Πολιτική Φιλοσοφία και Κρίση: Διεθνής συζήτηση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου


Η Δρ. Σταματούλα Παναγάκου (Πανεπιστήμιο Κύπρου) διοργάνωσε ένα πολύ επιτυχημένο πάνελ με τίτλο «Political Philosophy and the Concept of Crisis» στα πλαίσια του 1ου Ετήσιου Συνεδρίου της Κυπριακής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.  Ομιλητές ήταν ο Δρ. Άντης Λοϊζίδης (Πανεπιστήμιο Κύπρου), η Δρ. Σταματούλα Παναγάκου (Πανεπιστήμιο Κύπρου) και ο κ. Adam Swinbank (Πανεπιστήμιο Keele, Ην. Βασίλειο).  Τις εισηγήσεις σχολίασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης και  Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου,  Καθηγητής  Κώστας Μ. Κωνσταντίνου.   Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Δρ. Εμμανουήλ Αλεξάκης (Πανεπιστήμιο Κρήτης). 

Οι ομιλητές διερεύνησαν μια πλειάδα ζητημάτων ηθικής, κοινωνικής, και πολιτικής φιλοσοφίας  και μίλησαν για τον ρόλο του κράτους, για την ηθική διάσταση της πολιτικής, για την καλή διακυβέρνηση και τον άριστο βίο στα πλαίσια της πόλεως, και για τη σημασία των αξιών του  ευρωπαϊκού πολιτισμού για τον σύγχρονο κόσμο.  Ο Δρ. Λοϊζίδης αναφέρθηκε στην πολιτική σκέψη του James Mill (1733-1836) και ανέλυσε τις απόψεις του για την καλή διακυβέρνηση.  Η Δρ. Παναγάκου αφιέρωσε την ομιλία της στο έργο του Βρετανού ιδεαλιστή φιλοσόφου Bernard Bosanquet (1848-1923) και ανέπτυξε τις απόψεις του για το ηθικό σύστημα του κράτους, επισημαίνοντας την σημασία της θεωρίας του για τη σημερινή παγκόσμια κρίση αξιών και θεσμών.  Ο κ. Swinbank έκανε μια κριτική ανάλυση του στοχασμού του Γερμανού φιλοσόφου Friedrich Nietzsche (1844-1900).

Την εκδήλωση παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον σύνεδροι, φοιτητές και φοιτήτριες, ακαδημαϊκοί, αλλά και το ευρύτερο κοινό. Ο Καθηγητής κ. Κωνσταντίνου εξήρε την ερευνητική προσπάθεια των ομιλητών και επεσήμανε τη διαχρονικότητα της σκέψης των φιλοσόφων, καθώς και τα διδάγματα που μπορούμε να αντλήσουμε από το έργο τους. Η διοργανώτρια του πάνελ, Δρ. Παναγάκου, δήλωσε: «Η παρούσα οικονομική κρίση δημιούργησε μοναδικές ευκαιρίες για ηθικό, κοινωνικό και πολιτικό στοχασμό. Οι μεγάλοι φιλόσοφοι του παρελθόντος έχουν να προσφέρουν πολλά σε αυτήν τη διαδικασία επανεξέτασης, κριτικής, και αναζήτησης οραμάτων.   Οι ομιλίες και η συζήτηση που ακολούθησε στα πλαίσια του πάνελ ‘Πολιτική Φιλοσοφία και Κρίση’ έδειξαν ότι θέματα όπως η σχέση του ατόμου με το κράτος, η ηθική διάσταση του κράτους και της διακυβέρνησης, καθώς επίσης και η σχέση μεταξύ ευ ζην και κοινού καλού αποτελούν διαχρονικά ζητήματα προβληματισμού και δημοσίου διαλόγου».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











304