ΤΟΥ ΘΕΜΗ ΠΟΛΥΒΙΟΥ*
Το Συνδικαλιστικό ήθος, ειδικά για μας τους συνδικαλιστές, είναι σημαντικό και πρέπει να καθορίζει την κάθε ενέργεια και πράξη μας.
Συνδικαλιστικό ήθος, για παράδειγμα, είναι να έχεις το θάρρος να αναγνωρίζεις την προσφορά και το έργο των αντιπάλων σου και όχι να μηδενίζεις τα πάντα χάριν προεκλογικών ή άλλων σκοπιμοτήτων.
Οι συνδικαλιστές της ΔΗΚΙ επιδίδονται σε μια βιομηχανία ψεύδους, μηδενίζοντας τα πάντα, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι με τον τρόπο που ενεργούν ευνοούν όλους εκείνους τους καλοθελητές που έχουν στο στόχαστρό τους τους εκπαιδευτικούς και το δημόσιο σχολείο.
Αυτό είναι το συμπέρασμα που εξάγουμε, μετά τη νέα ανακοίνωση που η ΔΗΚΙ μοίρασε στα σχολεία. Δυο τινά μπορούν να συμβαίνουν: Οι συνδικαλιστές της ΔΗΚΙ είτε, είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως είτε απλώς αρέσκονται να μηδενίζουν τα πάντα, νομίζοντας ότι αυτό θα τους αποφέρει εκλογικά οφέλη.
Στα ψεύδη και στα όσα ατεκμηρίωτα αναφέρουν θα δώσουμε απαντήσεις στη συνέχεια.
Χωρίς να παραθέσουν οποιαδήποτε θέση ή πρόταση οι συνδικαλιστές της ΔΗΚΙ, χαρακτηρίζουν επικίνδυνο και απαράδεκτο τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα συνδικαλιστικά και εκπαιδευτικά θέματα.
Τους απαντούμε: Αν η μονιμοποίηση εκατοντάδων συναδέλφων, ο διορισμός σχεδόν όλων, σε μια περίοδο που εφαρμόζεται η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και μειώθηκε ο αριθμός των μαθητών, η αποπαγοποίηση όλων των θέσεων προαγωγής σε μια περίοδο κρίσης και παγοποίησης των προαγωγών, είναι επικίνδυνο και απαράδεκτο, τότε, ναι, είμαστε «επικίνδυνοι» και «απαράδεκτοι».
Να μας απαντήσουν όμως και σε αυτό. Να υπολογίζουμε ότι, αφού είμαστε επικίνδυνοι και απαράδεκτοι, τον ερχόμενο Μάη, που θα γίνουν οι εκλογές της ΟΕΛΜΕΚ, δε θα μας ζητήσουν συνεργασία;
Είναι εύκολο να παραθέτεις αιτήματα. Το θέμα είναι να προτείνεις λύσεις. Εμείς, αφού έτσι το θέτουν, ζητούμε να τερματιστεί και η αποκοπή του 17%, να σταματήσει η εισφορά που δίνουμε για τις συντάξεις και το εφάπαξ, να μη δεχόμαστε επιθεωρητές στην τάξη. Και λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει.
Σε υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας είναι οι πράξεις και ενέργειές τους και η ανευθυνότητά τους που οδηγεί και όχι οι δικές μας ενέργειες.
Είναι σοβαρότητα, για παράδειγμα, να συμφωνώ με την πρόταση για αναστολή της εφαρμογής των τετραμήνων από την τρέχουσα χρονιά, αλλά να μην την ψηφίζω;
Για τα θέματα που θέτουν και για τα οποία ισχυρίζονται ότι δεν προβήκαμε σε καμιά ενέργεια τους απαντούμε:
Για το Ταμείο Προνοίας κάναμε διαβήματα. Το θέμα συζητείται στη ΜΕΠ και ΜΕΠΕΥ. Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης συμφώνησαν ότι πρέπει να προχωρήσουμε στη δημιουργία του σχετικού ταμείου. Μάλιστα, η κυβέρνηση αποδέχτηκε να συνεισφέρει από το 2011, που τερματίστηκε για όσους μονιμοποιούνται από την εν λόγω ημερομηνία, το εφάπαξ και η κυβερνητική σύνταξη, όταν ξεκινήσει ο σχετικός θεσμός.
Να καταργηθούν τα πέναλτι, όχι οι ποινές (μήπως είναι κατάδικοι όσοι αφυπηρετούν πρόωρα). Ας μας πουν όμως τον τρόπο.
