Ποιος χρειάζεται το σωματίδιο Higgs; Διάλεξη από το Ινστιτούτο Κύπρου


Το Ινστιτούτο Κύπρου διοργανώνει την ετήσια Διάλεξη του “Hubert Curien Memorial Lecture” την Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013 με τίτλο «Ποιος χρειάζεται το σωματίδιο Higgs;». Ομιλητές στη διάλεξη θα είναι δύο κορυφαίοι, διεθνούς φήμης επιστήμονες, ο Καθηγητής Edouard Brézin, θεωρητικός φυσικός, πρώην Πρόεδρος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών και Πρόεδρος του Συμβουλίου Επιτρόπων του Ινστιτούτου Κύπρου και ο Καθηγητής Herwig Schopper, πρώην Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN), Επίτιμο Μέλος του Συμβουλίου Επιτρόπων του Ινστιτούτου Κύπρου και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του.

Η ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs αποτελεί το τελευταίο κομμάτι του γρίφου για την θεμελίωση της πιο ολοκληρωμένης θεωρίας του μικρόκοσμου, το Καθιερωμένο Πρότυπο. Η συγκεκριμένη θεωρία αποτελεί ένα σύνολο κανόνων, που βοηθά στην κατανόηση των θεμελιωδών συστατικών του σύμπαντος. Το σωματίδιο Higgs είναι θεωρητικά υπεύθυνο για τη δημιουργία της μάζας του Σύµπαντος. Στη διάλεξη θα παρουσιαστεί το «κυνήγι» για τον εντοπισμό αυτού του μυστηριώδους σωματιδίου από δύο οπτικές γωνίες: τη θεωρητική και την πειραματική.

Παρά το γεγονός ότι η ραδιενέργεια ανακαλύφθηκε εδώ και έναν αιώνα, η ακριβής κατανόηση της πέρασε από μια μακρά διαδικασία πειραματικών και θεωρητικών δοκιμασιών, απασχολώντας πολλά από τα μεγαλύτερα μυαλά του 20ου αιώνα. Ο Καθηγητής Brézin θα παρουσιάσει μια σύντομη επισκόπηση της ιστορίας του «Μηχανισμού Higgs».

Στη συνέχεια ο Καθηγητής Schopper θα εξηγήσει το επίπονο και μεγάλο ταξίδι προς την ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs, το οποίο πιθανό να εντοπίστηκε το 2012 στο CERN. Η σημασία αυτής της ανακάλυψης για τη φυσική θα παρουσιαστεί από την οπτική ενός «οδοιπόρου», δηλαδή ενός πειραματιστή. Ο Καθηγητής Schopper θα αναλύσει τις συνέπειες αυτής της ανακάλυψης για την κατανόηση του μικρόκοσμου και μακρόκοσμου, καθώς και για τις σχέσεις μεταξύ της επιστήμης και της κοινωνίας.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013, στις 18:30, στη Δημοσιογραφική Εστία, στη Λευκωσία. Θα είναι ανοικτή για το κοινό και η είσοδος είναι ελεύθερη.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










165