ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΠΑΡΡΗ*
Αφού πια είναι δεδομένη η εφαρμογή των νέων Ωρολόγιων Προγραμμάτων, εκείνο που προέχει είναι η έστω και την τελευταία στιγμή βελτίωσή του ή η διόρθωση των εξώφθαλμων παραλείψεων ή λαθών. Όπως και στο προηγούμενο άρθρο επεσήμανα, κανείς εχέφρων άνθρωπος και γνώστης των εκπαιδευτικών πραγμάτων δε διαφωνεί ως προς την ανάγκη αλλαγής. Η διαφωνία έγκειται στο βεβιασμένο της μελέτης, στο πρόχειρο των συζητήσεων και των ανάλογων προσθαφαιρέσεων, καθώς και στο επείγον της εφαρμογής. Όλα αυτά οδήγησαν σε λάθη που αν προστεθούν και με την ανωριμότητα και την έλλειψη προετοιμασίας απόφασης των μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου και της άγνοιας πλείστων γονιών, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσουν προβλήματα και αναστατώσεις στα Σχολεία τον προσεχή Σεπτέμβριο. Αυτό λοιπόν που κυρίως στενοχωρεί είναι το πως όλα αυτά θα μπορούσαν να προβλεφθούν και να δίνονταν καλύτερες λύσεις ή προτάσεις, όμως αυτό δεν έγινε. Το θέμα δεν είναι βεβαίως απλά να τα λέμε, αλλά να βοηθήσουμε όλοι για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Παρόλο που η κύρια διαφωνία μου έγκειται στη φιλοσοφία όσο αφορά τη λειτουργία των δημόσιων σχολείων που πρέπει κάποια στιγμή να μην έχουν μόνο εξετασιοκεντρικό χαρακτήρα και να λειτουργούν ως προθάλαμοι πανεπιστημίων, αλλά να στοχεύουν και στη δημιουργία πολιτισμού και πολιτισμένων ανθρώπων, εντούτοις θα΄θελα σήμερα να θίξω συγκεκριμένο θέμα που αυτονόητα κατά τη γνώμη μου θέλει κάποια διόρθωση.
Θεωρώ ότι στην Ενωμένη Ευρώπη όπου ανήκουμε, για να μπορέσουν οι νέοι μας να κυκλοφορήσουν, να σπουδάσουν, να εργαστούν πρέπει απαραίτητα να γνωρίζουν άριστα την ηλεκτρονική Τεχνολογία και ξένες γλώσσες όχι μια, αλλά τουλάχιστο δύο, κάτι που ισχύει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Άλλωστε για την εκμάθηση, δύο ξένων γλωσσών υπάρχουν δεσμεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της Ε.Ε. καθώς και η συνθήκη της Λισαβόνας που συνυπογράψαμε. Για τους λόγους αυτούς ξενίζει η πρόταση όπως στον κλάδο Ξένων γλωσσών τα υποχρεωτικά μαθήματα να είναι τα Αγγλικά και η Ιστορία. Ως φιλόλογος αγαπώ και υπερασπίζομαι την Ιστορία, αλλά το θέμα δεν πρέπει να τίθεται κατ΄ αυτόν τον τρόπο. Δε θα ήταν λογικό και φυσιολογικό στα υποχρεωτικά μαθήματα να υπάρχουν και τα Γαλλικά, έστω και ως τρίτο μάθημα, αν πρέπει να παραμείνει και η Ιστορία;
Αναφέρω τα Γαλλικά αφού αυτή η γλώσσα μετά τα Αγγλικά είναι η πιο διαδεδομένη στην Ευρώπη και επιπλέον υπάρχει συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Γαλλικό κράτος για την προώθηση της Γαλλικής ως υποχρεωτικής γλώσσας στα δημόσια Σχολεία με την ανάλογη προσφορά θέσεων στα Γαλλικά Πανεπιστήμια και προσφορά αριθμών υποτροφιών.
