Προοδευτική ΚΦ: Δεν πρόκειται για μείωση διδάκτρων, αλλά για ειδική έκπτωση


Η Προοδευτική ΚΦ, με ανακοίνωσή της αναφέρεται στην εξαγγελία του Υπουργού Παιδείας Κυριάκου Κενεβέζου για μείωση των διδάκτρων των ιδιωτικών πανεπιστημίων  κατά 10% και εκφράζει τη διαφωνία της ότι πρόκειται για μείωση διδάκτρων αλλά για απλή έκπτωση: Αναφέρει στην ανακοίνωση της:

«Η Προοδευτική θεωρεί ως βήμα προς τα μπρος την εξαγγελία του Υπουργού Παιδείας για ειδική έκπτωση στα δίδακτρα των ιδιωτικών πανεπιστημίων της τάξης του 10%. Η πιο πάνω απόφαση αποτελεί τη δικαίωση της θέσης της Προοδευτικής Κ.Φ, ότι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια όλα αυτά τα χρόνια, πραγματοποιείτο μια αδυσώπητη αισχροκέρδεια. Η χθεσινή εξαγγελία αποτελεί την αποκαθήλωση του επιχειρήματος των ιδιοκτητών ότι δεν μπορούν να αντέξουν την όποια μείωση των διδάκτρων. Ως Προοδευτική εκφράζουμε τη διαφωνία μας που η πιο πάνω απόφαση δεν είναι πραγματική μείωση των εγκεκριμένων διδάκτρων, αλλά είναι ειδική έκπτωση.

Παρ’ όλα αυτά, στην πολιτική οι λέξεις έχουν τεράστια σημασία. Μελετώντας την ανακοίνωση του Υπουργού Παιδείας, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να προβεί στις ακόλουθες διευκρινήσεις:

1)    Κατά πόσο θα υπάρξει καμία αύξηση των διδάκτρων στους υφιστάμενους φοιτητές για την ακαδημαϊκή χρονιά 2013-2014 όπως προβλέπεται στο άρθρο 8 του νόμου που διέπει τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Σε αντίθετη περίπτωση θα μιλούμε για κατάφορη παραβίαση της νομοθεσίας.

2)    Η ειδική έκπτωση ποιους φοιτητές αφορά; Τους νεοεισερχόμενους ή τους υφιστάμενους φοιτητές; Προφανώς θα υπάρχει διαφορετικό αποτέλεσμα έκπτωσης σε απόλυτους αριθμούς επί των διδάκτρων.

3)    Το Υπουργείο να δηλώσει υπεύθυνα το ποσό που πρέπει να πληρώσει ο κάθε φοιτητής ανά ects ή credit που ξεκίνησε τις σπουδές του σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο το 2007, το 2008, το 2009, το 2010, το 2011 και το 2012. Μόνο έτσι μπορεί ο κάθε φοιτητής να υπολογίσει την ειδική έκπτωση  στα δίδακτρα του.

4)    Το Υπουργείο να διασφαλίσει ότι καμία χορηγία ή υποτροφία από τα πανεπιστήμια δεν θα αναιρεθεί ή μειωθεί λόγω της ειδικής έκπτωσης που προσφέρουν τα πανεπιστήμια.

5)    Η ειδική έκπτωση θα είναι μόνο για φέτος ή θα είναι θεσμοθετημένη για όλα τα χρόνια σπουδών των φοιτητών που σπουδάζουν ήδη ή θα σπουδάσουν το 2013-2014.  

Υπενθυμίζουμε στο Υπουργείο Παιδείας ότι προ μηνών και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2012, είχε εγκρίνει αυξήσεις στα δίδακτρα των ιδιωτικών πανεπιστημίων της τάξης του 4,5%, την οποία καθόρισε με τη δυνατότητα που του έδινε η τροποποιημένη νομοθεσία του 2008. Συμπερασματικά, αυτό σημαίνει ότι η πραγματική ειδική έκπτωση δε θα είναι 10% επί των σημερινών διδάκτρων στους νεοεισερχόμενους, αλλά λιγότερη. Οι νεοεισερχόμενοι φοιτητές θα φορτωθούν την αύξηση των διδάκτρων (4,5%) την ακαδημαϊκή χρονιά 2013-2014, και τα ήδη αυξημένα δίδακτρα τους θα μειωθούν κατά 10% με την ειδική έκπτωση.

Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας, να αποσύρει άμεσα το διάταγμα της αύξησης των διδάκτρων για την ακαδημαϊκή χρονιά 2013-2014, το οποίο καθορίζει αύξηση των διδάκτρων 4,5%. Ποιός ο λόγος οι ιδιοκτήτες να επωφεληθούν την αύξηση του 4,5% σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και πρωτοφανών συνθηκών που επέφερε η απόφαση του Eurogroup της 15ης Μαρτίου; Προφανώς οι κύριοι ιδιοκτήτες θεμελιώνουν την αύξηση των διδάκτρων, για να κερδίσουν στην πορεία τα όσα σήμερα φαίνεται να δίνουν στους φοιτητές τους. Καλούμε τον Υπουργό αλλά και τους ίδιους τους φοιτητές να μην παρασυρθούν από τα εύηχα συνθήματα και λέξεις και να ψάξουν την ουσία. 

Την ίδια στιγμή, οι ιδιοκτήτες θα καλεστούν μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, να καταθέσουν αίτηση αναθεώρησης των διδάκτρων τους για την ακαδημαϊκή χρονιά 2014-2015. Στις οικονομικές αντιξοότητες που περνά ο τόπος και ο λαός μας, χρειάζεται πολιτική βούληση, η οποία να έχει στο επίκεντρο της την έμπρακτη στήριξη της νέας γενιάς του τόπου αλλά και του λαού στο σύνολο του. Ως προς αυτή την κατεύθυνση, καλούμε τον Υπουργό Παιδείας μέσα από το δικαίωμα που του δίνει η νομοθεσία για έκδοση διατάγματος για καθορισμό αυξήσεων στα δίδακτρα, να μην επιτρέψει καμία αύξηση για την ακαδημαϊκή χρονιά 2014-2015 και να απορρίψει την οποιαδήποτε πρόταση που πιθανόν να κατατεθεί για αύξηση των διδάκτρων.

Εκφράζουμε την έκπληξη μας που η Πρωτοπορία έτρεξε να οικειοποιηθεί την ειδική έκπτωση στα δίδακτρα με ανακοίνωση της. Θεωρούμε ότι η Πρωτοπορία, το ελάχιστο που μπορούσε να πράξει, ήταν να εξετάσει σοβαρά την εξαγγελία του Υπουργού και να μην παρασυρθεί από τον πανικό που της προκαλεί η δικαίωση της Προοδευτικής στο θέμα των διδάκτρων. Την αφήνουμε στην κρίση των φοιτητών. Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την ουσία και όχι απλά τη δικαίωση επί των ανακοινώσεων. Η ουσία για εμάς δεν είναι άλλη από την πραγματική και σοβαρή μείωση των διδάκτρων, που στη δική μας αντίληψη οφείλει να είναι της τάξης του 30% επί των διδάκτρων της ακαδημαϊκής χρονιάς 2012-2013.

Αναμένουμε τη δημόσια τοποθέτηση του Υπουργείου Παιδείας στις ασάφειες που εμπεριέχει η χθεσινή εξαγγελία και θα επανέλθουμε ολοκληρωμένα».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










141