Πώς μπορούμε να καταστήσουμε βιώσιμη την αγροτική μας επιχείρηση που «κινδυνεύει»; Πώς μπορούμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί και να αυξήσουμε την παραγωγή μας, μειώνοντας το κόστος λειτουργίας μας;
Οι επαγγελματίες αγρότες, αλλά και όλοι όσοι ασχολούνται με την αγροτική ανάπτυξη, έναν τομέα με μεγάλες δυνατότητες άνθισης στην Κύπρο, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τους πιο πάνω προβληματισμούς και να ενημερωθούν από εμπειρογνώμονες επί του θέματος, μέσω της 1ης ετήσιας διάλεξης της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας. Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, την Τρίτη 23 Νοεμβρίου και πραγματεύθηκε το θέμα της ανταγωνιστικότητας στην αλυσίδα αξίας και την αειφόρο αγροτική απόδοση.
Ομιλητής ήταν ο καθηγητής Johan van Rooyen, Διευθυντής του Κέντρου Αγροτικής Οικονομίας (Αγρο-βιομηχανίας), Ανάπτυξης και Διοίκησης της Τράπεζας Standard, και καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Stellenboch στην Νότια Αφρική. Ο κ. van Rooyen διδάσκει στρατηγική της βιομηχανίας μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας και της υπαίθρου και ανάλυση επιχειρηματικών παραδειγμάτων. Κατά την ομιλία το παρουσίασε, μεταξύ άλλων τις ανά το παγκόσμιο ανταγωνιστικές επιδόσεις της Νότιας Αφρικής στη γεωργίας κατά τις τελευταίες δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένων των περιόδων ξηρασίας από το 1970.
Η διάλεξη προσέφερε στο κοινό την κατάλληλη ενημέρωση ως προς το πώς μπορούν να καταστήσουν πιο ανταγωνιστική και βιώσιμη την αγροτική τους επιχείρηση. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρύτανης «Οι περιβαλλοντικές, οι οικονομικές και οι κοινωνικές προκλήσεις στον αγροτικό τομέα, στη γεωργία και την καλλιέργεια είναι πολλές. Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου θέλουμε να συνδράμουμε στην αποτελεσματική αντιμετώπισή τους μέσα από τη μεταφορά γνώσης επί του αντικειμένου στην κοινωνία και μέσα από την προώθηση της καινοτομίας και της σύγχρονης τεχνολογίας για τη βιώσιμη διαχείριση των καλλιεργειών του τόπου».
Πρόκειται για την πρώτη ετήσια διάλεξη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, με χορηγία της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας Λτδ, έπειτα συμφωνία διάρκειας τριών ετών που υπέγραψαν τα δύο μέρη.