Προγράμματα Σπουδών και Διδακτικός χρόνος


 ΤΟΥ ΛΟΪΖΟΥ ΣΕΠΟΥ*

Αυτή είναι ο 3η χρονιά εφαρμογής της  εκπαιδευτικής  μεταρρύθμισης αναφορικά με τα προγράμματα σπουδών και τη διαχείριση του σχολικού χρόνου. Τα προγράμματα σπουδών γίνονται για το καλό της παιδείας και όχι για να ικανοποιηθούν οι συνδικαλιστές. Μερικές σκέψεις/εισηγήσεις  για βελτίωση  του ωρολογίου προγράμματος.

Διαχείριση Σχολικού Χρόνου

  1. Πρέπει να υπάρξει χρόνος 5 λεπτών για αλλαγή περιόδου διδασκαλίας. Στις περιπτώσεις που οι περίοδοι  είναι συνεχόμενες, δηλ. 1&2, 3&4, 5&6, ο χρόνος διδασκαλίας θα είναι 95 λεπτά!
  2. Να προστεθούν  από 20 λεπτά στα δύο μεγάλα διαλείμματα ώστε να έχουν διάρκεια 40 λεπτών. Κατά τα διαλείμματα θα γίνονται οι πρόβες, συναντήσεις ομίλων και δραστηριοτήτων, πρωταθλήματα φούτσαλ, παιδαγωγικές ομάδες  κλπ. Επίσης θα γίνονται και οι συντονισμοί των ειδικοτήτων  που σημαίνει πως διευκολύνεται και ο/η  προγραμματιστής/στρια  στον καταρτισμό του προγράμματος. Επίσης θα βοηθήσει και στην κοινωνικοποίηση των παιδιών και στην αποβολή του άγχους.
  3. Το σχολείο πρέπει να αρχίζει στις 8:15 ή στις 8:30. Τα  περισσότερα παιδιά που αργούν το πρωί είναι εξ αιτίας των γονιών τους. Οι γονείς αρχίζουν δουλειά στις 8-8:30 και δεν θέλουν να πηγαίνουν στην εργασία τους από τις  7:15-7:30 επειδή δεν πληρώνονται. Επίσης τα παιδιά θα έχουν περισσότερο χρόνο για ύπνο. Με τις πιο πάνω εισηγήσεις το σχολείο θα αρχίζει στις 8:00 ή  8:15 και θα  σχολάει στις 3:15 ή 3:30. Είναι προτιμότερο να έχουμε την πιο πάνω κατανομή του χρόνου, παρά να προστεθούν διδακτικές περίοδοι λύση που θα σημαίνει απώλεια θέσεων εργασίας.
  4. Το σχολικό έτος να τελειώνει στις 28 Ιουνίου και να αρχίζει το σχολικό έτος τις τελευταίες 2 εργάσιμες μέρες του Αυγούστου, όποτε όλοι οι εκπαιδευτικοί θα παρακολουθούν σεμινάρια από τις 8:00-1:00.
  5. Οι πιο κάτω αργίες: Ονομαστική του Αρχιεπισκόπου, Των Τριών Ιεραρχών, 1η Μαΐου και 11 Ιουνίου να «μεταφερθούν» την εβδομάδα της Καθαρά  Δευτέρας.  Είναι σαν να δημιουργείται  winter break.  Οι διακοπές του Πάσχα να τελειώνουν την Πέμπτη της Διακαινησίμου. 
  6. Τα μαθήματα θα μπορούν να τελειώνουν στις 29-31 Μαΐου  υπό την προϋπόθεση οι διορθώσεις των γραπτών εξετάσεων  όλων των τάξεων να γίνονται στο σχολείο από τους διδάσκοντες καθηγητές. Διασφαλίζεται έτσι και το αδιάβλητο στην διόρθωση/βαθμολόγηση.
  7. Αυτόματη προαγωγή στην επόμενη τάξη και κατάργηση της στασιμότητας λόγω επίδοσης. Ο μαθητής θα μπορεί να έχει ενδεικτικό ή και απολυτήριο με βαθμό κάτω από το 10 και επαφίεται στο ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα αν θα κάνει αποδεκτό  το απολυτήριο.
  8. Ίδρυση εξατάξιων Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) όπου τα περισσότερα μαθήματα για γίνονται «διαμέσου της εργασίας» με τον περισσότερο χρόνο διδασκαλίας να αφιερώνεται σε εργαστήρια. Θα πρέπει να γίνει αναλυτική μελέτη σπουδών για τις ΣΕΚ από τη Μέση Τεχνική Εκπαίδευση. Στην 6η Δημοτικού τα παιδιά θα πρέπει παρακάθονται σε  διαγνωστικές εξετάσεις  στη Γλώσσα, Αριθμητική και Εγκυκλοπαιδικές Γνώσεις. Τα παιδιά που θα αποτυγχάνουν θα εγγράφονται στη Σχολή Επαγγελματικής  Κατάρτισης. Στον 4ο χρόνο θα παρακάθονται σε εξετάσεις  και οι επιτυχόντες θα μπορούν να εγγράφονται  σε Λύκειο ή σε Τεχνική Σχολή.  Η ίδρυση των ΣΕΚ θα πετύχει: α) την παραμονή των παιδιών στο εκπαιδευτικό σύστημα, και β) τη δραστική μείωση της αντικοινωνικής/παραβατικής  συμπεριφοράς των νεαρών.

