...Με βάση τους Δείκτες Επιτυχίας και Δείκτες Επάρκειας: προσυγγραφικό, συγγραφικό και μετασυγγραφικό στάδιο»
Η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου διοργάνωσε Hμερίδα με θέμα: «Η παραγωγή γραπτού Επικοινωνιακού Λόγου στο Λύκειο με βάση τους Δείκτες Επιτυχίας και Δείκτες Επάρκειας: προσυγγραφικό, συγγραφικό και μετασυγγραφικό στάδιο». Η Hμερίδα πραγματοποιήθηκε στις 23 και 24 Φεβρουαρίου 2018, στη Λευκωσία και τη Λεμεσό αντίστοιχα και απευθυνόταν σε φιλολόγους, οι οποίοι διδάσκουν Νέα Ελληνική Γλώσσα Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης σε Λύκεια, Τεχνικές Σχολές, Εσπερινά Γυμνάσια και εξατάξια Γυμνάσια. Στόχος της αξιόλογης αυτής πρωτοβουλίας ήταν να αναδειχθούν σύγχρονες μέθοδοι διδασκαλίας που εφαρμόζονται στο γλωσσικό μάθημα και επικεντρώνονται ιδιαίτερα στην ανάπτυξη δεξιοτήτων παραγωγής γραπτού Επικοινωνιακού λόγου των μαθητών/τριών.
Η κ. Ελένη Κάρνου, Γενική Επιθεωρήτρια Μέσης Εκπαίδευσης, απηύθυνε χαιρετισμό, εκ μέρους του Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης, Δρος Κυπριανού Λούη. Στον χαιρετισμό έγινε αναφορά στον εκσυγχρονισμό του Αναδομημένου Αναλυτικού Προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού του τρόπου που οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες προσεγγίζουν την κατανόηση και την παραγωγή τόσο προφορικών, όσο και γραπτών κειμένων. Ο κ. Λούης τόνισε επίσης στον χαιρετισμό του τη σπουδαιότητα της πραγματοποίησης τέτοιου είδους διοργανώσεων για την κινητοποίηση των εκπαιδευτικών προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά στο εκπαιδευτικό τους έργο.
Το Πρόγραμμα της Ημερίδας εμπλούτισαν, με τις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις τους, οι διακεκριμένοι στον χώρο φιλόλογοι, Δρ Αγάθη Γεωργιάδου και κ. Γιάννης Πασσάς, οι οποίοι παρουσίασαν χρήσιμες πρακτικές που διευκολύνουν τον/την μαθητή/τρια να κατανοεί και να γράφει επιχειρηματολογικά κείμενα. Οι συμμετέχοντες/ουσες είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε βιωματικού τύπου εργαστήρια, στα οποία κλήθηκαν να σχεδιάσουν δραστηριότητες σχετικές με τη γραφή και επαναγραφή κειμένου καθώς και με την αξιολόγηση αυθεντικών μαθητικών κειμένων.
Στο τέλος, οι φιλόλογοι παρουσίασαν τις προτάσεις τους στην Ολομέλεια, δίνοντας το έναυσμα για εκτενή συζήτηση. Στη Λευκωσία, συντονίστρια της συζήτησης στο πρώτο μέρος ήταν η κ. Ελένη Κάρνου, Γενική Επιθεωρήτρια Μέσης Εκπαίδευσης, ενώ τον συντονισμό της συζήτησης του δεύτερου και τελευταίου μέρους ανέλαβε η κ. Γεωργία Κούμα, Πρώτη Λειτουργός Εκπαίδευσης. Στη Λεμεσό, συντονίστρια της συζήτησης ήταν η Δρ Πόλα Χατζηνεοφύτου, Επιθεωρήτρια Μέσης Εκπαίδευσης Φιλολογικών Μαθημάτων και Θεατρολογίας.