Ποιος παραθέτει την αλήθεια για το κούρεμα


Ν. Αναστασιάδης vs Μ. Ντράγκι (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα)

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ*

Και να θέλουμε να ξεχάσουμε το Μάρτιο 2013 με το κούρεμα καταθέσεων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν το επιτρέπει. Θυμίζουμε ότι, ο Πρόεδρος με τον Υπ. Οικονομικών Μ. Σαρρή και άλλους, κατόπιν πολύωρης συνεδρίας στο πρώτο Γιούρογκρουπ (ξεκίνησε 15  Μαρτίου μέχρι ξημερώματα 16ης Μαρτίου 2013), ανακοίνωσαν το «πρώτο κούρεμα» που περιελάμβανε και τις εγγυημένες καταθέσεις. Στον πρόσφατο απολογισμό για την οικονομία, ο Πρόεδρος επανέλαβε για πολλοστή φορά το γνωστό τροπάρι: «τα πράγματα θα ήταν καλύτερα με το πρώτο κούρεμμα, αλλά το απέρριψε η Βουλή». Ωστόσο, δεν ερωτήθηκε ποτέ και από κανένα για το εξής. Ο Μ. Ντράγκι, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), παραθέτει πολύ διαφορετικά τα γεγονότα από την εκδοχή του Ν. Αναστασιάδη.

Το πρώτο κούρεμα που πρότεινε η Κυπριακή Κυβέρνηση, περιελάμβανε τις εγγυημένες καταθέσεις μέχρι €100,000. Στις 4 Απριλίου 2013, ο Μ. Ντράγκι (ΕΚΤ) αναφέρθηκε στα γεγονότα και εξήγησε ότι το πρώτο κούρεμα «άγγιζε» τις εγγυημένες καταθέσεις και δεν γινόταν αποδεκτό για σοβαρούς λόγους (νομικούς και λόγω  συστημικού κινδύνου). Για αυτό, την επόμενη μέρα, 17 Μαρτίου 2013, έγινε τηλεδιάσκεψη του Γιούρογκρουπ με την οποία διορθώθηκε το σοβαρό λάθος και ακυρώθηκε η πρόταση για κούρεμα των εγγυημένων καταθέσεων. Επομένως, το πρώτο κούρεμα που μέχρι σήμερα διαφημίζει ο Ν. Αναστασιάδης ως καλύτερο (μαζί με πολλούς πολιτικούς, νομικούς, ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους και αναλυτές), είχε ήδη ακυρωθεί και ήταν ανύπαρκτο όταν η Βουλή το απέρριπτε λίγες μέρες αργότερα, χωρίς να γνωρίζει την ακύρωση για εγγυημένες καταθέσεις. Δυστυχώς, η εκδοχή του Προέδρου ενισχύεται από διάφορους που παρακολούθησαν τότε τις εξελίξεις από τα ΜΜΕ, αλλά εμφανίζονται σήμερα να ξέρουν τα γεγονότα καλύτερα και από τον Ντράγκι! 

Επί της ουσίας των γεγονότων, ένα καθοριστικό στοιχείο, που συμφωνήθηκε με την Τρόικα κατόπιν της παρέμβασης της ΕΚΤ και που γνώριζε η Κυπριακή Κυβέρνηση, ουδέποτε γνωστοποιήθηκε τότε στην κυπριακή κοινωνία, ούτε καν σήμερα! Η δε Βουλή απέρριψε το «πρώτο κούρεμα» χωρίς να γνωρίζει την προηγηθείσα παρέμβαση της ΕΚΤ. Γιατί δεν γνωστοποιήθηκε η ακύρωση του πρώτου κουρέματος επί των εγγυημένων καταθέσεων; Γιατί το Προεδρικό ζήτησε από τη Βουλή να εγκρίνει κάτι που ήταν ήδη άκυρο; Γιατί δεν υπήρξε καμιά άλλη πρόταση από το Προεδρικό και καταλήξαμε στο δεύτερο κούρεμα; Αυτές είναι ερωτήσεις που δυστυχώς δεν τέθηκαν στον Πρόεδρο.

Πάντως, καθένας μπορεί να κρίνει ποιος από τους δύο περιγράφει με ειλικρίνεια τα γεγονότα. Μια δική μου ΥΠΟΘΕΤΙΚΗ εξήγηση είναι ότι η απόκρυψη έγινε σκόπιμα ώστε, για ό,τι πάει καλά το Προεδρικό να το αποδίδει στις επιλογές του και για ό, τι πάει στραβά, θα οφείλεται στην άρνηση της Βουλής να αποδεχτεί το πρώτο κούρεμα. Όπως συμβαίνει τώρα… 

Οι επιθέσεις και ύβρεις εναντίον μου επειδή ζητούσα εξηγήσεις για τα πιο πάνω, κορυφώθηκαν με παρεμβάσεις του Βοηθού Κυβ. Εκπροσώπου Βίκτ. Παπαδόπουλου, σε εκπομπές στα ΜΜΕ που ήμουν καλεσμένος, όπου με οργίλο ύφος με κατηγόρησε για δημαγωγία και παραπλανητικές ψευτιές, αλλά ουδέποτε το Προεδρικό στράφηκε εναντίον του Ντράγκι. Ούτε  τόλμησε να τον διαψεύσει. Αξιοσημείωτο είναι που δύο χρόνια μετά τα συμβάντα, τον Μάρτιο 2015 είχαμε  ένα πρόσθετο στοιχείο για τα γεγονότα από τον Αλ. Μιχαηλίδη (σύμβουλο του Προέδρου και παρών στο δεύτερο Γιούρογκουπ), ο οποίος αναγνώρισε την πραγματικότητα όπως την περιγράφει ο Μ. Ντράγκι. Μάλιστα, επαίνεσε τη Βουλή που απέρριψε το πρώτο κούρεμα διότι κατά την άποψή του «αν περνούσε (από τη Βουλή ως νόμος), κανένας δεν θα μπορούσε να τον αναιρέσει και το λάθος δεν θα μπορούσε να διορθωθεί». Παρεμπιπτόντως, πριν μερικές βδομάδες, συμμετείχα σε εκδήλωση για την ευρωζώνη στο Παν. Κύπρου με  τον τότε Υπ. Οικονομικών Μ. Σαρρή και κατόπιν σχετικής ερώτησης, παρέθεσα την περιγραφή των γεγονότων, όπως υπέδειξα, του Μ. Ντράγκι. Αναμένω ακόμη διάψευση.

Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D) -  costas.mavrides@europarl.europa.eu




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










238