Προδημοτική Εκπαίδευση: Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός;


ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΜΑΓΙΔΟΥ*

Η Προδημοτική Εκπαίδευση υποτίθεται (!) αποτελεί το θεμέλιο για το εκπαιδευτικό μέλλον κάθε παιδιού. Οι στέρεες βάσεις για ένα επιτυχές πέρασμα από το σχολείο μπαίνουν στις τάξεις των νηπιαγωγείων και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Είναι όμως η αρχή το ήμισυ του παντός για τους έχοντες εξουσία; Αμφιβάλλω!

Οι νηπιαγωγοί αντιμετωπίζουμε τα μύρια όσα και με το παρόν άρθρο θα κάνω μια απόπειρα να μοιραστώ με τον κόσμο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νηπιαγωγοί και που δυσχεραίνουν το έργο τους. Σκοπός μου είναι η ευαισθητοποίηση των αρμόδιων φορέων ή προσώπων και ευελπιστώ πως θα ενσκήψουν στα προβλήματά μας και θα δείξουν έμπρακτα πως θέλουν να τα λύσουν … Ποια όμως είναι αυτά τα προβλήματα;

  1. 1.    Σχολικά Εγχειρίδια; Δεν υπάρχουν!

Δεν υπάρχει κανένα σχολικό εγχειρίδιο στηριγμένο στο αναλυτικό πρόγραμμα του 2012[1] αλλά ούτε και στο αναθεωρημένο του 2015[2]. Ναι, καλά καταλάβατε, υπάρχουν δύο αναλυτικά προγράμματα και με βάση τα λεγόμενα της κυρίας που κρύβεται πίσω από κάθε εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στην Κύπρο, μπορούμε να παίρνουμε λίγα πράγματα από το ένα και λίγα από το άλλο! Εισήγηση:

Να ξεκινήσει η ετοιμασία εγχειριδίων που να συνάδουν με το αναλυτικό πρόγραμμα της Προδημοτικής Εκπαίδευσης (αφού πρώτα βέβαια αποφασίσουν ποιο από τα δύο ισχύει)!

  1. 2.    Επιμόρφωση Νηπιαγωγών; Σχεδόν ανύπαρκτη!

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, δεν ασχολούνται όσο θα έπρεπε με την επιμόρφωσή μας, προφανώς επειδή είναι πολύ απασχολημένοι με μεταρρυθμίσεις και σπουδαία πλάνα για την… «αναβάθμιση» της Παιδείας. Εδώ θεωρούν πως από τη νέα σχολική χρονιά θα επιμορφώνουν τους πάντες ολόχρονα με πορτφόλια και τα συναφή[3], αλλά στοιχειώδη επιμόρφωση στις νηπιαγωγούς δεν υπάρχει στο πλάνο … Ακόμη και τώρα που έχουμε αναθεωρημένο αναλυτικό πρόγραμμα (;), κανείς δεν νοιάστηκε να μας καθοδηγήσει. Τόοοοση εμπιστοσύνη μας έχουν; Απορώ!

Εισήγηση: Να οργανωθούν άμεσα σεμινάρια επιμόρφωσης για όλους τους αντικαταστάτες, συμβασιούχους και μόνιμους νηπιαγωγούς.

  1. 3.    Αριθμός μαθητών; 25 !

Για όσους δεν το γνωρίζουν, σε μια τάξη νηπιαγωγείου, υπάρχουν 25 παιδάκια, 4 ή και 5 ετών, το κάθε ένα με τις δικές του ανάγκες. Βέβαια, για το ΥΠΠ ο αριθμός αυτός είναι φυσιολογικός αφού θεωρεί το νηπιαγωγείο ως κομμάτι της δημοτικής εκπαίδευσης. Όχι κύριοι, η Προδημοτική είναι άλλη βαθμίδα, γι’ αυτό και υπάρχει διαφορετικό αναλυτικό πρόγραμμα, διαφορετική οργάνωση τάξης και διαφορετική φιλοσοφία γενικότερα.

Εισήγηση: Ο αριθμός των μαθητών σε μια τάξη νηπιαγωγείου να εξαρτάται από τα τετραγωνικά της συγκεκριμένης σχολικής τάξης(Γερμανός, 2002[4]).

  1. 4.    Στήριξη για αλλόγλωσσα παιδιά; Μπα!

Παρόλο που στα νηπιαγωγεία υπάρχουν πολλά αλλόγλωσσα παιδιά, δεν υπάρχει πρόνοια για τη στήριξή τους. Αν ένα παιδάκι βρίσκεται σε μια κυπριακή σχολική τάξη από τις 07:45-13:05 και δεν καταλαβαίνει τίποτα από όσα λέει η δασκάλα του, δεν μας κάνει καμία αίσθηση; Όσο και να θέλει μια νηπιαγωγός να το στηρίξει, δεν έχει το χρόνο να το κάνει (βλ. σημείο 3).

Εισήγηση: Να δοθούν ώρες στήριξης για τα αλλόγλωσσα παιδιά.

  1. 5.    Βοηθός νηπιαγωγού ή καθαρίστρια; Καθαρίστρια!