Νομίζω λοιπόν ότι κάπου υπάρχει λάθος και είναι εμφανής η πιθανότητα να αποφοιτά κάποιος από το Δημόσιο Σχολείο της Κύπρου με καταγραμμένη τη γνώση μόνο μιας ξένης γλώσσας.
Κι όμως η διόρθωση δεν είναι δύσκολη αν η δεύτερη ξένη γλώσσα θεωρηθεί ως προαιρετική και στους 6 κλάδους του Ν.Ω.Π., αν είναι και αυτή στον κοινό κορμό όπως η Αγγλική, αν οι μαθητές επιλέξουν 2 ξένες γλώσσες και όχι μία.
Μια άλλη εισήγηση θα μπορούσε να ήταν όπως ο κλάδος Ξένων Γλωσσών αντί να έχει ως υποχρεωτικά μαθήματα μόνο τα Αγγλικά και την Ιστορία να έχει και τρίτο μάθημα που να λέγεται Πακέτο Γλωσσών για να καλύψει και τη μάθηση κι΄αλλων γλωσσών προς όφελος των μαθητών. Το κάθε Πακέτο να περιλαμβάνει 2 ξένες γλώσσες και στην καθεμιά να προσφέρονται 2 περιόδοι (2+2)
Ενδεικτικά εισηγούμαι τα πιο κάτω Πακέτα ως τρίτο υποχρεωτικό μάθημα:
Α) Γαλλικά – Ισπανικά
Β) Ιταλικά – Γερμανικά
Γ) Τουρκικά – Ρωσικά
Με αυτόν τον τρόπο το κέρδος θα ήταν διπλό αφού και οι μαθητές στο κλάδο Ξ.Γ. θα μάθαιναν υποχρεωτικά 2 και 3 γλώσσες και όχι μόνο μια, αυτονόητο για Ευρωπαίους νέους και ταυτόχρονα όλοι οι συνάδελφοι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί Ξένων Γλωσσών θα επαναδιορίζονταν και δε θα έμειναν άνεργοι οικογενειάρχες μετά από αρκετά χρόνια υπηρεσίας. Γιατί δηλ. να μη ληφθεί κι αυτό υπόψη σε εποχές κρίσης; Δε μας αρκούν οι τόσοι άνεργοι, είναι ανάγκη να τους αυξάνουμε; Μαζί μ΄αυτά, άλλη εναλλακτική πρόταση θα ήταν να προσφερθεί ένα επιπλέον 2ωρο ενδιαφέροντος και για τις Ξένες Γλώσσες.
Ασφαλώς και δεν έχω την αυταπάτη ότι οι όποιες εισηγήσεις της τελευταίας στιγμής θα λύσουν τα προβλήματα και θα τα κάνουν όλα ρόδινα. Μπορούν όμως να περιορίσουν τα λάθη που ήταν φυσιολογικά να γίνουν έτσι όπως λειτούργησαν οι συνδιαμορφωτές και να κάνουν τα πράγματα σωστότερα και δικαιότερα για όλους.
Με αυτά καθώς και με τη διόρθωση όλων όσων σίγουρα θα διαφανούν το Σεπτέμβρη με την εφαρμογή τους, θα μπορούμε να υποστηρίξουμε την πεποίθησή μας ότι προχωρούμε σε βελτίωση του Εκπαιδευτικού Συστήματος με την υιοθέτηση και εφαρμογή των κατάλληλων και επιστημονικά τεκμηριωμένων Ωρολόγιων Προγραμμάτων.
Το μόνο που προσωπικά μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι όλα όσα γράφονται, γράφονται με ειλικρίνεια, αγάπη και ενδιαφέρον για το καλό, τη βελτίωση και το μέλλον του Δημόσιου Σχολείου της Ευρωπαϊκής Κύπρου.
*Φιλόλογος
Επίτιμος Πρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων
Δ/ντών Μ. Εκπαίδευσης Κύπρου