακή Δημοκρατία αναζητεί στοχοποιεί και θυματοποιεί τους φοιτητές

Ο κ. Χριστοφόρου ανέφερε ότι "η ΠΟΦΕΝ, στα πλαίσια του έργου της, ανέλαβε δράση για να ενημερώσει τα κοινοβουλευτικά κόμματα για τα προβλήματα που ταλανίζουν το φοιτητικό κίνημα". "Ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία αναζητεί τον πλούτο της στο βυθό της θάλασσας, στοχοποιεί και θυματοποιεί τους φοιτητές και τον πραγματικό πλούτο της, που είναι το νέο ανθρώπινο δυναμικό που εκπηγάζει μέσα από τα πανεπιστήμια", είπε.

Ο κ. Χριστοφόρου ανέφερε ότι η αντιπροσωπεία ενημέρωσε τον κ. Τορναρίτη "για τα προβλήματα που μας ταλανίζουν και δώσαμε έμφαση κυρίως στη μείωση των διδάκτρων των ιδιωτικών πανεπιστημίων", προσθέτοντας ότι "η πρόθεση των ιδιοκτητών δύο εκ των πέντε ιδιωτικών πανεπιστημίων για αύξηση των διδάκτρων μας βρίσκει κάθετα να διαφωνούμε".

"Ενημερώσαμε τον κ. Τορναρίτη για την κραυγή απόγνωσης που επικρατεί στη φοιτητική νεολαία ότι οι φοιτητές αναγκάζονται να διακόψουν τις σπουδές τους λόγω ακριβώς της οικονομικής κρίσης, και απαιτήσαμε όπως εγγραφεί το θέμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να συζητηθεί. Η αισχροκέρδεια των ιδιωτικών πανεπιστημίων θέλουμε να σταματήσει. Θέλουμε να ενημερώνεται ο κάθε φοιτητής με την εισδοχή του στο πανεπιστήμιο το κόστος σπουδών του και τα έξοδα τα οποία θα κληθεί να πληρώσει μέσα στα τέσσερα χρόνια που θα σπουδάζει στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο", είπε.
Αναζητούμε μία λύση για τους φοιτητές

Πρόσθεσε ότι "συζητήσαμε, επίσης, θέματα όπως το Σχέδιο Αθηνά και τη συγχώνευση σχολών στα πανεπιστήμια της Ελλάδας, και αναζητούμε μία λύση για τους φοιτητές οι οποίοι, ενώ εξασφάλισαν μία θέση στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας, τώρα πλέον οι σχολές τους έχουν κλείσει".

"Η φοιτητική νεολαία του τόπου ανέλαβε το κόστος της οικονομικής κρίσης, ανέλαβε το βάρος το οποίο της αναλογεί με τη μείωση του προϋπολογισμού στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, με την επιβολή των κομίστρων στις δημόσιες συγκοινωνίες, με την περικοπή της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, και τη μείωση της φοιτητικής χορηγίας. Απαιτούμε να μην στοχοποιηθούμε επιπλέον και τα υπόλοιπα βασικά κεκτημένα του φοιτητικού κινήματος διατηρηθούν", είπε.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










171