Προγράμματα σπουδών

  1. Στην κατεύθυνση Καλών Τεχνών είναι παράλογη  η επιλογή Ξένης Γλώσσας. Πρέπει να είναι υποχρεωτικά τα 4ωρα μαθήματα: Ζωγραφική, Γλυπτική, Εικαστικής τέχνης, Μουσική, Ελεύθερο Σχέδιο/Προοπτικό και Ιστορία της Τέχνης.
  2. Στην Κατεύθυνση Υπηρεσιών θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά  το μάθημα Λογιστικής, τουλάχιστον στο επίπεδο  Elementary and Intermediate,  και οι Εφαρμογές  Πληροφορικής.
  3. Στην Κατεύθυνση Οικονομικών, θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό και το μάθημα Πληροφορικής.
  4. Στην Κατεύθυνση Ευρωπαϊκών Σπουδών,  θα πρέπει να συμπεριληφθούν  ως υποχρεωτικά τα μαθήματα: Ιστορία της Τέχνης και Ευρωπαϊκή Ιστορία.  Δεν μπορείς να γνωρίσεις την Ευρώπη χωρίς να γνωρίζεις την αρχιτεκτονική της, τους ζωγράφους της και τους γλύπτες της. Δεν μπορείς να γνωρίζεις την Ευρώπη χωρίς να γνωρίζεις πώς συστάθηκαν, δημιουργήθηκαν και εξελίχθησαν τα κράτη  της.
  5. Στην Κατεύθυνση Κλασσικών Σπουδών το μάθημα της Λογικής/Φιλοσοφίας θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό.
  6. Κατάργηση των 2 περιόδων  υπευθύνου τμήματος και πρόσληψη Ψυχολόγου και Παιδονόμου. Σε  Λύκειο με 23 τμήματα παραχωρούνται 46 περίοδοι  Υ.Τ. που αντιστοιχεί σε 2 εκπαιδευτικούς πλήρους απασχόλησης  με μέσο μηνιαίο μισθό 3000 ευρώ περίπου ανά εκπαιδευτικό. Με μηνιαίο μισθό 1500 ευρώ, μπορεί να προσληφθεί  ένας ψυχολόγος και ένας παιδονόμος. Μπορεί να χάνονται 200 θέσης εκπαιδευτικών, αλλά θα προσληφθούν 240 περίπου στις θέσεις του ψυχολόγου και παιδονόμου.   

*Διευθυντής Λυκείου Ακρόπολης  




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











141