Προδρόμου: Αν υπάρχει γκάφα για τις αποπαγοποιήσεις θέσεων, αυτή είναι της EEY


Ο Βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Λευκωσίας Πρόδρομος Προδρόμου έστειλε στο Paideia-News την ακόλουθη επιστολή:

Λευκωσία, 10 Ιανουαρίου 2016

κ. Χριστόφορο Παπαστυλιανού

ΠΑΙΔΕΙΑ-NEWS

Αγαπητέ Χριστόφορε,

Επιθυμώ να αναφερθώ σε προχτεσινό δημοσίευμά σας με τίτλο «Πρωτοφανής γκάφα της Βουλής σταματά τις διαδικασίες για προαγωγές». Πρέπει να παρατηρήσω ότι, πιθανότατα εξαιτίας της πληροφόρησης που είχατε, το δημοσίευμα δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις. Η Βουλή δεν έκανε καμία απολύτως «γκάφα». Αν υπάρχει γκάφα, αυτή είναι της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας.

Εκείνο που στον κοινό νου φαίνεται εντελώς παράδοξο, είναι η απόφαση της Ε.Ε.Υ. να μη συνεχίσει διαδικασία που ήδη άρχισε για αποπαγοποιημένες θέσεις, θεωρώντας ότι υπάρχει πρόβλημα επειδή παγοποιήθηκαν οι υπόλοιπες θέσεις! Διότι περί αυτού πρόκειται. Η νομοθεσία που εγκρίθηκε για το 2016 και το 2017 σίγουρα δεν αφορά θέσεις που είχαν ήδη «αποπαγοποιηθεί»!

Πράγματι, κατά την άποψή μου, η Επιτροπή κακώς ανέστειλε τη διαδικασία πλήρωσης των θέσεων που είχαν αποπαγοποιηθεί μέσα στον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά έπρεπε να συνεχίσει κανονικά τις διαδικασίες που είχαν ξεκινήσει, σύμφωνα με την πρόταση της Κυβέρνησης και τη σχετική απόφαση της Βουλής.

Τα γεγονότα έχουν ως εξής : 

  1. Μετά από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου και αίτημα που υπέβαλε ο υπουργός Οικονομικών, η αρμόδια επιτροπή της Βουλής αποπαγοποίησε αριθμό θέσεων, επιτρέποντας έτσι να ξεκινήσει η διαδικασία για πλήρωσή τους. Αυτές οι θέσεις δεν έχει νόημα να «παγοποιηθούν» ξανά.
  2. Η κυβέρνηση έφερε στη συνέχεια νομοθετική πρόταση, μαζί με τον Προϋπολογισμό 2016, σύμφωνα με την οποία θα αναστελλόταν η πλήρωση κενών θέσεων (παγοποίηση) και για το έτος αυτό. Η Βουλή την τροποποίησε και επέκτεινε την παγοποίηση και για τον επόμενο χρόνο, το 2017.
  3. Είναι ευνόητο ότι αυτή η νέα νομοθετική ρύθμιση αφορά θέσεις που ήταν κενές και οπωσδήποτε όχι θέσεις που η ίδια η Κυβέρνηση είχε ήδη ζητήσει και η Βουλή είχε ήδη εγκρίνει να πληρωθούν κατ’εξαίρεσιν.
  4. Όσο έχει νομική ισχύ η διαδικασία εξαίρεσης εκείνων των θέσεων από την παγοποίηση που ίσχυε για το 2015, άλλο τόσο έχει ισχύ και για την παγοποίηση που ισχύει για τη φετινή χρονιά!

Θα ήταν αδιανόητο η Κυβέρνηση που πρόσφατα έκρινε ότι πρέπει να εξαιρεθούν από την παγοποίηση εκείνες οι θέσεις στην εκπαίδευση, να πρέπει τώρα –σε διάστημα μερικών εβδομάδων- να αποφασίσει ξανά το ίδιο και να έρθει ξανά στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για να επαναλάβει και εκείνη την ίδια απόφασή της!

Εάν υπάρχει τυπικό νομικό πρόβλημα –που κατά την άποψή μου δεν υπάρχει- η Ε.Ε.Υ. θα έπρεπε να συνεχίσει κανονικά τη διαδικασία επιδιώκοντας να άρει το όποιο εντελώς τυπικό νομικό εμπόδιο.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση νομίζω είναι ευνόητο ότι, επί της ουσίας, τόσο η Κυβέρνηση όσο και η Βουλή διατηρούν επί του θέματος εκείνη την απόφαση που είχαν πάρει μόλις πριν από 2-3 εβδομάδες και οι προαγωγές αυτές, όπως κρίθηκαν εξαιρετέες από τη διαδικασία παγοποίησης, θα πρέπει να γίνουν.

Π. Προδρόμου

Βουλευτής Λευκωσίας (ΔΗΣΥ)




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










174