Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Δ´ Ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου


Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 22 και 23 Φεβρουαρίου 2019 στη Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου το Δ´ Ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο της Θ.Σ.Ε.Κ με θέμα: Mνήμες και Βιώματα Κατεχομένων:H Περίπτωση της Κατωκοπιάς – 700 χρόνια ιστορίας, πίστης και παράδοσης

Το φετινό συνέδριο, το οποίο συνδιοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, την Κοινότητα Κατωκοπιάς και τη Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου είχε ως κεντρικό θεματικό άξονα την κατεχόμενη Κατωκοπιά, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης 700 χρόνων από την πρώτη μαρτυρούμενη γραπτή αναφορά του τοπωνυμίου “Κατωκοπιά” σε μεσαιωνικό χειρόγραφο του 14ου αιώνα. Η έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου έγινε την Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου, στην κατάμεστη από κόσμο Αίθουσα Τελετών του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ´, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Η εκδήλωση άνοιξε με ομιλία από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτο, ο οποίος με απαράμιλλη γλαφυρότητα μίλησε για το δικό του οδοιπορικό στην Κατεχόμενη Ιερά Μητρόπολη Μόρφου,  (https://www.youtube.com/channel/UCyZRBAjtgIVJIe9wq8eYWOA) με ειδική αναφορά στην Κατωκοπιά. Ο Πανιερώτατος απέδωσε επίσης τιμές στους Κατωκοπίτες Οικονόμο Χριστοφόρο Παπασωζόμενο, Κύπρο και Τερέζα Κουντούρη, και Δρα Γιώργο Κωνσταντίνου για την πολύτιμη συνεισφορά και το έργο τους. Η εκδήλωση διανθίστηκε με Εκκλησιαστικούς Ύμνους από τον Βυζαντινό Χορό της Θ.Σ.Ε.Κ. και τραγούδια από την Κοινοτική Χορωδία Κατωκοπιάς, ενώ η σολίστ Μαρία Θεοδώρου, εκ Κατωκοπιάς, ερμήνευσε το παραδοσιακό κυπριακό τραγούδι «To γιασεμί». Eξ αφορμής της εισήγησης του Δρος Γιώργου Κωνσταντίνου, εκ Κατωκοπιάς, για τον κυπριακό σιδηρόδρομο και την εισαγωγή του μπετόν στην Κύπρο, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Aναμνήσεις από τον Κυπριακό Σιδηρόδρομο». Την προβολή του ντοκιμαντέρ προλόγισε η ίδια η σκηνοθέτις, κ. Αναστασία Χαραλάμπους-Barnfather.

Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίστηκαν το Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου, στην Αίθουσα Συνεδρίων και Προβολών της Θ.Σ.Ε.Κ. με οκτώ πρωτότυπες εισηγήσεις, οι οποίες πραγματεύτηκαν ζητήματα σχετικά με την ιστορία του Ιερού Ναού της Παναγίας Χρυσελεούσας Κατωκοπιάς, τις σωζόμενες τοιχογραφίες και το περίτεχνο καμπαναριό, τα κατωκοπίτικα “Ακριτικά” τραγούδια, την ποιητάρικη παράδοση με θαύματα της Παναγίας Χρυσελεούσας Κατωκοπιάς, την καλλιέργεια και επεξεργασία του λιναριού στην Κατωκοπιά, αλλά και διάφορες αναφορές στην Κατωκοπιά που απαντούν σε λειτουργικά χειρόγραφα και φραγκικές και βενετικές πηγές.  Όλες οι εισηγήσεις κατάφεραν να φέρουν στην επιφάνεια πολλές άγνωστες πτυχές που αφορούν την κατεχόμενη Κοινότητα Κατωκοπιάς, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και ο εποικοδομητικός διάλογος ο οποίος διεξήχθη τόσο ανάμεσα στους εισηγητές και το κοινό, όσο και μεταξύ των εισηγητών, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι οι τελευταίες πέντε σχεδόν δεκαετίες της κατοχής δεν κλείνουν και δεν πρέπει να κλείνουν το βιβλίο της ιστορίας του τόπου μας.   




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










251