«Σχολική Παραβατικότητα: Πρόληψη Παραβατικής Συμπεριφοράς – Δημιουργία Θετικού Κλίματος στη Σχολική Μονάδα» ήταν το θέμα εκπαιδευτικού συνεδρίου που οργάνωσε σήμερα από τις 8.30 – 13.30 στον πολυχώρο «Παλιάς Ηλεκτρικής» το Επαρχιακό Γραφείο Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου σε συνεργασία με το Λύκειο Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ Πάφου. Το συνέδριο εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολεία εν Δράσει» της πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017. Το παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές.
Οι εργασίες του συνεδρίου άρχισαν με χαιρετισμό του υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή τον οποίο διάβασε ο Κυπριανός Λούης, Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης .
«Η παραβατικότητα στον σχολικό χώρο και η αντιμετώπιση της αποτελούν καίρια ζητήματα της εκπαιδευτικής πραγματικότητας αφού η ανεπιθύμητη συμπεριφορά κάποιων μαθητών ενδέχεται να έχει σοβαρό αντίχτυπο στην ομαλή διεξαγωγή των διαδικασιών της διδασκαλίας και της μάθησης και γενικότερα στην παραγωγική λειτουργία της σχολικής μονάδας» ανάφερε στο χαιρετισμό του ο κ. Καδής και πρόσθεσε:
«Είναι γεγονός ότι οι μεταβλητές του σχολικού, οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο μεγαλώνει ένας μαθητής θεωρούνται βασικές συνισταμένες που επηρεάζουν την ψυχολογία του και κατά συνέπεια τον τρόπο που σκέφτεται και ενεργεί. Επομένως για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο εκδήλωσης αποκλίνουσας συμπεριφοράς πρέπει να εξεταστεί ως σύμπτωμα βαθύτερων αιτιών και να προσεγγιστεί διεπιστημονικά.
Οι πολιτικές και οι ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στοχεύουν στη δημιουργία ενός δημοκρατικού σχολείου όπου το κλίμα θα είναι φιλικό, θα σέβεται και θα αγκαλιάζει τις ιδιαιτερότητες του κάθε μαθητή, θα προωθείται η επικοινωνία και η συλλογικότητα, να ενεργοποιείται η θέληση για μάθηση και θα μειώνει τις αντιδραστικές συμπεριφορές προσφέροντας ίσες ευκαιρίες σε όλους τους μαθητές για αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους.
Έτσι μέσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες μας και συγκεκριμένα τις Υπηρεσίες Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής, τις Υπηρεσίες Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας και Αγωγής Υγείας, την Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης και το Παρατηρητήριο για τη Βία στο σχολείο, έχουμε αναπτύξει προγράμματα και ποικιλόμορφες προληπτικές δράσεις που αποσκοπούν στη στήριξη μαθητών με υψηλό δείκτη κινδύνου εκδήλωσης παραβατικής ή και βίαιης συμπεριφοράς και αυξημένη σχολική πιθανότητα σχολικής αποτυχίας.
Σε μια ακόμα προσπάθεια αντιμετώπισης φαινομένων ενδοσχολικής βίας, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού παρέχει ουσιαστική συμβουλευτική βοήθεια μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 1410 σε γονείς και μαθητές».
Συγχαίροντας τους διοργανωτές του συνεδρίου ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού διεμήνυσε ότι η ανάληψη πρωτοβουλιών, όπως η σημερινή αποτελεί σημαντικό βήμα για την δημιουργία ενός ορθά δομημένου συστήματος πρόληψης, διαχείρισης και αντιμετώπισης προβληματικών συμπεριφορών.
Από μέρους των διοργανωτών απηύθυναν χαιρετισμό ο Ανδρέας Ιωσήφ Διευθυντής συντονιστικού σχολείου Πάφου και ο κ. Στέλιος Θεοφίλου Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης – Επαρχιακός Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου.
«Η παραβατικότητα στο σχολικό περιβάλλον» είπε ο κ. Στέλιος Θεοφίλου «εκδηλώνεται με πολλές μορφές και σε πολλά επίπεδα. Η οικογένεια και το σχολείο έχουν σήμερα και αυτή την καίρια αποστολή, της αντιμετώπισης δηλαδή αυτού του προβλήματος. Η εκπαίδευση, το σχολείο μαζί με ολόκληρη την πολιτεία προσπαθούν να εντοπίσουν τα αίτια και το εύρος των κινήτρων και όχι απλά τα συμπτώματα.
Μέσα από την ανάλυση αυτή επιχειρείται, στα πλαίσια του δημοκρατικού σχολείου, του διαλόγου, της αποδοχής, της ανοχής και της συναίνεσης, η σύνθεση εισηγήσεων και λύσεων που θα οδηγούν στην προαγωγή, στη διατήρηση και στην εδραίωση γόνιμου, υγιούς και ασφαλούς σχολικού περιβάλλοντος για όλα τα παιδιά. Αυτός ο στόχος, αυτό το όραμα, αυτή η αποστολή αποτελεί δημοκρατικό και αναφαίρετο δικαίωμα για όλα τα παιδιά και για όλους τους εφήβους μας».
Στο πλαίσιο του συνεδρίου έγιναν εισηγήσεις από τον Κυπριανό Λούη με θέμα «Παραβατικές συμπεριφορές και σχολικό κλίμα μάθησης. Ο ρόλος του σχολείου και των εκπαιδευτικών», από την κ. Αριστονίκη Θεοδοσίου – Τρυφωνίδου, διδάκτορα σχολικής εξελικτικής ψυχολογίας με θέμα «Σχολική παραβατικότητα: τα είδη και η επιστημονική προσέγγιση του φαινομένου». Εισηγήσεις έγιναν επίσης από τη δρ. Γιώτα Λαμπριανού – Σταύρου και Έλενα Κωνσταντίνου από το παρατηρητήριο για τη βία στα σχολεία του ΥΠΠ, με θέμα «καλλιέργεια θετικού σχολικού κλίματος – καλές προοπτικές διαχείρισης συμπεριφοράς και από την κ. Σοφία Καραβασίλη, κοινωνική λειτουργό, με θέμα «πρόληψη της παραβατικότητας».
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, μαθητές του Μουσικού Λυκείου Πάφου παρουσίασαν σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα ενώ απονεμήθηκαν τα βραβεία στους μαθητές που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό Αφίσας που είχε προκηρύξει το Επαρχιακό Γραφείο.