Με γραπτή δήλωσή του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου αναφέρεται στην εναλλακτική πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για εισδοχή στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου, που εγκρίθηκε από το Υπουργικό.
Ο κ. Προδρόμου εισηγείται να δοθεί η δυνατότητα σε απόφοιτους των αγγλόφωνων ιδιωτικών σχολών να περνούν την ίδια εξέταση με αυτή των αποφοίτων των δημόσιων σχολείων, στην αγγλική γλώσσα.
Αναφέρει ο κ. Προδρόμου στη δήλωσή του:
«Θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού ήταν και είναι ότι θα πρέπει να βελτιωθεί η δυνατότητα πρόσβασης των αποφοίτων της ιδιωτικής μέσης εκπαίδευσης στα δημόσια πανεπιστήμια. Υπάρχει πράγματι ανάγκη να δοθεί και σε αυτά τα παιδιά μια πρόσθετη ευκαιρία σε σχέση με το γεγονός ότι συχνά έχουν ακολουθήσει αγγλόφωνες σπουδές.
Εξυπακούεται, ωστόσο, ότι παράλληλα θα πρέπει να διασφαλίζεται η αρχή της ισότητας-ισονομίας των πολιτών και, οπωσδήποτε, η αξιοκρατία.Επειδή, λοιπόν, ένα από τα σωστά πράγματα σε αυτή τη χώρα είναι εδώ και χρόνια το αξιοκρατικό και δίκαιο σύστημα επιλογής για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, η δυνατότητα αυξημένης πρόσβασης για τα παιδιά των ιδιωτικών σχολείων θα πρέπει να ενταχθεί και να εναρμονιστεί με το ισχύον δικαιοκρατικό σύστημα. Θα πρέπει, με άλλα λόγια, οι εξετάσεις μέσω των οποίων επιλέγονται οι υποψήφιοι για τα δημόσια πανεπιστήμια να είναι οι ίδιες για όλους και επομένως η λύση θα είναι να δοθεί η δυνατότητα σε απόφοιτους των αγγλόφωνων ιδιωτικών σχολών να περνούν την ίδια εξέταση στην αγγλική γλώσσα. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει και διαφάνεια της διαδικασίας, ενώ θα διασφαλιστεί και η λογική της αξιοκρατίας που ισχύει ήδη.
Εξυπακούεται, ταυτόχρονα, ότι εφ’ όσον το όλο ζήτημα εστιάζεται στη γλώσσα σπουδών της μέσης εκπαίδευσης, οι επιτυγχάνοντες υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν (ή να αποκτούν) επαρκή γνώση της γλώσσας στην οποία πρόκειται να φοιτήσουν, όπως συμβαίνει σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου.
Ταυτόχρονα, είναι η κατάλληλη στιγμή να αντιμετωπισθεί ουσιαστικότερα και με μακρόπνοο σχεδιασμό το όλο ζήτημα. Εφ’ όσον η ιδιωτική αγγλόφωνη μέση εκπαίδευση είναι μια πραγματικότητα, ενώ και άλλοι λόγοι το υποβάλλουν, είναι καιρός το κράτος να προσφέρει αγγλόφωνη πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει είτε με τη δημιουργία ενός διεθνούς δημόσιου πανεπιστημίου που θα έχει την αγγλική ως γλώσσα διδασκαλίας είτε με τη λειτουργία μιας παράλληλης δομής αγγλόφωνων σπουδών στο πλαίσιο των υφιστάμενων δημόσιων πανεπιστημίων».