ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΑΔΑΜΟΥ*
Η Σχολική Συμβουλευτική και Καθοδήγηση στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
Η συμβουλευτική στο δημοτικό σχολείο;
Η κοινωνική-οικονομική κρίση που μαστίζει τα τελευταία χρόνια την Κύπρο έχει δημιουργήσει νέα κοινωνικά προβλήματα και ταυτόχρονα την ανάγκη ίδρυσης και οργάνωσης νέων υπηρεσιών ή επανασχεδιασμού των υφισταμένων. Στην Κύπρο, ο τομέας της Συμβουλευτικής δεν έχει αγγίξει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση ούτε καν αμυδρά. Εντούτοις, ανά την υφήλιο, η ολοένα και επιτακτικότερη, απαίτηση για συμβουλευτική υποστήριξη στο χώρο της εκπαίδευσης, καταδεικνύει το μέγεθος της σημασίας που πρέπει να δοθεί στη Σχολική Συμβουλευτική σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Η αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας, σχολικής προσαρμογής και μάθησης παιδιών και εφήβων, που έχει παρατηρηθεί όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και διεθνώς, οδήγησε σε μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση αλλά και στην παροχή ψυχολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών. Οι σύγχρονες κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις στην κυπριακή πραγματικότητα δημιούργησαν την αύξηση των προβλημάτων του μαθητικού πληθυσμού, τονίζοντας την αναγκαιότητα καινοτόμων αλλαγών στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και καταδεικνύοντας την ανάγκη ενίσχυσης των συμβουλευτικών υπηρεσιών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Πώς η παροχή Σχολικής Συμβουλευτικής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει γενικά:
Οι σημερινοί μικροί μαθητές του δημοτικού σχολείου ζουν σε μια συναρπαστική εποχή, με μια ολοένα και πιο πολύμορφη και πολυπολιτισμική κοινωνία με τη συνεχή και ραγδαία ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που εξελίσσονται συνεχώς. Έχοντας ως στόχο να διασφαλιστεί ότι οι μικροί μαθητές του δημοτικού σχολείου θα είναι έτοιμοι ώστε να γίνουν η επόμενη γενιά των γονέων, των εργαζομένων, των ηγετών και των υπεύθυνων πολιτών, κάθε μαθητής χρειάζεται υποστήριξη, καθοδήγηση και ευκαιρίες κατά την παιδική ηλικιακή οποία είναι μια περίοδος ταχείας ανάπτυξης και αλλαγής. Τα παιδιά αντιμετωπίζουν μοναδικές και ποικίλες προκλήσεις, τόσο προσωπικά όσο και αναπτυξιακά, που έχουν αντίκτυπο στην ακαδημαϊκή τους επίδοση. Σε αυτή τη τόσο ευαίσθητη, δύσκολη και καθοριστική περίοδο της ζωής τους τα παιδιά χρειάζονται στήριξη (AmericanSchoolCounselorAssociation, 2016).
Τα παιδιά που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού έχουν μεγάλη ανάγκη στήριξης. Η συμβουλευτική έχει δυνητικά ένα σημαντικότατο ρόλο που αφορά την αλλαγή της τροχιάς της ζωής αυτών των παιδιών. Η ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας των παιδιών μέσω της συμβουλευτικής στήριξης βασιζόμενη στις αρχές της πρώιμης παρέμβασης, θα επιφέρει σίγουρα θετικά αποτελέσματα στις ζωές των παιδιών.Τα κρούσματα παραβατικότητας στο δημοτικό σχολείο έχουν μια αυξητική τάση τα τελεταία χρόνια και η αναγκαιότητα της Σχολικής Συμβουλευτικής στο Δημοτικό Σχολείο για την προώθηση της ψυχικής υγείας και ψυχικής ανθεκτικότητας των παιδιών ως μέσο για την αντιμετώπιση της αντικοινωνικής συμπεριφοράς και της σχολικής βίας, φαντάζει να είναι πια αδήρητη.
