«Αλησμόνητες Πατρίδες: Κανένας δεν ξεχνά, τίποτα δεν ξεχνιέται»
Πορεία προγράμματος: Το Γυμνάσιο Αγίου Βασιλείου συμμετέχει στο πρόγραμμα συνεργασίας με το Γυμνάσιο Καπανδριτίου με θέμα: «Αλησμόνητες Πατρίδες: Κανένας δεν ξεχνά, τίποτα δεν ξεχνιέται» από τη σχολική χρονιά 2014 – 2015 μέχρι και τη φετινή σχολική χρονιά 2016-2017. Τα δυο σχολεία συνεργάστηκαν για το πιο πάνω κοινό θέμα πραγματοποιώντας μια σειρά από δράσεις. Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων πραγματοποιήθηκαν δύο επισκέψεις στην Κύπρο από το Γυμνάσιο Καπανδριτίου και μια επίσκεψη από ομάδα μαθητών του Γυμνασίου Αγίου Βασιλείου στην Ελλάδα. Με τη συνεργασία και τις επισκέψεις αυτές ενισχύθηκαν οι δεσμοί μεταξύ των δύο σχολείων και οι μαθητές συνειδητοποίησαν ότι ανήκουμε στο ίδιο έθνος με κοινές καταβολές, παραδόσεις, ιστορία και πολιτισμό. Σκοπός του προγράμματος ήταν να βιώσουν οι μαθητές μας τον ξεριζωμό, την προσφυγιά των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της ημικατεχόμενης Κύπρου, γιατί λαοί που δεν γνωρίζουν την ιστορία τους είναι καταδικασμένοι σε αφανισμό.
Ο πόλεμος και ο ξεριζωμός δυστυχώς δεν έχουν σύνορα και εποχές. Κάθε άνθρωπος, κάθε λαός -όχι μόνο στο παρελθόν αλλά και στο παρόν-μπορεί να βιώσει την προσφυγιά και τον διωγμό από την πατρίδα του.
Ο βίαιος ξεριζωμός από την πατρίδα, η προσφυγιά, η μετανάστευση και η γενοκτονία ήταν έννοιες που, όχι μόνο βίωσαν τα παιδιά μέσω αυτού του προγράμματος, αλλά και έννοιες που τους έκαναν να αντιληφθούν ότι είμαστε υπόχρεοι να μην ξεχάσουμε, ότι έχουμε ευθύνη να διατηρήσουμε ζωντανές στη μνήμη μας τις μεγαλύτερες τραγωδίες της ιστορίας μας. Συναισθήματα οργής και αγανάκτησης αλλά και πόνου, θλίψης και απογοήτευσης κατέκλυσαν τις ψυχές των μαθητών μας μέσω της εμπειρίας αυτής.
Παράλληλα, τα παιδιά μας κατάφεραν να συνεργαστούν αρμονικά καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας της παράστασης, σεβόμενοι ο ένας τις ιδιαιτερότητες του άλλου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ανάμεσα στην ομάδα ισχυροί δεσμοί φιλίας.
Δράσεις
Το Γυμνάσιο Αγίου Βασιλείου στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποίησε τις πιο κάτω δράσεις:
• Παρουσίαση – αφιέρωμα στον Πενταδάκτυλο μέσα από εικόνες και ποίηση.
• Επίσκεψη στην έκθεση «Πόντος, δικαίωμα στη μνήμη».
• Έρευνα για τα ιστορικά γεγονότα που αφορούν: Εκτοπισμό – Γενοκτονία Ποντίων, Μικρασιατική Καταστροφή, Τούρκικη εισβολή στην Κύπρο, Πόλεμος στη Συρία
• Διάλεξη για την πολιτιστική κληρονομιά της ημικατεχόμενης Κύπρου από τον Δρα Χ. Χοτζάκογλου.
• Έκθεση φωτογραφιών από τις κατεστραμμένες εκκλησίες των κατεχόμενων περιοχών μας.
• Επίσκεψη στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στα Φυλακισμένα Μνήματα.
• Παρακολούθηση του ντοκιμαντέρ «Πολυαγαπημένες μέρες».
• Παρουσίαση θεατρικής παράστασης με θέμα: «Βίοι Παράλληλοι» στην Κύπρο.
• Εκπαιδευτική εκδρομή στην Ελλάδα (επισκέψεις σε ιστορικούς - αρχαιολογικούς χώρους).
