Πρόγραμμα κατά της πρόωρης εγκατάλειψης του Σχολείου, σχολικής αποτυχίας και παραβατικότητας σε ΖΕΠ


  1. 1.Το έργο «Πρόγραμμα κατά της Πρόωρης Εγκατάλειψης του Σχολείου, της Σχολικής Αποτυχίας και της Παραβατικότητας σε Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας» αφορά στην υλοποίηση δράσεων υποστήριξης και ενίσχυσης σχολικών μονάδων που εντάσσονται σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ). Ως ΖΕΠ επιλέγονται και καθορίζονται συμπλέγματα σχολείων Μέσης και Δημοτικής εκπαίδευσης τα οποία συνδέονται μεταξύ τους. Συγκεκριμένα κριτήρια για τον καθορισμό μιας περιοχής ως ΖΕΠ αποτελούν το υψηλό ποσοστό πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, το ποσοστό σχολικής αποτυχίας, ο αριθμός των αλλοδαπών / ξενόγλωσσων μαθητών, καθώς και η ύπαρξη αυξημένων περιστατικών βίας και παραβατικότητας.

  2. 2.Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι:
  • Μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου
  • Περιορισμός της σχολικής αποτυχίας
  • Μείωση των φαινομένων παραβατικότητας
  • Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, με τον περιορισμό του κινδύνου κοινωνικής περιθωριοποίησης και αποκλεισμού
  1. 3.Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις ακόλουθες δράσεις:
  • Δημιουργία / διατήρηση πρόσθετων θέσεων διδακτικού προσωπικού στις σχολικές μονάδες, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα μείωσης του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα.
  • Προσφορά προγραμμάτων ενισχυτικής διδασκαλίας προς τους μαθητές, τα οποία θα βασισθούν στο υφιστάμενο εκπαιδευτικό υλικό.
  • Προσφορά προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης προς τους μαθητές. Ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού προσαρμοσμένου στις ανάγκες των σχολείων.
  • Προσφορά πρόσθετων υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης προς τους μαθητές και τους γονείς, μέσα από τη δημιουργία και λειτουργία Κέντρων Πληροφόρησης και Ψυχοκοινωνικής Στήριξης μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών.
  • Τα Κέντρα θα διαχειρίζονται ειδικοί επιστήμονες (κοινωνικών / οικονομικών επιστημών) και στα οποία θα προσφέρονται υπηρεσίες από ψυχιάτρους, κλινικούς ψυχολόγους, συμβουλευτικούς ψυχολόγους και άλλους ειδικούς.
  • Τα Κέντρα θα λειτουργήσουν αρχικά πιλοτικά σε 4 ΖΕΠ (Φανερωμένης Λευκωσίας, Φανερωμένης Λάρνακας, Αγίου Αντωνίου Λεμεσού και Θεοσκέπαστης Πάφου) και θα καλύπτουν τις ανάγκες του συνόλου των ΖΕΠ όλων των επαρχιών.
  • Πραγματοποίηση συνεδρίων / ημερίδων αναφορικά με το θεσμό των ΖΕΠ για την περεταίρω διαφώτιση του κοινού σχετικά με το Έργο και του στόχους του.
  1. 4.Στα πλαίσια του συγχρηματοδοτούμενου από το Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου έργου «Πρόγραμμα κατά της Πρόωρης Εγκατάλειψης του Σχολείου, της Σχολικής Αποτυχίας και της Παραβατικότητας σε ΖΕΠ» προβλέπεται η προσφορά προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης και ενισχυτικής διδασκαλίας στα σχολεία των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας.
  2. 5.Για τις ανάγκες λειτουργίας των προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης και ενισχυτικής διδασκαλίας δημιουργήθηκαν μητρώα εκπαιδευτών για τα εξής θέματα:

ΘΕΜΑTA

 

Δημοσιογραφία

Ελληνικά

Μαθηματικά

Θέατρο

Μουσική

Οικ. Οικονομία

Πληροφορική

Τέχνη

Φυσική Αγωγή

Ξένες Γλώσσες

 

Σημειώνεται ότι στα μητρώα εκπαιδευτών είχαν εγγραφεί κατά τη σχετική διαδικασία 220 εκπαιδευτές.

  1. 6.Για την υλοποίηση των προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης και ενισχυτικής διδασκαλίας συγκεντρώθηκαν από τις σχολικές μονάδες των επτά (7) ΖΕΠ δηλώσεις ενδιαφέροντος από τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών, με βάση τις οποίες συγκροτήθηκαν περίπου 350 ομάδες, όπως φαίνεται στο συνημμένο κατάλογο, με συμμετοχή 2500 μαθητών:
  2. 7.Για τις ανάγκες λειτουργίας των πιο πάνω ομάδων απαιτείται η αγορά υπηρεσιών από 105 εκπαιδευτές, οι οποίοι αντλήθηκαν από το Μητρώο Εκπαιδευτών που έχει καταρτιστεί, για τις πιο πάνω ειδικότητες, με βάση τη θέση τους στον κατάλογο που έχει καταρτιστεί και με βάση την επαρχία και τη βαθμίδα που έχουν δηλώσει στην Εκδήλωση Ενδιαφέροντος τους.
  3. 8.Για την έναρξη εφαρμογής των προγραμμάτων υπογράφηκαν συμβάσεις με τον κάθε εκπαιδευτή, με βάση την προβλεπόμενη και εγκεκριμένη διαδικασία, ώστε να ξεκινήσουν τα προγράμματα στις 9 Ιανουαρίου 2012.
  4. 9.Από τους 105 εκπαιδευτές για τα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης και ενισχυτικής διδασκαλίας, οι 87 είναι αδιόριστοι και οι 18 είναι διορισμένοι. Τονίζεται ότι όπως σε όλα του τα προγράμματα το Υπουργείο έδωσε προτεραιότητα σε αδιόριστους εκπαιδευτικούς. Με βάση αυτή την πολιτική του Υπουργείου, κατά τη διαδικασία καταρτισμού του μητρώου εκπαιδευτών όσοι αδιόριστοι προσκόμισαν βεβαίωση από Επαρχιακό ή Τοπικό Γραφείο Εργασίας ή/και Γραφείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ότι είναι άνεργοι και δεν καταθέτουν Κοινωνικές Ασφαλίσεις, πριμοδοτήθηκαν με 10 μονάδες.
  5. 10.Σημειώνεται ότι κατά τη φετινή σχολική χρονιά οι Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας επεκτάθηκαν από 5 σε 7, καλύπτοντας τέσσερις Επαρχίες της Δημοκρατίας και εξυπηρετώντας περισσότερους από 4000 μαθητές.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










333