Πρόγραμμα ανάπτυξης, κοινωνικής ένταξης και ακαδημαϊκής επιτυχίας των παιδιών


Ένας χρόνος από την έναρξη του Μέντορα (Perach)στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Με στόχο την προσωπική ανάπτυξη, την κοινωνική ένταξη, και την ακαδημαϊκή επιτυχία των παιδιών, το Πρόγραμμα «Μέντωρ», του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, συμπλήρωσε έναν χρόνο λειτουργίας σε πειραματικό στάδιο. Τώρα, παίρνει τον κανονικό δρόμο λειτουργίας, επιχειρώντας να συνδέσει μέσα από δομημένες διαδικασίες, φοιτητές από το πεδίο των κοινωνικών επιστημών με παιδιά, που προέρχονται από τις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού. Αυτό επισημάνθηκε στην εναρκτήρια παρουσίαση του «Μέντωρ - Πρόγραμμα Κοινωνικής και Προσωπικής Καθοδήγησης Παιδιών», στο αμφιθέατρο ΟΥΝΕΣΚΟ του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, παρουσία της πρέσβεως του Ισραήλ στην Κύπρο, κα. Γιαέλ Ράνια Ζαντόκ, του Μητροπολίτη Ταμασσού Ησαΐα, της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, κα. Λήδα Κουρσουμπά, του εμπνευστή του Προγράμματος «Perach» στο Ισραήλ, κ. Άμος Καρμέλι, καθώς και καθηγητών και φοιτητών του Πανεπιστημίου.

«Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για ένα παιδοκεντρικό πρόγραμμα, το οποίο εστιάζεται στην προαγωγή της ευημερίας του παιδιού, κατά τρόπο που να σέβεται και να υποστηρίζει την εγγενή του αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα του», υπέδειξε η κα Κουρσουμπά στον χαιρετισμό της. Μέσα από τη σχέση που οικοδομείται ανάμεσα στο παιδί και τον μέντορα-φοιτητή, το παιδί λαμβάνει στήριξη και καθοδήγηση και υποστηρίζεται, προκειμένου να αποκτήσει δεξιότητες και στάσεις ζωής, που να του επιτρέψουν, σταδιακά, να αναπτύξει κριτική θέαση των πραγμάτων και να λειτουργήσει ως αυτόνομη προσωπικότητα. Η όλη μεθοδολογία του Προγράμματος υιοθετεί τις τέσσερις Βασικές Αρχές της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, οι οποίες θα πρέπει να λειτουργούν καθοδηγητικά στην εφαρμογή όλων των άρθρων της Σύμβασης. «Η επιλογή παιδιών από τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και ομάδες υψηλού κινδύνου, διασυνδέεται άμεσα με την Αρχή του Δικαιώματος του Παιδιού στην Ζωή, την Επιβίωση και την Ανάπτυξη, την Αρχή της Μη Διάκρισης, την Αρχή της Σύμβασης της Συμμετοχής, και την Αρχή της Διασφάλισης του Συμφέροντος του Παιδιού», πρόσθεσε η ομιλήτρια.

Ο Δρ. Νίκος Περιστιάνης, κοινωνιολόγος, πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, αναφέρθηκε στο πως ξεκίνησε η ιδέα εφαρμογής αυτού του προγράμματος. «Ήταν μια απλή ιδέα», υπέδειξε, προσθέτοντας πως τελικά αποδείχθηκε ότι χρειάζεται πολλή δουλειά για να εφαρμοστεί. «Δεν είναι όμως δύσκολο να πετύχει, φτάνει να ακολουθηθούν οι οδηγίες αυτών που έχουν μεγάλη πείρα. Αρμόζει πάντως με την αποστολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας», τόνισε, εκφράζοντας την ελπίδα πως σε έναν χρόνο «θα έχουμε εκατοντάδες μέντορες».

Ο ισραηλινός Άμος Καρμέλι, εμπνευστής του διεθνούς Προγράμματος «Perach», αναφέρθηκε στις χώρες που αυτό το πρόγραμμα εφαρμόζεται (23, μεταξύ αυτών και η Παλαιστίνη), ενώ παρουσίασε στοιχεία του προγράμματος στο Ισραήλ (25.000 φοιτητές κάθε χρόνο). Στην κύρια ομιλία του εξήγησε το τι είναι ένας Μέντωρ (έμπιστος σύμβουλος, προσωπικός δάσκαλος, προπονητής, συνήγορος, πραγματικός φίλος), ποια είναι τα βασικά συστατικά (εξυπηρετώντας αυτούς που έχουν ανάγκη), μίλησε για τα παιδιά και την μεγάλη τους ανάγκη να έχουν έναν φίλο, υποστήριξε ότι οι μέντορες μπορούν να κάνουν θαύματα, ενώ επισήμανε πως «τα πανεπιστήμια δε θα πρέπει να θεωρούνται γυάλινοι πύργοι, αλλά οι φάροι για τις κοινότητες και να δεσμεύονται στην αριστεία, τη μελέτη, την έρευνα, και την κοινωνική συμμετοχή». Ολοκλήρωσε την ομιλία του με λόγια του Νέλσον Μαντέλα, ότι «η εκπαίδευση είναι το ισχυρότερο όπλο το οποίο μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να αλλάξεις τον κόσμο».

Η πρέσβης του Ισραήλ κα. Ζαντόκ, μίλησε για τις συνεχώς βελτιούμενες σχέσεις ανάμεσα στην χώρα της και την Κύπρο, και εξέφρασε την ελπίδα πως αυτές θα αναπτυχθούν σε ακόμα περισσότερους τομείς, περιλαμβανομένης της Παιδείας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










135