Προκαλούν προβλήματα τα ωφελήματα των εκπαιδευτικών στο Ριζοκάρπασο


Για ευνόητους νομικούς λόγους το www.paideia-news.com δεν θα αναφερθεί στις καταγγελίες, όμως τα μέλη της επιτροπής Παιδείας συμφώνησαν ότι πρέπει να διεξαχθεί έρευνα.

Κύριο θέμα, συζήτησης όπως εγγράφηκε από το βουλευτή του ΔΗΣΥ Κυριάκο Χατζηγιάννη ήταν το επίπεδο της μόρφωσης που παίρνουν τα παιδιά στα σχολεία του Ριζοκαρπάσου. Όμως, η συζήτηση μετατέθηκε στα υπερπρονόμια που έδωσε η πολιτεία στους εκπαιδευτικούς ως κίνητρο για να μεταβαίνουν στο σχολεία της κατεχόμενης κωμόπολης. Αποτέλεσμα αυτών των κινήτρων είναι να προκαλούνται προβλήματα στις μεταξύ τους σχέσεις, οι οποίες, όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή, δεν είναι και οι καλύτερες.
Το μέλος της ΕΕΥ Γιώργος Μαυροκορδάτος ανέφερε ότι φέτος διορίστηκαν εκεί δύο δασκάλες από το Ριζοκάρπασο, μετά από απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου. Ο κ. Μαυροκορδάτος επισήμανε ότι όσο περνούν τα χρόνια, τόσο και τα προβλήματα μεγαλώνουν. Στα επτά χρόνια που είμαι στην Επιτροπή είπε φέτος ήταν η δυσκολότερη χρονιά για να στελεχώσουμε τα σχολεία.

Από πλευράς στελέχωσης αφού ξεπεράστηκαν τα προβλήματα που προκαλεί το κατοχικό καθεστώς, εκκρεμεί ο διορισμός μόνο ενός τουρκολόγου.

Οι επιδοτήσεις των καυσίμων, οι διπλές προσαυξήσεις που μετρούν σε περίπτωση προαγωγής και ο λιγότερος χρόνος διδασκαλίας είναι μερικά από τα προνόμια που σήμερα προκαλούν τριβές στις σχέσεις των εκπαιδευτικών ενώ και για το διορισμό πλέον γίνεται μάχη.

Την άσχημη κατάσταση επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Δημήτρης Ταλιαδώρος ο οποίος είπε ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται κάποιες στρεβλώσεις. Ο κ. Ταλιαδώρος παραδέχτηκε ότι αυτά τα κίνητρα προκάλεσαν προβλήματα.

Η αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔ Λουίζα Πιττάκαρα επισήμανε ότι τα ωφελήματα που δίνονται στους εκπαιδευτικούς εκεί είναι τόσα πολλά που υπάρχει ο κίνδυνος, τα σχολεία του Ριζοκαρπάσου σε πόλο έλξης καιροσκόπων.

Σημαντική ήταν και η παραδοχή του κοινοτάρχη Ριζοκαρπάσου Ανδρέα Χρονία, ο οποίος υποστήριξε ότι το 1984 που αποφοίτησε ο ίδιος από το Δημοτικό, το επίπεδο ήταν πολύ ψηλότερο σε σύγκριση με σήμερα.

Δηλώσεις βουλευτών

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Τορναρίτης δήλωσε ότι πολλά από τα όσα αναφέρθηκαν κατά τη συνεδρία δεν είναι προς δημοσιοποίηση, σημειώνοντας παράλληλα πως πολλά από τα οποία ακούστηκαν στη συνεδρία έχουν στενοχωρήσει τον ίδιο αφάνταστα.
Ο κ. Τορναρίτης ανέφερε πως τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν να επισκεφτούν τα τρία σχολεία, όχι ως μέλη της Επιτροπής ή ως κόμματα αλλά ως άτομα, για να εξετάσουν από πρώτο χέρι αυτό που πραγματικά συμβαίνει στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο.
«Πρέπει να ερευνηθούν τα γεγονότα και μετά τη διερεύνηση θα έχουν πολλοί πολλά να πουν» δήλωσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου δήλωσε την ετοιμότητα των μελών της Επιτροπής να συνεργήσουν μαζί με το Υπουργείο Παιδείας και την Κυβέρνηση έτσι ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και τα προβλήματα που αντικειμενικά, λόγω της κατοχής, όπως είπε, αντιμετωπίζονται.
Ερωτηθείς κατά πόσο έγιναν καταγγελίες και για άλλα προβλήματα ο κ, Γεωργίου είπε πως αυτά είναι πιο ωφέλιμο και παραγωγικό να εξεταστούν σε ένα άλλο επίπεδο και αν και εφόσον υφίστανται να αντιμετωπιστούν.

Από την πλευρά της η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου είπε ότι αναδείχτηκαν πολλά προβλήματα και πολλές κατηγορίες προβλημάτων «επειδή ακριβώς υπάρχουν οικονομικά κίνητρα για τους εκπαιδευτικούς να διδάξουν στα σχολεία των εγκλωβισμένων». «Δηλαδή», πρόσθεσε, «περί χρημάτων ο αγώνας και όχι περί αρετής».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.




Newsletter










577