Σε πόλεμο ανακοινώσεων με επίκεντρο την παιδεία επιδόθηκαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και το ΑΚΕΛ.
Τον χορό των γραπτών δηλώσεων άνοιξε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου. Στη δήλωσή του ανέφερε:
Δήλωση Στεφάνου
«Αντί να αντιμετωπίζει το εκπαιδευτικό σύστημα και τη λειτουργία του ως εθνικό ζήτημα από το οποίο εξαρτάται το μέλλον του τόπου και της ανάπτυξής του, η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού το διαχειρίζεται με αυταρχισμό και ετσιθελισμό, χωρίς διάλογο και διαβούλευση με τα εμπλεκόμενα μέρη, προκαλώντας αναστάτωση και κρίση στην κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα.
Γενικώς τα προβλήματα είναι με διάλογο που επιλύονται, πολύ δε περισσότερο όταν είναι προβλήματα του μέλλοντός μας. Την πρώτιστη ευθύνη για να γίνει διάλογος έχει η κυβέρνηση. Και για να είναι παραγωγικός αυτός ο διάλογος πρέπει να γίνει από μηδενική βάση. Η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει τις προειλημμένες και χωρίς διαβούλευση αποφάσεις της, και να εισέλθει σ’ ένα διάλογο με τα εμπλεκόμενα μέρη. Αν δεν το κάνει αυτό θα φέρει ακεραία την ευθύνη για τις αρνητικές εξελίξεις που είναι προφανές ότι θα υπάρξουν.
Καλούμε την κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να πάψει να θυματοποιεί τα παιδιά μας, τους εκπαιδευτικούς, το δημόσιο σχολείο».
Απάντηση Προδρόμου
Η Κυβέρνηση προχωρά στο ζητούμενο από την κοινωνία, δηλαδή την ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, αναφέρει σε γραπτή του απάντηση προς το ΑΚΕΛ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.
"Είναι πράγματι αξιοσημείωτο ότι σημερινές δηλώσεις από πλευράς του ΑΚΕΛ εξαντλούνται σε επικρίσεις κατά της Κυβέρνησης και αγνοούν εντελώς τη σχετική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τις χαμένες ώρες διδασκαλίας στο σχολείο. Πώς τοποθετείται άραγε το κόμμα της αντιπολίτευσης στις συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή;" διερωτάται ο κ. Προδρόμου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση από την Προεδρία, ο Εκπρόσωπος αναφέρει στη γραπτή του δήλωση ότι "οι δηλώσεις, όμως, του ΑΚΕΛ μάς δίνουν την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε πόσες βελτιωτικές αλλαγές και επωφελή μέτρα έχει πάρει η Κυβέρνηση για τα σχολεία, στο πλαίσιο μιας συνολικής μεταρρύθμισης που βρίσκεται σε εξέλιξη".
Ο κ. Προδρόμου υπενθυμίζει τον εκσυγχρονισμό και την προσαρμογή των Αναλυτικών Προγραμμάτων στα σύγχρονα παιδαγωγικά και κοινωνικά δεδομένα, τον τερματισμό της διασπάθισης πόρων και τον κατακερματισμό της προσπάθειας των παιδιών στο Λύκειο, με την εισαγωγή Λυκείου επιλογής κατεύθυνσης, που επιτρέπει στους νέους να εστιάσουν καλύτερα τις προσπάθειες και στο σχολείο να επικεντρωθεί σε καίρια γνωσιολογικά αντικείμενα και να ανταποκριθεί καλύτερα στα ενδιαφέροντα των μαθητών και μαθητριών,
τον εκσυγχρονισμό μέσα από αναθεώρηση των κανονισμών λειτουργίας των σχολείων, την ανάπτυξη του ολοήμερου σχολείου και
τη μεγάλη αλλαγή με την καθιέρωση αξιοκρατικής επιλογής των εκπαιδευτικών.
"Με αυτό τον τρόπο και με αποφασιστικότητα σε βελτιωτικές αλλαγές, παρά τη συντηρητική στάση και τη μηδενιστική άρνηση που δείχνει μερίδα της αντιπολίτευσης, η Κυβέρνηση προχωρά στο ζητούμενο από την κοινωνία, δηλαδή την ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης" καταλήγει ο Εκπρόσωπος.
Ανταπάντηση Στεφάνου
Λίγο αργότερα ο Εκπρόσωπου Τύπου ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου ανταπάντησε στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο
«Στην κυβέρνηση και τις αντιεκπαιδευτικές μεθοδεύσεις της, απάντησαν οι εκπαιδευτικοί με την μαζική διαδήλωση τους. Αντί η κυβέρνηση να πάρει το μήνυμα και να εισέλθει σε διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς χωρίς προειλημμένες αποφάσεις, φαίνεται ότι είναι αποφασισμένη να οδηγήσει τα πράγματα σε κρίση. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν κατανοεί τι πραγματικά συμβαίνει αλλά βρίσκεται μακριά από την κοινωνία, στον δικό της μικρόκοσμο.
Οι πολίτες κρίνουν και τον αυταρχισμό και τον ετσιθελισμό της κυβέρνησης αλλά και τις προθέσεις της να υποβαθμίσει το δημόσιο σχολείο, μαζί και την εκπαίδευση. Αντί να λύνει προβλήματα, προσθέτει καινούρια»
Διαβάστε επίσης: Κυβ. Εκπρόσωπος: Ο Υπ. Παιδείας έχει στα χέρια του και εφαρμόζει αποφάσεις του Υπουργικού