• Παρουσίαση της παράστασης «Βίοι Παράλληλοι» στο Γυμνάσιο Καπανδριτίου Αττικής.
«Βίοι παράλληλοι »
Το θεατρικό δρώμενο «Βίοι Παράλληλοι» είναι εμπνευσμένο από το ποίημα της Ουαρσάν Σάιρ «Πατρίδα». Στηρίζεται στις μαρτυρίες υπαρκτών προσώπων και διανθίζεται από κείμενα καταξιωμένων λογοτεχνών. Αναφέρεται στη διαχρονική πτυχή της προσφυγιάς και του ξεριζωμού των ανθρώπων που βίωσαν τη φρίκη του πολέμου από την περίοδο της Γενοκτονίας των κατοίκων του Πόντου, της Μικρασιατικής Καταστροφής, της Τούρκικης Εισβολής στο νησί μας και στον ανηλεή πόλεμο που ακόμα διεξάγεται στη Συρία.
Η συγγραφή, η διδασκαλία των κειμένων, η μουσική επιμέλεια και η σκηνοθεσία έγιναν από τις Φιλολόγους του σχολείου μας κ. Πωλίνα Άρνου και κ. Δέσποινα Παπαδοπούλου, με την καθοδήγηση της Βοηθού Διευθύντριας κ. Θεανώς Φαφουρτή. Στη θεατρική ομάδα συμμετείχαν 30 παιδιά, που εργάστηκαν με ζήλο και μόχθο, αφιερώνοντας πολλές ώρες αποκλειστικά από τον ελεύθερό τους χρόνο. Το θεατρικό δρώμενο αφιερώθηκε σε όσους εκδιώχθηκαν από την πατρώα γη τους, χάνοντας τις αγαπημένες τους πατρίδες αλλά και πρόσωπα λατρεμένα, καθώς και σε όσους – εν έτει 2017 – εξακολουθούν να ζουν την απανθρωπιά του πολέμου.
Eκπαιδευτική εκδρομή στην Ελλάδα
Απώτερος στόχος της εκπαιδευτικής μας εκδρομής στην Ελλάδα ήταν η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο γυμνασίων. Αυτό επιτεύχθηκε μέσω της κοινής εκδήλωσης που παρουσιάστηκε στο Γυμνάσιο Καπανδριτίου και μέσω της κοινής εκδρομής που πραγματοποιήθηκε στις Μυκήνες και στο Ναύπλιο.
Επιπρόσθετα όμως, οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και να ξεναγηθούν σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους στην Αθήνα.
Κοινή εκδήλωση στο Γυμνάσιο Καπανδρίτου
Μέσα σε έντονα φορτισμένο κλίμα οι μαθητές και οι καθηγητές του Γυμνασίου Καπανδριτίου υποδέχθηκαν την ομάδα μας στην είσοδο του σχολείου. Το θερμό τους καλωσόρισμα με παραδοσιακή κυπριακή μουσική και με συνοδεία βιολιού, ακκορντεόν και ταμπούρλων έδωσε το έναυσμα στους μαθητές μας να χορέψουν αυθόρμητα στην αυλή του σχολείου κυπριακούς παραδοσιακούς χορούς. Ακολούθησε η κοινή εκδήλωση στην οποία δόθηκε επίσημος χαρακτήρας με την παρουσία του Πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα κ. Κ. Κενεβέζου, του Αντιδημάρχου και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Ωρωπού, του Επαρχιακού Διευθυντή Β’ Ανατολικής Περιφέρειας Αττικής, μελών της Σχολικής Εφορείας, μελών του Συλλόγου Γονέων, εκπροσώπων του Συλλόγου Κυπρίων Β’ Ανατολικής Περιφέρειας Αττικής και εκπροσώπων τοπικών Λαογραφικών Ομίλων. Οι μαθητές του Γυμνασίου Καπανδριτίου παρουσίασαν την τρίχρονη δράση τους, τραγούδησαν και χόρεψαν με τους μαθητές του σχολείου μας επιβεβαιώνοντας με τον καλύτερο τρόπο τη στενή σχέση των δύο σχολείων. Αποκορύφωμα αποτέλεσε η παρουσίαση του θεατρικού δρώμενου του σχολείου μας «Βίοι Παράλληλοι» που άγγιξε τις καρδιές των παρευρισκομένων και τις πλημμύρισε με δάκρυα συγκίνησης.