Επίσημη επίσκεψη Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού στο Ισραήλ
Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κώστας Καδής, πραγματοποίησεστις 22 και 23 Ιουνίου 2016 επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Παιδείας του Ισραήλ, κ. Naftali Bennett. Στον ισραηλινό ομόλογό του, ο Κώστας Καδής εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Κυβέρνησης προς την Κυβέρνηση του Ισραήλ,για τη στήριξη που παρείχε στην Κύπρο για αντιμετώπιση της πρόσφατης μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή Σολέας.
Κατά τη συνάντηση των δύο Υπουργών, ο Κώστας Καδήςυπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει ο ίδιος στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της Εκπαίδευσης και ιδιαίτερα της Ανώτερης Εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. NaftaliBennettαποδέχτηκε την πρόσκληση του Υπουργούνα επισκεφθεί την Κύπρο με εκπροσώπους Πανεπιστημίων και Κέντρων Έρευνας του Ισραήλ, ώστε να συνεχιστεί ο διάλογος και να εντοπιστούν οι περιοχές κοινού ενδιαφέροντος για συνεργασία στον τομέα της Ανώτερης Εκπαίδευσης. Οι δύο Υπουργοί υπέγραψαν, επίσης,πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, για την περίοδο 2016-2019, στους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της επιστήμηςενώ έγινε και αλληλοενημέρωση για τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στα δύο εκπαιδευτικά συστήματα.
Εξάλλου, τους τρόπους προώθησης της συνεργασίας μεταξύ των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων των δύο χωρών, τόσο για την ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων σπουδών, όσο και για τη συνεργασία στο πλαίσιο ευρωπαϊκών και άλλων προγραμμάτων, συζήτησε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού και κατά τις επισκέψεις του στο Ερευνητικό Κέντρο Weizmann και στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, αλλά και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε με εξέχουσες προσωπικότητες της ακαδημαϊκής κοινότητας και ευρύτερα της ΤριτοβάθμιαςΕκπαίδευσης του Ισραήλ.
Τη συνάντηση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού με την Ισραηλινή Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα ΜίριΡεγκέβ, απασχόλησε η σημασία του ρόλου που διαδραματίζει ο Πολιτισμός στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών. Κατά τη συνάντηση αυτή επαναβεβαιώθηκαν οι ισχυροί δεσμοί της Κύπρου με το κράτος του Ισραήλ, ενώ συζητήθηκαν και περαιτέρω τρόποι ενίσχυσης της πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών,στη βάση του προγράμματος συνεργασίας που υπεγράφη.
Ο κ. Καδής επισκέφθηκε, επίσης, το Μουσείο του Ιδρύματος, για τη μνήμη των μαρτύρων και ηρώων του ολοκαυτώματος «YadVashem», όπου κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των έξι εκατομμυρίων Εβραίων που δολοφονήθηκαν την περίοδο του ναζισμού. Παράλληλα, ο Υπουργός και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, κ. Avner Shaner,υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης για τη συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών στην προώθηση των κοινών στόχων που σχετίζονται με την εκπαίδευση για το Ολοκαύτωμα.
Αμέσως μετά την άφιξή του στο Ισραήλ, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού επισκέφτηκε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όπου συναντήθηκε με τον Πατριαρχικό Επίτροπο, Μητροπολίτη Καπιτωλιάδος, κ. Ησήχιο.Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Πατριαρχείου για τη διαφύλαξη της Ορθοδοξίας και σημείωσε τον ρόλο του στην αρμονική συμβίωση διαφορετικών θρησκειών στην ιστορική πόλη. Ο Υπουργός διαβεβαίωσε τον Μητροπολίτη για τη στήριξη της κυπριακής κυβέρνησης στο έργο που επιτελεί το ιστορικόΠατριαρχείο. Ακολούθως ο κ. Κώστας Καδής επισκέφθηκε στον Πανάγιο Τάφο.