Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Εκπαιδευτικό Συνέδριο για καθηγητές STEM Γυμνασίου


 «Ενισχύοντας το ενδιαφέρον των μαθητών και μαθητριών γυμνασίου στους τομείς STEM και επιχειρηματικότητας»

Tο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (Π.Ι.),  η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, η  Εταιρεία GrantXpert Consulting, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΕUC), το Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft (MIC) και η εταιρεία CyRIC, συνδιοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία στις 17 Μαϊου το Εκπαιδευτικό Συνέδριο για  καθηγητές/καθηγήτριες STEM Γυμνασίου, με θέμα «Ενισχύοντας το ενδιαφέρον των μαθητών/μαθητριών Γυμνασίου στους τομείς STEM και Επιχειρηματικότητας».

Tο Συνέδριο διοργανώθηκε ως μέρος των δράσεων του επιχορηγημένου έργου STEMitUP (Instilling Interest in STEM Entrepreneurship to European Students, www.stemitup.eu), το οποίο έχει συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ Στρατηγικές Συμπράξεις το 2017.

Σκοπός του Συνεδρίου ήταν η διασύνδεση των δεξιοτήτων που αναπτύσσουν οι μαθητές/μαθήτριες από τα μαθήματα STEM (Επιστήμης, Τεχνολογίας, Μηχανικής και Μαθηματικών) με τις δεξιότητες της επιχειρηματικής σκέψης και καινοτομίας, στο πλαίσιο ενός εκπαιδευτικού προγράμματος που προωθεί την ίση μεταχείριση των δύο φύλων στην εκπαίδευση STEM. Το Συνέδριο αφορούσε νέες θεωρητικές προσεγγίσεις, δραστηριότητες και διδακτικές πρακτικές, οι οποίες θα διδαχθούν μέσω εισηγήσεων και Εργαστηρίων.

Στο συνέδριο συμμετείχαν τόσο εκπαιδευτικοί γυμνασίου και ειδικότερα καθηγητές μαθημάτων STEM (Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Μαθηματικά, Σχεδιασμός και Τεχνολογία, Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές) όσο και 200 μαθητές Στ’ τάξης δημοτικού. Τα παιδιά ηλικίας 11-12 ετών είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με πέραν των 15 διασκεδαστικών εργαστηρίων STEM, έχοντας ενεργή εμπλοκή και ενδιαφέρον καθόλη τη διάρκεια των πρακτικών αυτών δραστηριοτήτων.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου οι ομιλίες και τα εργαστήρια εστίασαν στις απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

-Ποια η σχέση της επιχειρηματικότητας με τις δεξιότητες που αναπτύσσουν οι μαθητές στο γυμνάσιο;

-Πώς η επιχειρηματικότητα δεν συνδέεται με τη λογιστική και τα οικονομικά, αλλά με τον εντοπισμό και την κατανόηση προβλημάτων, την έρευνα, τη μελέτη, το σχεδιασμό και τη δοκιμή και τη δημιουργική σκέψη;

-Πώς συνδέονται οι τομείς STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά) με τον επιχειρηματικό τρόπο σκέψης και την καινοτομία στην εκπαίδευση;

-Πώς οι δακρίσεις και τα στερεότυπα ως προ το φύλο αποτελούν εμπόδια στην ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων για τον 21ο αιώνα;

Περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο και το Ευρωπαϊκό έργο STEMitUP είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του έργου (www.stemitup.eu) και στο facebook page του έργου (https://www.facebook.com/Stemitup).




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










298