Ο θεσμός του Σχολικού Συμβούλου στη Δημοτική Εκπαίδευση θα έχει στόχο να δουλέψει υποστηριχτικά στηρίζοντας όλα τα παιδιά σε προσωπικά, οικογενειακά, εκπαιδευτικά θέματα που τους απασχολούν, αλλά και τις οικογένειες τους, δίνοντας έμφαση στην έγκαιρη πρόληψη και παρέμβαση μέσα στη σχολική μονάδα. Συνεπώς η παροχή Συμβουλευτικής θα προσφέρει υποστήριξη στους μαθητές που αντιμετωπίζουν προσωπικά προβλήματα και θα συμβάλλει, στην ευρύτερη ατζέντα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, που στοχεύει στη βελτίωση των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων για όλους τους μαθητές με την αντιμετώπιση των εμποδίων τους στη μάθηση, συμβάλλοντας έτσι στην επιτυχή κοινωνική, συναισθηματική και ακαδημαϊκή, εξέλιξη όλων των μαθητών. Η συμβουλευτική θα ενισχύσει την συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών και την ακαδημαϊκή τους επιτυχία. Γενικά, η παροχή συμβουλών στη δημοτική εκπαίδευση θα έχει ως στόχο να βοηθήσει όλα τα παιδιά να πάρουν τα μέγιστα από το σχολείο(AmericanSchoolCounselorAssociation, 2016).
Συνεπώς η παροχή Συμβουλευτικής θα προσφέρει υποστήριξη στους μαθητές που αντιμετωπίζουν προσωπικά προβλήματα και θα συμβάλλει, στην ευρύτερη ατζέντα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, που στοχεύει στη βελτίωση των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων για όλους τους μαθητές με την αντιμετώπιση των εμποδίων τους στη μάθηση, συμβάλλοντας έτσι στην επιτυχή κοινωνική, συναισθηματική και ακαδημαϊκή, εξέλιξη όλων των μαθητών. Η συμβουλευτική θα ενισχύσει την συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών και την ακαδημαϊκή τους επιτυχία. Γενικά, η παροχή συμβουλών στη δημοτική εκπαίδευση θα έχει ως στόχο να βοηθήσει όλα τα παιδιά να πάρουν τα μέγιστα από το σχολείο(AmericanSchoolCounselorAssociation, 2016).
Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη τις συνεχείς αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στην Κύπρο, η ανάγκη για σύσταση και ενεργή δραστηριοποίηση ενός τέτοιου επιστημονικού συνδέσμου παρουσιάζεται επιτακτική, έτσι ώστε να προωθήσει την επιστήμη της Συμβουλευτικής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στην Κύπρο.
Ο επιστημονικός αυτός σύνδεσμος θα είναι μη κερδοσκοπικός και θα αποτελείται από προσοντούχα άτομα με εξειδίκευση στον τομέα αυτό.Πιο συγκεκριμένα η πρόσκληση αυτή απευθύνεται σε πτυχιούχουςδασκαλους δημοτικης εκπαίδεσης με μεταπτυχιακά προσόντα (Μάστερ ή Μεταπτυχιακό Δίπλωμα) στη Συμβουλευτική ή και Καθοδήγηση.
Κύριοι σκοποί του Συνδέσμου θα είναι να ενημερώνει τα μέλη τουγια τις διεθνείς εξελίξεις που σχετίζονται με τον επιστημολογικότομέα της Συμβουλευτικής καθώς και να προσφέρει τη δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ των μελών του για ανταλλαγή ιδεών.Επίσης, σκοπός του Συνδέσμου είναι να προωθήσει την θεσμοθέτηση του θεσμού του Σχολικού Συμβούλου Δημοτικής Εκπαίδευσης στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου.
Καλούνται οι εκπαιδευτικοί Δημοτιικής Εκπαίδευσης που διαθέτουν μεταπτυχιακά προσόντα) στη Συμβουλευτική ή και Καθοδήγηση να επικοινωνήσουν ηλεκρονικά στο adamou.chr@gmail.com ή τηλεφωνικώς στο 99-923076 για τη σύσταση επιστημονικού συνδέσμου.