Προβληματική η ένταξη των ξένων μεταναστών - εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας


Η γραφειοκρατία και ο ρατσισμός είναι τα χειρότερα προβλήματα των ξένων μεταναστών  στην Κυπριακή Δημοκρατία.Αυτό ήταν το κύριο πόρισμα έρευνας που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που  φιλοξένησε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, με θέμα  «Μετανάστευση και Ενταξη :προκλήσεις και προοπτικές» .Ακούστηκαν συγκλονιστικά ευρήματα για την Κύπρο και έγινε ενημέρωση   για τα όσα συμβαίνουν  και ισχύουν σε χώρες που έχουν μεταναστευτικό πρόβλημα, όπως είναι οι Μάλτα, Ιταλία και Ελλάδα.

Η δρ.ΧρυστάλΛα  Πιθαρά, της Κυπριακής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης CARDET  παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας για θέματα που σχετίζονται με νεαρούς υπηκόους  τρίτων χωρών  στην Κύπρο και τις μελλοντικές προοπτικές(η έρευνα  έγινε με την υποστήριξη του Υπουργείου Εσωτερικών  και το Ευρωπαικό Ταμείο  ΄Ενταξης  υπηκόων Τρίτων Χωρών καθώς και του κλάδου των Ταμείων Αλληλεγγύης).

Οι  ξένοι μετανάστες  σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία είναι 63.113 (αποτελούν το 7,6% του συνολικού πληθυσμού στις ελεύθερες περιοχές).Ομως τα προβλήματα ρατσισμού και γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζουν είναι πολλά.Οπως χαρακτηριστικά το έθεσε Αφρικανός  φοιτητής, : «Αυτά τα δεδομένα  κρατούν πίσω την Κύπρο.Εμείς δε δημιουργούμε προβλήματα και δε ληστεύουμε Τράπεζες.Θέλω  να μείνω στην Κύπρο ,αλλά αν η κυβέρνηση συνεχίσει να μας μεταχειρίζεται με αυτό τον τρόπο,  θα επιστρέψω στην πατρίδα μου.Κανείς εδώ δε μας ακούει - δεν έχουμε φωνή.Μας συμπεριφέρονται λες και είμαστε σκλάβοι. Στην Κύπρο κανείς δε διαμαρτύρεται και τα ΜΜΕ σχεδόν μας αγνοούν οπότε δε μπορούμε να κάνουμε κάτι.Γιατί να πρέπει να πληρώνουμε δικηγόρους επειδή  εδώ δεν υπάρχει σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα;»

« Η Κύπρος είναι δεύτερη από το τέλος καταλόγου από 31 χώρες όσον αφορά στις πολιτικές για τη διαδικασία ένταξης στην  κοινωνία, τόνισε η δρ. Πιθαρά. Γι αυτό και  οι ξένοι θεωρούν αβέβαιο το μέλλον τους στην Κύπρο. Δεν γίνονται αποδεκτοί,  και υφίστανται διακρίσεις και στερεότυπα ,που δεν έχουν καμία σχέση με το επίπεδο των γνώσεων τους και την οικονομική τους κατάσταση. Η  νομοθεσία, όπως πιστεύουν οι ξένοι μετανάστες τους απομονώνει .Θέλουν να συμβάλουν και αυτοί στο να ξεπεράσει τα  οικονομικά προβληματα της η Κύπρος, αλλά δεν τους δίνεται καμία  ευκαιρία».

« Ας μη τους διώχνουμε τους μετανάστες», έκανε έκκληση  ο δρ.Χαράλαμπος Βρασίδας, διευθυντής  της CARDET και Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.Θέλουν τον σεβασμό της κοινωνίας-δεν θέλουν φιλανθρωπία και  χαρτζιλίκι. Οι  μετανάστες μπορούν να ανταποδώσουν  αυτά που τους παρέχονται». Τόνισε  πως σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας  το  34% των ξένων μεταναστών πιστεύει πως στην Κύπρο τους συμπεριφέρονται με λιγότερη ευγένεια από τους άλλους πολίτες. Το  30% θεωρεί πως τους παρέχονται χειρότερης ποιότητας υπηρεσίες σε σχέση με άλλους.  Και το 31 % θεωρεί πως τους συμπεριφέρονται σα να είναι καθυστερημένοι πνευματικά.  Ως αιτίες γι αυτή την κατάσταση  αναφέρθηκαν  στο χρώμα του δέρματος(56%),την εθνικότητα (45%) και την γλώσσα(39%) Για το τελευταίο θέμα, αναφέρθηκε πως οι ξένοι μετανάστες έχουν τεράστιο πρόβλημα στους δήμους και τις κοινότητες, όπου αν δεν μιλούν ελληνικά  δεν έχουν καθόλου  εξυπηρέτηση . « Μα, εμείς δεν είμαστε έλληνες , πως να μιλάμε άριστα την ελληνική γλώσσα  όπως μας το ζητούν;»  αναρωτιούνται πολλοί από τους μετανάστες.

Στην εκδήλωση  στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ο δρ.Αχμεντ Μπούγκρι αφρικανός από τη Μάλτα,ανέλυσε τη μεταναστευτική πολιτική και τη νοοτροπία των κατοίκων της νέας του πατρίδας. Η Ντανίτσα ΄Ιλιτς, από τη Σερβία, που  ζεί και εργάζεται ως δημοσιογράφος στη Βρετανία, μίλησε για τις πρακτικές στην αντιμετώπιση των διακρίσεων . Ο Αλέξανδρος Ζαβός, πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου   για τη Μεταναστευτική  Πολιτική ,παρουσίασε τα ανησυχητικά όπως τα αποκάλεσε στοιχεία  με το πρόβλημα της μετανάστευσης στην Ελλάδα, όπου το ποσοστό φέτος σε σχέση με πέρυσι αυξήθηκε κατά 10,5% συνολικά. Σε νησιά όπως η Χίος,η Σάμος και η Λέσβος το ποσοστό αύξησης είναι  114% .Στα  Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες το ποσοστό αύξησης  κυμαίνεται στο 182,07 %. Ο κ.Ζαβός, υποστήριξε πως  δεν είναι εύκολο να  εφαρμοστεί κοινή μεταναστευτική πολιτική  στην Ευρωπαική Ενωση, γιατί τα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με διαφορετικό τρόπο.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










186