Εμείς προχωράμε ένα βήμα πάρα πέρα και προτείνουμε να δοθούν κίνητρα για πρόωρη αφυπηρέτηση εκπαιδευτικών, όπως έγινε σε ημικρατικούς οργανισμούς.
Ναι, να τερματιστεί η αποκοπή του 2% για το διορισμό (όχι τον δήθεν, γιατί διορίστηκαν οι συνάδελφοι). Γνωρίζουν όμως, αλλά το κρύβουν, ότι αυτό αφορά ολόκληρη την κρατική υπηρεσία. Και επειδή το κονδύλι είναι τεράστιο αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες που υπάρχουν. Όμως τις κρύβουν.
Για τα οδοιπορικά τι να τους πούμε; Γνωρίζουν ότι ήταν απόφαση με την οποία διαφωνήσαμε και διαφωνούμε. Κάναμε και σχετικές ενέργειες, αλλά και πάλι αφορά όλη την κρατική υπηρεσία. Προτείνουν απεργίες για να τα διεκδικήσουμε; Ας μας το προτείνουν.
Για το δίωρο μείωσης για τους καθηγητές που μετακινούνται και το καθεστώς των Εσπερινών σχολείων, γνωρίζουν ότι είναι ο δικός τους ΥΠΠ που το πρότεινε. Και γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν δεν το δεχόμασταν, θα αυξανόταν ο διδακτικός χρόνος των εκπαιδευτικών. Γι’ αυτό, εξάλλου, και συμφώνησαν και οι ίδιοι με το θέμα και το ψήφισαν, τότε στο ΚΔΣ.
Για τον αλφαβητισμό είμαστε εμείς, οι επικίνδυνοι και απαράδεκτοι, που κάναμε παρεμβάσεις και δεν εφαρμόστηκε σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου, αλλά μόνο στην Τρίτη τάξη.
Για μας το θέμα είναι ανοιχτό και είμαστε βέβαιοι, ότι αν το χειριστούμε σωστά δεν θα συνεχίσει η εφαρμογή του με τη σημερινή του μορφή.
Για την εργαστηριοποίηση πάλι είναι λόγω των παρεμβάσεών μας που δεν εφαρμόστηκε, όπως την πρότεινε η κυβέρνηση. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να τοποθετηθεί το θέμα στις σωστές του διαστάσεις.
Γνωρίζουν όμως, και το κρύβουν, ότι αυτή τη στιγμή και για την εργαστηριοποίηση και για τον εξωδιδακτικό χρόνο γίνεται έρευνα από ξένο οίκο και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα χειρότερα.
Είναι εδώ, ακριβώς, που είναι απαραίτητο το συνδικαλιστικό ήθος, που δεν έχουν οι συνδικαλιστές της ΔΗΚΙ, για να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι τα δύσκολα που σύντομα θα τεθούν ενώπιόν μας.
Εκεί που γελά και το παρδαλό κατσίκι είναι με το θέμα του καταλόγου διοριστέων. Εμείς αναγνωρίζουμε τη δική τους συμβολή. Ψεύδονται όμως, όταν ισχυρίζονται ότι η Βουλή έδωσε τη λύση.
Όλοι κάναμε τις παρεμβάσεις προς τη Βουλή και όχι μόνο. Ας συγκρίνουν το σχέδιο που κατέθεσε το ΥΠΠ και αυτό που εγκρίθηκε και τότε ξαναμιλάμε.
Το πόσο λαμβάνουμε ή όχι υπόψιν τα μέλη της ΟΕΛΜΕΚ το γνωρίζουν πολύ καλά τα ίδια τα μέλη που βλέπουν καθημερινά την Οργάνωσή τους να είναι δίπλα τους.
Δυσκολίες υπάρχουν και θα υπάρχουν. Όμως απαιτείται υπευθυνότητα και κυρίως ενότητα να τις αντιμετωπίσουμε και όχι ψεύδη και αοριστολογίες.
Όταν μένεις σε γυάλινο κλουβί, κύριοι συνδικαλιστές της ΔΗΚΙ, δεν πρέπει να ρίχνεις πέτρες. Η Κύπρος είναι μικρή και όλοι γνωρίζουν την προσφορά του καθενός.
Αυτά προς γνώση και συμμόρφωση.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Η κυκλοφορία της ανακοίνωσης της ΔΗΚΙ σε κίτρινο φυλλάδιο αντικατοπτρίζει ακριβώς τον κιτρινισμό με τον οποίο είναι συνηθισμένοι να ενεργούν. Πολύ ορθή η επιλογή τους.
Συγχαρητήρια.
*Πρόεδρος ΝΕΑΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