Το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης (Κ.Ε.Ε.Α.), η Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης και η Οργάνωση Επιθεωρητών Δημοτικής Εκπαίδευσης (Ο.Ε.Δ.Ε.) διοργάνωσαν, στις 17 Μαΐου 2014, Συνέδριο με θέμα «Αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας – Θεωρία και πρακτική». Το Συνέδριο διεξήχθη στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιφερειακής σύμπραξης Comenius-Regio «Πρόγραμμα Αυτοαξιολόγησης Σχολικής Μονάδας». Το Πρόγραμμα χρηματοδοτείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω του Ιδρύματος Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Διά Βίου Μάθησης.
Στο Συνέδριο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, αξιωματούχοι του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, ακαδημαϊκοί και φοιτητές. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για θέματα που αφορούν στην πρακτική εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης στη σχολική ζωή, σε συνάρτηση με το υφιστάμενο ερευνητικό πλαίσιο, καθώς και να συζητήσουν τις προοπτικές και προκλήσεις της αυτοαξιολόγησης στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου. Λόγω του ότι η όλη διαδικασία προσδιορισμού ενός πλαισίου αυτοαξιολόγησης στην κυπριακή Εκπαίδευση βρίσκεται ακόμη στα πρώτα στάδια, το Συνέδριο αποτέλεσε ευκαιρία προσέγγισης του θεωρητικού πλαισίου, ανταλλαγής εμπειριών από πρακτικές εφαρμογές, ψηλάφησης του ζητήματος της εκπαιδευτικής πολιτικής και συζήτησης προβληματισμών που προκύπτουν.
Όπως ανέφερε η Προϊσταμένη ΚΕΕΑ Δρ Γιασεμίνα Καραγιώργη, στο ακαδημαϊκό πεδίο η αυτοαξιολόγηση έχει συνδεθεί με απόψεις που είτε εστιάζουν στην αποτελεσματικότητα και λογοδότηση (school effectiveness) είτε στη βελτίωση και ανάπτυξη (school improvement), ενώ παράλληλα προτείνονται και συνδυαστικές λύσεις. Tα τελευταία χρόνια ειδικά, οι ερευνητές αναφέρονται στις προοπτικές λογοδότησης και ανάπτυξης ως απολύτως συμβατές και συζητούν την πρόκληση της διαπραγμάτευσης ενός συστήματος που στηρίζει και τους δύο στόχους. Στην προσπάθεια αποσαφήνισης ενός θεωρητικού πλαισίου, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τις απόψεις του Επίτιμου Καθηγητή JohnMacBeath (UniversityofCambridge) και της Επίκουρης Καθηγήτριας Μαργαρίτας Χριστοφορίδου (CyprusInternationalInstituteofManagement), σε σχέση με ζητήματα σχολικής βελτίωσης και εκπαιδευτικής αποτελεσματικότητας αντίστοιχα, που αποτελούν τις δύο εναλλακτικές σχολές σκέψης στο σχετικό ακαδημαϊκό πεδίο.
Συγκεκριμένα, ο Καθηγητής MacBeath στην παρουσίασή του ανέδειξε τη σημασία της αυτοαξιολόγησης, δίνοντας έμφαση στον ορισμό, στα χαρακτηριστικά, στον σκοπό, στη χρησιμότητα, στην προστιθέμενη αξία, στις αρχές και στις προϋποθέσεις που αφορούν στην επιτυχημένη εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης στο επίπεδο της σχολικής μονάδας. Η Δρ Χριστοφορίδου αναφέρθηκε στην αυτοαξιολόγηση ως έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που σχετίζονται με τη σχολική βελτίωση και παρουσίασε τη «Δυναμική Προσέγγιση» στην αυτοαξιολόγηση, παραθέτοντας ερευνητικά δεδομένα που αφορούν σε πρακτικές εφαρμογές της συγκεκριμένης προσέγγισης σε σχολεία της Κύπρου και του εξωτερικού.
Οι σύνεδροι είχαν, επίσης, την ευκαιρία να εξοικειωθούν με πρακτικές εμπειρίες από τη συμμετοχή σχολείων στο συγκεκριμένο ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, τόσο στην Κύπρο όσο και στη Λετονία. Αναλυτικότερα, οι Δρ Χρίστος Γιασεμής και Δρ Πέτρος Γεωργιάδης (Κ.Ε.Ε.Α.) και η κα SolvitaDārziņa (IecavaSecondarySchool) αναφέρθηκαν σε εμπειρίες και συμπεράσματα από προσπάθειες αυτοαξιολόγησης που υλοποίησαν σχολεία στην Κύπρο και στη Λετονία αντίστοιχα, στο πλαίσιο της σχετικής σύμπραξης Comenius-Regio που συντόνισε το Κ.Ε.Ε.Α. (2012-2014).
Επιπλέον, στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής και ζητήματα διασφάλισης δομών που αφορούν συνθήκες προαγωγής της αυτοαξιολόγησης. Αναφορά έγινε, επίσης, στο ζήτημα της σχολικής κουλτούρας. Τα πιο πάνω παρουσιάστηκαν από τον Δρα Ανδρέα Θεοδωρίδη (Ε.Δ.Ε., Υ.Π.Π.), ο οποίος παρουσίασε τις σύγχρονες τάσεις που αφορούν στην αξιολόγηση της ποιότητας στην Εκπαίδευση και στην αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας στον ευρωπαΐκό χώρο, καθώς και στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Κύπρο και στις προοπτικές που διανοίγονται για την αυτοαξιολόγηση στο εκπαιδευτικό σύστημα του αύριο.
Με το πέρας των παρουσιάσεων, ακολούθησε συζήτηση, την οποία συντόνισε η Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου (Διευθύντρια Παιδαγωγικού Ινστιτούτου), κατά την οποία οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να θέσουν προβληματισμούς αλλά και ερωτήματα προς τους εισηγητές.
Όπως διαφάνηκε από τη σχετική συζήτηση, οι συμμετέχοντες στο Συνέδριο: (α) αναγνώρισαν καθολικά την αναγκαιότητα, την αξία, καθώς και τα οφέλη που η εισαγωγή της αυτοαξιολόγησης μπορεί να επιφέρει στη σχολική μονάδα, (β) εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να ενημερωθούν και να επιμορφωθούν περαιτέρω σε θέματα αυτοαξιολόγησης, και (γ) αναγνώρισαν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, προτού καταστεί εφικτή η ευρείας κλίμακας εισαγωγή του θεσμού στην Κύπρο.