Πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή το 2ο Μαθητικό Συνέδριο για τα ιερά προσκυνήματα στην Κύπρο


Το 2ο Μαθητικό Συνέδριο με θέμα «Θρησκευτικές Περιηγήσεις. Συνοδοιπόροι στα Ιερά Προσκυνήματα του τόπου μας. Από το παρελθόν στο παρόν και ατενίζοντας το μέλλον», πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

Το Συνέδριο συνδιοργανώθηκε από τη  Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου.
Σε χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ανέφερε ότι η μελέτη στα σχολεία για τα εκκλησιαστικά μνημεία του νησιού «επιτρέπει στους μαθητές και τις μαθήτριες να γνωρίσουν τον πολιτιστικό, θρησκευτικό και ιστορικό πλούτο της Κύπρου και να ετοιμάσουν εκπαιδευτικό υλικό και άλλες εργασίες, οι οποίες θα επιτρέψουν τη διάχυση των πληροφοριών που έχουν συγκεντρωθεί στο σχολικό και κατ΄ επέκταση στο ευρύτερο περιβάλλον του σχολείου».
Πρόσθεσε ότι «η εργασία που γίνεται στο πλαίσιο του Προγράμματος αυτού αποτελεί παράδειγμα για τους επόμενους μαθητές των Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών να ασχοληθούν με τα εκκλησιαστικά μας μνημεία, δημιουργώντας μια παράδοση στα εκκλησιαστικά και εκπαιδευτικά μας δρώμενα. Ιδιαίτερη σημασία για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα έχει η επαφή με την εκκλησιαστική ζωή και τα πνευματικά βιώματα που αποκτούν, γιατί η σημασία των εκκλησιαστικών μας μνημείων δεν εξαρτάται μόνο από την αρχαιότητα και τα κειμήλιά τους». 
Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε ευχαριστίες μεταξύ άλλων σε όσους συνετέλεσαν στην προώθηση και εφαρμογή του Προγράμματος, στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή, στον Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης Κυπριανό Λούη και στους Διευθυντές και καθηγητές των σχολείων.
Εξάλλου σε εισηγητική του ομιλία ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος ανέφερε ότι «σήμερα, παρουσιάζοντας ενώπιον των εκπροσώπων της Εκκλησίας και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού τους κόπους της έρευνας και της μελέτης» που έγινε δίνεται η ευκαιρία «να συνοδοιπορήσουμε στα Ιερά Προσκυνήματα της πατρίδας μας» και σημείωσε πως «η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι πηγή ανεξάντλητου θησαυρού η οποία ως αγλαόκαρπο δένδρο εμφυτεύτηκε στην Κύπρο από τον Ιησού Χριστό από τα πρώτα χρόνια με την παρουσία σπουδαίων Ευαγγελιστών της χαράς της αναστάσεως, των Αποστόλων Βαρνάβα, Παύλου και Μάρκου».
Πρόσθεσε ότι «είμαστε υπερήφανοι και υπεύθυνοι για τα εκκλησιαστικά μνημεία μας, γιατί αυτά τα μνημεία είναι έργο των Ελλήνων Χριστιανών προγόνων μας, αλλά και υπεύθυνοι για την προστασία, συντήρηση, μελέτη και ανάδειξή τους. Στα θέματα αυτά, όπως και σε πολλά άλλα, το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου, που ιδρύθηκε το 2012 με εισήγηση της Ιεράς Συνόδου, είναι συνοδοιπόρος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού».
Ο Επίσκοπος Μεσαορίας συνεχάρη τους καθοδηγητές/καθηγητές και καθηγήτριες οι οποίοι ενέπνευσαν τους μαθητές, με μεράκι και ευαισθησία, το ενδιαφέρον για τα Ιερά Προσκυνήματα αλλά και τους γονείς που εμφύσησαν τους νέους από τη νηπιακή ηλικία «την αγάπη προς τον Θεό και τους ανθρώπους και έδωσαν το δικαίωμα της επιλογής να πορεύονται στην ασφάλεια της πρόνοιας του Θεού».
Ταυτόχρονα εξέφρασε ευχαριστίες μεταξύ άλλων στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, τον Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης, τον Διευθυντή Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, τους συνεργάτες του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων και τις διευθύνσεις των σχολείων, τους καθηγητές και τους μαθητές που εργάστηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος.

ΠΗΓΗ-ΚΥΠΕ 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1049