Προς αλλαγή νομοθεσίας για πτυχία Νομικής ιδ. πανεπιστημίων προσανατολίζεται η Βουλή


 Σε αλλαγή της νομοθεσίας που αφορά τους τίτλους της Νομικής που προσφέρουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια προσανατολίζεται η Βουλή. Αυτό διαφάνηκε στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη του προέδρου του ΚΥΣΑΤΣ και αδικηθέντων αποφοίτων και εκπροσώπων ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ο πρόεδρος του ΚΥΣΑΤΣ αντιπρύτανης Μαυρονικόλας ανέφερε ότι υπήρξαν περιπτώσεις που το πτυχίο αποφοίτων των ιδιωτικών πανεπιστημίων αναγνωρίστηκε ακαδημαϊκά από το ΚΥΣΑΤΣ αλλά κόπηκαν από το Νομικό Συμβούλιο για απόκτηση της επαγγελματικής άδειας.

Ο Γενικός Εισαγγελέας υπερασπιζόμενος τις διαδικασίες για εγγραφή στο Νομικό Συμβούλιο είπε ότι ακολουθείται ο νόμος  και κάλεσε τη Βουλή, αν θέλει να προχωρήσει σε τροποποίηση του. Ένα από τα αγκάθια στη διαδικασία αποτελεί η μη αναγνώριση των καλοκαιρινών μαθημάτων καθώς και ποια μαθήματα παρακολουθούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι φοιτητές να καλούνται να παρακολουθούν επιπλέον έξι μήνες μαθήματα. Πάντως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια προσφέρθηκαν να προσφέρουν χωρίς χρηματική επιβάρυνση αυτό το επιπλέον πρόγραμμα.      

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Γεώργιος Τάσου χαρακτήρισε άδικο το ότι το Νομικό Συμβούλιο δεν αναγνωρίζει τα πτυχία όσων φοιτητών ξεκίνησαν τις σπουδές τους σε αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια του εξωτερικού στη νομική επιστήμη και στη συνέχεια τις ολοκλήρωσαν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου.
Ο κ. Τάσου είπε ότι, όπως διαφάνηκε από τη συζήτηση, το Νομικό Συμβούλιο δεν αναγνωρίζει τα πτυχία όλων φοιτητών είχαν ξεκινήσει σπουδές στη νομική επιστήμη σε αναγνωρισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού και τις ολοκλήρωσαν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου».«Αυτό το πράγμα δημιουργεί σίγουρα μια ανισότητα και ταυτόχρονα μια αδικία», πρόσθεσε.
Ο κ. Τάσου είπε ότι «συμφωνούμε με τα όσα έχει πει το Νομικό Συμβούλιο σχετικά με τους φοιτητές που έχουν ξεκινήσει σπουδές σε μη αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και στη συνέχεια έκαναν μεταγραφή σε ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου με αποτέλεσμα να τους αναγνωριστούν κάποια μαθήματα τα οποία δεν ήταν της νομικής επιστήμης».
Ωστόσο, κατέληξε, στις ξεκάθαρες περιπτώσεις όπου «οι φοιτητές σπούδασαν σε αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια του εξωτερικού στη νομική επιστήμη, επιβάλλεται άμεσα όπως τους δοθεί η ευκαιρία να εγγραφούν στο Νομικό Συμβούλιο γιατί τους αδικούμε».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










303