Πρόγραμμα σπουδών στην Επιστήμη του Αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας


Ολοκληρωμένη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση σε όσους επιθυμούν να σταδιοδρομήσουν ως καθηγητές Φυσικής Αγωγής , προπονητές και γυμναστές  προσφέρει το Πρόγραμμα Επιστήμης του Αθλητισμού (Sports Science) του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

 «Πρίν από μερικά χρόνια αρχίσαμε να προσφέρουμε το πρώτο πρόγραμμα στην Αθλητική Δ/νση στην Κύπρο. Λίγο μετά ακολούθησε το πρόγραμμα την Επιστήμη του Αθλητισμού(Sports Science). Πιστεύω πως τα δύο αυτά προγράμματα αποτελούν σημαντική καινοτομία για τα κυπριακά δεδομένα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έχουν δώσει μεγάλη ώθηση στην αθλητική βιομηχανία της Κύπρου», λέει ο Νίκος Καρτακούλης καθηγητής  του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (φωτογραφία).

Το Πρόγραμμα Επιστήμης  του Αθλητισμού είναι το μόνο που προσφέρεται μέχρι στιγμής  στην Κύπρο. «Είμαστε περήφανοι που πολλοί απόφοιτοι μας , ήδη εργοδοτούνται στην αθλητική βιομηχανια της Κύπρου σε αξιόλογες θέσεις» αναφέρει ο κ. Καρτακούλης ,που διατέλεσε και ο ίδιος Πρόεδρος στον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού. «Συμβάλουν στην ανάπτυξη του αθλητισμού και της κοινωνίας μας. Και οι ακαδημαικοί που διδάσκουν στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας , δεν μπορούν να χαρακτηριστούν καθαρά ακαδημαικοί, με την έννοια ότι γνωρίζουν να σμικρύνουν το χάσμα της θεωρίας από την πράξη».

Ο κ. Καρτακούλης λέει πως το Π.Λ. ασχολείται με την Επιστήμη του Αθλητισμού εδώ και 13 χρόνια .Στόχος τώρα είναι να γίνει αναβάθμιση στα σχετικά προγράμματα. «Αντιλαμβανόμαστε  πως η κρίση στην Κύπρο έχει δημιουργήσει νέες ανάγκες στην αθλητική βιομηχανία .Ολοένα και περισσότεροι πολίτες στρέφονται στον αθλητισμό και στη φυσική άσκηση. Εμείς ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες τους», λέει ,προσθέτοντας πως το Π.Λ. προγραμματίζει να αναπτύξει τις αθλητικές υποδομές του με έργα που θα αξιοποιούνται από τους φοιτητές αλλά και τους πολίτες.

Και ο Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου, καθηγητής  Φυσικής Αγωγής, πρώην προπονητής  στην εθνική ομάδα καλαθοσφαίρισης  της Ελλάδας, στον Παναθηναικό και στον Άρη Θεσσαλονίκης, και πρώην  δ/ντης στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα  2004, που διδάσκει το Π.Λ., υποστηρίζει πως η  φυσική δραστηριότητα ,είναι σημερινή  απαίτηση. «Το ευ ζείν, λέει , είναι πολύ σημαντικό σήμερα. Αυξάνονται οι άνθρωποι που κάνουν καθιστική εργασία. Απαιτείται να γυμνάζονται. Και στο Π.Λ. βγάζουμε άριστους επαγγελματίες, που μπορούν να ανταποκριθούν πλήρως στις νέες απαιτήσεις της ζωής».

Ο κ.Κιουμουρτζόγλου, που διδάσκει Κινητική  Μάθηση, και είναι υπεύθυνος για το Μεταπτυχιακό του Προγράμματος Sports Science , θεωρεί πως η φυσική δραστηριότητα των πολιτών ,σήμερα πλέον είναι απαίτηση. Τα μαθήματα στο Πρόγραμμα γίνονται στην Ελληνική γλώσσα, και όπως λέει, στο Π.Λ. σπουδάζουν και αρκετοί Ελλαδίτες. «Εδώ στην Κύπρο, έχουμε δημιουργήσει μηχανισμούς ώστε οι φοιτητές μας να είναι συνεπείς στην παρακολούθηση των μαθημάτων τους. Ναί, το κλίμα ανάμεσα στους καθηγητές και στους φοιτητές είναι πάρα πολύ καλό.Οι καθηγητές είναι υποχρεωμένοι να συναντούν τους φοιτητές. Στα κάπως αρνητικά, αν μπορεί τα τα πεί κανείς έτσι, θα τοποθετούσα πως ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή του Προγράμματος ,αλλά με τον χρόνο ξεπερνούμε πολλές από τις αναμενόμενες δυσκολίες. Οι φοιτητές μας αθλούνται σε ειδικά επιλεγμένους χώρους, όπως το Μακάριο για παράδειγμα ,που διαθέτει άριστες αθλητικές εγκαταστάσεις». Και καταλήγει: «Στόχος , καθήκον και υποχρέωση μας είναι ,οι πτυχιούχοι μας να βρίσκονται σε επίπεδο ευρωπαικό. Να είναι σε θέση να βοηθήσουν στις φυσικές δραστηριότητες και στον αθλητικό ανταγωνισμό. Ναι, οι Κύπριοι έχουν όλα τα προσόντα για να διαπρέψουν τόσο στο νησί , όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ένα από τα πολύ θετικά του να σπουδάζει κανείς Sports Science στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, είναι και το ότι τα μαθήματα γίνονται σε ώρες που να επιτρέπουν  στους εν ενεργεία αθλητές-φοιτητές, να προπονούνται κανονικά ή να μένουν στον τόπο τους χωρίς να επεμβαίνουν  οι προπονητές τους. Όπως τονίζει ο Μάριος Χατζηχαραλάμπους, συντονιστής του πτυχιακού προγράμματος , άλλο ένα θετικό είναι πως κατά τη διάρκεια των σπουδών τους ,οι φοιτητές στο Π.Λ. έχουν την ευκαιρία να εφαρμόσουν τις θεωρητικές τους γνώσεις  στην πρακτική άσκηση (π.χ. στη Φυσική Αγωγή, Προπονητική ) σε σχολεία ή και σε αθλητικές  ομάδες.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










209