Πραγματοποιήθηκε στην Α΄ Τεχνική Σχολή Λευκωσίας διάλεξη της δημοσιογράφου-συγγραφέως Άννας Σταφιδά


Η Α΄ Τεχνική Σχολή Λευκωσίας στο πλαίσιο δράσεων για την «Εβδομάδα Ελληνικής Γλώσσας» οργάνωσε προγραμματισμένες συζητήσεις των διδασκόντων φιλολόγων με τους μαθητές τμημάτων της Γ΄ τάξης, εντός της Βιβλιοθήκης της Σχολής, για τη σημασία της ανάγνωσης, όπως και για την αξία  της ελληνικής γλώσσας. 

Επίσης, οργάνωσε διάλεξη της δημοσιογράφου και συγγραφέως κυρίας Άννας Σταφιδά  με θέμα «Οι δέκα  “εντολές”, κλειδιά επιτυχίας στην Επικοινωνία», την Παρασκευή, 24.2.2017, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Σχολής. Οι μαθητές των τμημάτων ΘΜΑ3, ΘΗΕ3, ΘΜΓ2, ΘΜΑ2, ΘΗΕ2 άκουσαν με ενδιαφέρον τον χαιρετισμό του διευθυντή της Σχολής κ. Πόλυ Γιάννακα, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Σωκράτη και άλλους αρχαίους  Έλληνες στοχαστές  και  εξήγησε την ξεχωριστή σημασία που έχει η γνώση, η καλλιέργεια και η προστασία της ελληνικής γλώσσας στην καθημερινή ζωή των μαθητών στο σχολείο, αλλά και στη μετέπειτα ζωή τους, όταν θα δραστηριοποιούνται ως επαγγελματίες, εργαζόμενοι, γονείς, ενεργοί πολίτες της Κύπρου.

Ο Β.Δ. Συντονιστής των Φιλολόγων της Σχολής, κ. Γιώργος Μύαρης, μεταξύ άλλων, επεσήμανε τις ιδιαιτερότητες ενίσχυσης των γλωσσικών μαθημάτων στο περιβάλλον της Μέσης Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, τις μαθησιακές προκλήσεις εξαιτίας των δυσκολιών και των κενών, αλλά και τις επιτυχίες όσον αφορά στη βελτίωση της διδασκαλίας των Μαθημάτων της Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ιστορίας. Επεξήγησε ότι ως στοιχείο ενίσχυσης της μαθησιακής αποτελεσματικότητας –στόχος προτεραιότητας για το Υ.Π.Π.–, ειδικά στο Μάθημα των Νέων Ελληνικών οργανώθηκε η διάλεξη αυτή.

Στη συνέχεια με πλήθος παραδειγμάτων η κυρία Α. Σταφιδά απλά και συστηματικά ανέλυσε στους μαθητές το ότι η επικοινωνία είναι διαδικασία που μπορούν να μάθουν κυρίως μέσα από την αυτενέργειά τους στην καθημερινή σχολική πράξη και οι σκέψεις της που τις επονόμασε  «10 Εντολές στις Επικοινωνίες», αυτός δηλαδή ο «Δεκάλογος» που εκδόθηκε πρόσφατα και σε βιβλίο, αποτελεί ένα μεγάλο ερέθισμα για σχετικές συζητήσεις και ανοίγει διάλογο επί της ουσίας στα μεγάλα πράγματι κεφάλαια της δράσης των ενεργών πολιτών και ΟΛΩΝ των επαγγελματιών και εργαζομένων! «Συλλέγω γνώσεις  / αποκτώ γνώσεις  και μάλιστα σε επάρκεια, γι’ αυτό που θα κληθώ να υπηρετήσω, να υπερασπιστώ, να λειτουργήσω».

Επεξήγησε πειστικά: « Όταν διαθέτουμε εφόδια, που αναφέρονται στη μόρφωσή μας, όσο και αν φαίνονται αχρείαστα στην ειδικότητα, που θα επιλέξουμε να διακριθούμε, έχουν άδηλα, προσδώσει την ωφέλειά τους και στον τρόπο που σκεπτόμαστε, και στις επιλογές μας και στη στάση ζωής μας, έτσι που έχει επέλθει η όποια απόσβεση χρόνου, κόπου, και χρήματος,  στο πολλαπλάσιο».   Χρήσιμες ήταν οι επισημάνσεις της και για την ευρύτερη παιδεία των ανθρώπων: «Παιδεύω, με την παιδαγωγική έννοια, είναι η συστηματική και οργανωμένη διαδικασία της αγωγής και της μάθησης, που προγραμματίζεται από την πολιτεία και υλοποιείται με την συνέργεια όλων. Είναι δημόσιο αγαθό η Παιδεία και έχει σκοπό τον σχηματισμό του χαρακτήρα του νέου ανθρώπου, την ανάπτυξη της ευφυΐας, την μετάδοση της εθνικής κουλτούρας, τον εφοδιασμό των νέων με γνώσεις και δεξιότητες - ανάλογα με τις ικανότητές τους - για να κερδίσουν τα απαραίτητα, για τη ζωή, και να συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του τόπου, στον οποίο ζουν».  Οι μαθητές της Σχολής δεν αρκέστηκαν να παρακολουθήσουν  με ενδιαφέρον, αλλά κατέθεσαν ερωτήσεις για επεξηγήσεις, διατύπωσαν προβληματισμούς και αμφισβητήσεις, μετείχαν στη συζήτησε που ακολούθησε εκφράζοντας ζωηρά τις σκέψεις τους.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











122