Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Επαγγελματιών στο ICF από το Σύνδ. Γονέων και Ειδικό Σχ. Απ. Βαρνάβας


Ο Σύνδεσμος Γονέων και το  Ειδικό Σχολείο Απόστολος Βαρνάβας Αμμοχώστου, ανακοινώνουν τη διεξαγωγή προγράμματος εκπαίδευσης επαγγελματιών στο ICF Διεθνής Ταξινόμηση της Λειτουργικότητας, της Αναπηρίας και της Υγείας στις 25-28 Ιουνίου 2015, από 9:00- 16:00 στον χώρο του Ειδικού Σχολείου Απόστολος Βαρνάβας Αμμοχώστου.

Τι είναι το ICF

Το ICF αποτελεί την πιο πρόσφατη πρόταση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για τη ‘μέτρηση της υγείας και της αναπηρίας’ (WHO, 2001). Είναι ένα σύγχρονο, διεθνές, πολύπλευρο επιστημονικό σύστημα αξιολόγησης της αναπηρίας, με βάση τη λειτουργικότητα. Είναι σχεδιασμένο να παρέχει επιστημονική βάση για την κατανόηση της υγείας και της αναπηρίας και να καθιερώσει μια κοινή γλώσσα για την περιγραφή δεδομένων σχετικών με την υγεία και την αναπηρία, ώστε να βελτιωθεί η επικοινωνία μεταξύ των χρηστών. Χρησιμοποιείται ως αξιολογητικό, εκπαιδευτικό και θεραπευτικό εργαλείο.

Το ICF, έχει αναπτύξει και έχει κωδικοποιήσει συγκεκριμένα εργαλεία μέτρησης της κατάστασης του ατόμου. Στο πρωτότυπο εγχειρίδιο του ICF (WHO, 2001) παρουσιάζονται αναλυτικά μακροσκελείς λίστες με σημεία αξιολόγησης που αφορούν: (α) στη δομή και στη λειτουργία του σώματος (π.χ. σημεία για το νοητικό επίπεδο, τα αισθητηριακά χαρακτηριστικά, το καρδιολογικό προφίλ, το νευρικό σύστημα, τη λειτουργία του αυτιού κτλ.), (β) στις δραστηριότητες και στη συμμετοχή του ατόμου (π.χ. σημεία για την επικοινωνία, τη διακίνηση, την αυτομέριμνα, τις διαπροσωπικές σχέσεις κτλ.) και (γ) στους περιβαλλοντικούς παράγοντες (π.χ. σημεία για την τεχνολογία, το φυσικό περιβάλλον, τις στάσεις, τις πολιτικές κτλ.). Το κάθε σημείο περιγράφεται αναλυτικά, ώστε οι αξιολογητές να έχουν μια κοινή βάση κατά τη διαδικασία αξιολόγησης.

Οι συμμετέχοντες, με το τέλος του προγράμματος, θα είναι ικανοί να εφαρμόσουν το ICF, στα άτομα με αναπηρίες, τα οποία αξιολογούν πριν από την παρέμβαση, μέσα από εστιασμένα πρωτόκολλα που ακολουθούνται, ανάλογα με την αναπηρία του ατόμου.

Το πρόγραμμα * (20 διδακτικές ώρες) έχει ως εξής:

1η & 2η μέρα (10 διδακτικές ώρες): Θεωρητικό Μέρος (Όλοι οι εκπαιδευόμενοι)

Παρουσίαση της Διεθνούς Ταξινόμησης και Μηχανισμού Αξιολόγησης του ICF

3η & 4η μέρα (10 ώρες): Εργαστήρια Ειδικοτήτων (Workshop)

Ολοκληρωμένες Πρακτικές Ασκήσεις με Δοκιμασίες

Πρωτόκολλα: Νοητικό, Κινητικό και Καθολικό

Η εκπαίδευση θα γίνει από την ομάδα ICF Hellenic Team, η οποία αποτελείται από τους:

Στάθη Τριανταφύλλου: Ψυχολόγος, Συντονιστής ομάδας

Άρτεμις Δρόσου: Φυσιοθεραπεύτρια

Σοφία Κουκουβίνου: Ψυχολόγος

Βάια Αρσενοπούλου: Λογοθεραπεύτρια

Γιώργος Φιλίππου: Εργοθεραπευτής

Συμμετέχοντες: Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας (Εργοθεραπευτές, Λογοθεραπευτές, Ειδικοί Παιδαγωγοί, Φυσιοθεραπευτές, Ψυχολόγοι, Μουσικοθεραπευτές, Ειδικοί Γυμναστές), που ασχολούνται με άτομα με οποιεσδήποτε αναπηρίες.

Αριθμός συμμετεχόντων: 10-15 άτομα για τα εργαστήρια ειδικοτήτων (στην περίπτωση που δε συμπληρώνεται ικανοποιητικός αριθμός ατόμων από συγκεκριμένες ειδικότητες, η ομάδα θα αποτελείται από περισσότερες ειδικότητες)

Δήλωση συμμετοχής μέχρι: 10 Μαΐου 2015, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των θέσεων ανά ειδικότητα

Περισσότερες πληροφορίες για το σεμινάριο και αιτήσεις συμμετοχής στην ιστοσελίδα του Σχολείου www.eid-ap-varnavas-amm.schools.ac.cy




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










277