Ο τίτλος της θέσης, όπως αναφέρεται στη σύμβασή τους, είναι ‘’Σχολική Βοηθός’’[5]. Σε κανένα σχολείο από αυτά που δούλεψα εγώ προσωπικά, δεν υπήρχε ξεκάθαρο πρόγραμμα για το ποιες ώρες της μέρας η σχολική βοηθός ενεργεί ως σχολική βοηθός και όχι μόνο ως καθαρίστρια! Η συμπληρωματική βοηθητική παρουσία δεύτερου ατόμου, θα έλυνε τα χέρια της νηπιαγωγού, που είναι φύσει αδύνατον να βρίσκεται σε πολλούς σταθμούς εργασίας ταυτόχρονα, εκτός βέβαια και αν έχει μαγικές ικανότητες!

Εισήγηση: Η σχολική βοηθός να είναι παρούσα τουλάχιστον κατά τη διάρκεια των ελεύθερων δραστηριοτήτων επί μονίμου βάσεως.

  1. 6.    Ώρες Υπευθύνου Τμήματος; Ούτε λεπτό!

Στα δημοτικά σχολεία, η κάθε δασκάλα έχει  1 ή 2 ώρες την εβδομάδα μείωση στο διδακτικό της χρόνο, για να μπορεί να αναλαμβάνει και να διεκπεραιώνει αρμοδιότητες διοίκησης που αφορούν το τμήμα της. Κάποιες από αυτές τις αρμοδιότητες αφορούν στο να επιλαμβάνεται των υπευθυνοτήτων συνοδείας και ασφάλειας σε σχέση με το τμήμα της, να ενημερώνει τους γονείς για την πρόοδο των παιδιών τους στα θέματα που διδάσκει και άλλα ζητήματα που τους αφορούν, να συμμετέχει στην εφαρμογή τακτικών επίλυσης προβλημάτων παραβατικότητας και πρόληψης της βίας, να ενημερώνειτους Σχολικούς Συμβούλους, τους Επιθεωρητές, τη Διευθύντρια του σχολείου και να συντονίζεται μαζί τους για οτιδήποτε χρειαστεί, να συμμετέχει με το τμήμα της στις εκδηλώσεις του σχολείου που είναι ανοικτές για το κοινό και σε ενδοσχολικές εκδηλώσεις, αναλαμβάνοντας συντονιστικό ρόλο σε κάποιες από αυτές, να συμμετέχει στις πολυθεματικές ομάδες για περιπτώσεις παιδιών του τμήματός της και άλλα τόσα[6].Στο νηπιαγωγείο γιατί δεν υπάρχουν; Εμείς οι νηπιαγωγοί  δεν έχουμε τέτοια καθήκοντα;

Εισήγηση: Να δοθούν ώρες υπευθύνου τμήματος και στις νηπιαγωγούς.

  1. 7.    Τεχνολογικός Εξοπλισμός; Δεκαετίας 1990!

Ζούμε στο 2016 και ο βιντεοπροβολέας στο νηπιαγωγείο θεωρείται είδος πολυτελείας! Κατά τα άλλα, ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας και της ενσωμάτωσής της στη σχολική τάξη! Μάλλον, τα νηπιαγωγεία θυμίζουν μουσεία ιστορίας των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών! Γιατί από χρήση και τεχνολογικές δυνατότητες … ΔΕΝ!

Εισήγηση: Να εγκατασταθούν βιντεοπροβολείς σε κάθε τάξη νηπιαγωγείου.

Τα προαναφερθέντα 7 σημεία, είναι μόνο κάποια από όσα περνούμε καθημερινά στα νηπιαγωγεία. Εννοείται πως υπάρχουν και άλλα, αλλά ας περιοριστούμε στα πιο σημαντικά. Θέλω να πιστεύω, πως οι ‘’εκσυγχρονιστές’’ και οι ‘’θιασώτες’’ των ‘’καινοτομιών’’, θα ευαισθητοποιηθούν και θα μας βοηθήσουν. Μην ξεχνάμε πως πρώτα ξεκινάμε από τα βασικά και τα στοιχειώδη! Εξάλλου, ποιοι είμαστε εμείς να αμφισβητήσουμε τον Πλάτωνα;

*Εκπαιδευτικός Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης



[1]http://www.schools.ac.cy/klimakio/themata/proscholiki_ekpaidefsi/analytiko_programma/programma_spoudon.pdf

[2]http://www.moec.gov.cy/analytika_programmata/deiktes_epitychias_eparkeias/dee_nip_proscholiki_ekpaidefsi.pdf

[3]http://www.moec.gov.cy/archeia/2014_nees_protaseis_paideia/2015_03_23_protasi_epangelmatiki_mathisi_ekpaideftikon.pdf

[4]Γερμανός, Δ. (2002). Οι τοίχοι της γνώσης. Σχολικός χώρος και εκπαίδευση. Αθήνα: Gutenberg.

[5]http://www.scholikieforeialefkosias.org.cy/myfiles/entypa/scholikos_voithos_nipiagogeia_schedio_ypiresias.pdf

[6]http://www.poed.com.cy/Default.aspx?tabid=92&articleType=ArticleView&articleId=379




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











302