Προοδευτική Καθηγητών: Η Τρόικα ζήτησε περικοπές 10 εκ ευρώ και η Κυβέρνηση της πρόσφερε 23 εκ.


Η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών, με ανακοίνωση της αναφέρει ότι η Τρόικα μας ζήτησε 10 εκατομμύρια ευρώ περικοπές, ενώ το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και η Κυβέρνηση της προσέφεραν περικοπές 23 εκατομμυρίων ευρώ. Αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

«Ακούμε από την αρχή της σχολικής χρονιάς πολλές δικαιολογίες από τον Υπουργό Παιδείας, για τους λόγους που οδήγησαν 80 συμβασιούχους συνάδελφούς μας στην ανεργία, παρά το γεγονός ότι όλοι οι καθηγητές συμβάλαμε με 0,8% έως 2% του μισθού μας για να επαναδιοριστούν. Επικαλέστηκε, μεταξύ άλλων, την πίεση της Τρόικα και τη μαζική φυγή αλλόγλωσσων μαθητών, ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν έχουν μειωθεί οι θέσεις στα σχολεία, κάνοντας διάφορες μαθηματικές αλχημείες.

Η πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο του Υπουργείου Οικονομικών για τον Προϋπολογισμό του 2014, η οποία κατατέθηκε και εγκρίθηκε από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, αδειάζοντας ουσιαστικά τον Υπουργό Παιδείας, ξεσκεπάζει τους πραγματικούς λόγους για την αδιοριστία των συναδέλφων μας.

Κατ’ αρχάς αναφέρει ότι, η δέσμευση απέναντι στην Τρόικα «όσον αφορά τη στελέχωση σε έκτακτο και μόνιμο προσωπικό για τη σχολική χρονιά 2013-2014», ήταν να μην «υπερβαίνει την εγκεκριμένη στελέχωση της σχολικής χρονιάς 2012-2013». Ενώ λοιπόν δεν υπήρχε καμία υποχρέωση να μειωθούν οι θέσεις των εκπαιδευτικών, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και η Κυβέρνηση προχώρησαν στη μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού από 12.169 το 2012-2013 σε 11.844 άτομα το 2013-2014. Όπως αναφέρει η ίδια η πρόταση «παρατηρείται μείωση στον αριθμό των εκπαιδευτικών κατά 325 άτομα σε σχέση με τη σχολική χρονιά 2012-2013».

Αιτιολογώντας αυτή τη μείωση, το Υπουργείο Οικονομικών δεν χρησιμοποιεί  σε κανένα σημείο της πρότασης τα επιχειρήματα του Υπουργού Παιδείας, αλλά ξεσκεπάζει τους πραγματικούς λόγους της μείωσης. Ως λόγους της μείωσης το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει  τους όρους που περιλήφθηκαν στο Μνημόνιο (πρόνοια 2.12) μετά από τη δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση του Υπουργού Παιδείας με τους δανειστές μας, που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη μείωση  του αριθμού των αποσπάσεων, την κατάργηση της αναλογίας  1:1,5 του διδακτικού χρόνου σε εσπερινά σχολεία της Γενικής και Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, την κατάργηση της παραχώρησης διδακτικού χρόνου στους εκπαιδευτικούς για να μετακινούνται σε δύο ή περισσότερες εκπαιδευτικές επαρχίες και την κατάργηση της καθοδήγησης (μέντορας) για την προϋπηρεσιακή και ενδοϋπηρεσιακή κατάρτιση για νεοδιορισθέντες εκπαιδευτικούς.

Ενώ δεσμεύτηκαν να επαναδιορίσουν όλους τους συμβασιούχους, ενώ απέκοψαν το μισθό όλων μας για το σκοπό αυτό, ενώ δεν είχαν καμία δέσμευση απέναντι στην Τρόικα να μειώσουν τις θέσεις των εκπαιδευτικών, προχώρησαν στη μείωση των θέσεων και άφησαν στο δρόμο δεκάδες συμβασιούχους, οι οποίοι θα ήταν πολύ περισσότεροι αν δεν αφυπηρετούσαν πρόωρα εκατοντάδες συνάδελφοί μας την τελευταία διετία.

Τραγικό αποτέλεσμα: Η Τρόικα μας ζήτησε 10 εκατομμύρια ευρώ περικοπές, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και η Κυβέρνηση, όντας Τροϊκανότεροι των Τροϊκανών, της προσέφεραν περικοπές 23 εκατομμυρίων ευρώ».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











219