Ποιότητα και το μεταβαλλόμενο τοπίο της Ανώτατης Εκπαίδευσης


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΑΝΔΡΕΑ ΣΙΑΜΑΡΟΥ*

Κορυφάια προτεραιότητα των Πανεπιστημίων πρέπει να είναι η διασφάλιση των προτύπων και της ποιότητας στη παρεχόμενη ανώτατη εκπαίδευση. Η Ακαδημαϊκή ποιότητα ορίζεται ωςκατά πόσο σωστά οι φορείς παροχής εκπαίδευσης υποστηρίζουν την μάθηση.Την διδασκαλία, την μαθησιακή υποστήριξη, την αξιολόγηση και την υφισταμένη  υποδομή. Η ποιότητα της διδασκαλίας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι απολύτως καθοριστικοί παράγοντες που επιτρέπουν μας ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για να παράγει τον κριτικό τρόπο σκέψης, να επιτρέψει στους αποφοίτους μας την δημιουργούν και να που θα διαμορφώσουν το μέλλον μας. Και όμως, ενώ θα πρέπει να είναι το κέντρο βάρους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η ποιότητα της διδασκαλίας μας τα πανεπιστήμια και τα κολέγια συχνά παραβλέπεται και υποτιμάται.

Ποιότητα

Η Ποιότητα διασφαλίζεται με μια σειρά ασφαλιστικών δικλείδων.Θεμελιώδης προϋπόθεση τηςδιασφάλισης των προτύπων και της ποιότητας είναι ότι τα προσόντα θα πρέπει να χορηγούνται βάσει της επίτευξης των μαθησιακών αποτελεσμάτωνκαι την όχι απαραίτητα απότα χρόνιαμελέτης. Οι περιγραφές των προσόντων είναι σημαντικές.Εξηγούν τααποτελέσματα και τα χαρακτηριστικά που αναμένωνται να αποκτηθούν από την διαδικασία μάθησης. Αυτά τα αποτελέσματααντιπροσωπεύουν την ενσωμάτωση των διαφόρων μορφών μάθησης που προκύπτουν από τα ειδικά και συνεκτικά προγραμμάτων σπουδών. Με την απόκτηση των προσόντων αυτών οι  απόφοιτοι αποκτούν υψηλού επιπέδου αναλυτικές ικανότητες και δεξιότητες.

Η Ακαδημαϊκή ποιότητα αφορά κατά πόσον καλά οι ευκαιρίες μάθησης προσφέρονται στους φοιτητές για να επιτύχουν στις σπουδές τους. Είναι ένα εργαλείο το οποίο διασφαλίζει την κατάλληλη και αποτελεσματική διδασκαλία, την υποστήριξη, την αξιολόγηση και τη μάθηση. Οι φορέας παροχής εκπαίδευσης θα πρέπει να είναι σε θέση να εγγυηθεί την ποιότητα των δυνατοτήτων που προσφέρει.

Το μεταβαλλόμενο τοπίο της Ανώτατης Εκπαίδευσης

Οικονομικά ταραγμένη η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να μετρήσει τις δυνάμεις του και να εξετάσει τις αδυναμίες της για να βοηθήσει την χάραξη μια ασφαλέστερης πολιτικής και να προσφέρει το καλύτερο μέλλον για τους πολίτες της. Το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται  από την συλλογική μας δουλειά και τις προσπάθειες για τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης γενικότερα, βασικό συστατικό της ότι είναι η ποιότητα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Γιατί χρειαζόμαστε αλλαγές στην Ευρώπη? Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σημαντικές προκλήσεις, η οικονομική κρίση η ανεργία, ιδίως για τους νέους η αλλαγή των  δημογραφικά στοιχείων  η εμφάνιση νέων ανταγωνιστών πχ. η Κίνα και η Ινδία. Η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να επαναπαύεται στις δάφνες του παρελθόντος.  Πρέπει να γίνει πιο εξωστρεφής, με πιο καινοτόμες ιδέες, για να θέσει τις κοινωνίες μας σε μια βιώσιμη βάση για το μέλλον.

Η ποιότητα της διδασκαλίας και της μάθησης θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο της μεταρρύθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα κράτη μέλη με έμφαση στα προγράμματα σπουδών να παρέχουν συναφείς,  γνώσεις και δεξιότητες, γνώσεις που είναι συνδεδεμένοι σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία είναι αξιοποιήσιμες στην αγορά εργασίας, και η οποία αποτελεί τη βάση για τους αποφοίτους, την διαρκή εκπαίδευση.

Η επίτευξη αυτού του στόχου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Σε μια τέτοια περίοδο κρίσης, η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερες επενδύσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, και ιδιαίτερα στην ποιότητα της διδασκαλίας και της μάθησης. Κάθε κράτος μέλος που πρέπει να επενδύσει όσο μπορεί οικονομικά, και το επιστρεφόμενο όφελος θα είναι πολλαπλό.

*Eπικεφαλής Ακαδημαϊκής Ανάπτυξης του University of Central Lancashire, Κύπρου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










210